Expozitie in memoria imparatului Traian, la Muzeul Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului aduce o noua expozitie impresionanta. Expozitia temporara STAMPILE TEGULARE ROMANE DIN COLECTIILE MUZEULUI NATIONAL AL BANATULUI, este una dedicata memoriei imparatului Traian, la implinirea a 1900 de ani de la apoteoza acestuia. Aceasta se inscrie in seria de evenimente si manifestari stiintifice organizate la nivel national, inchinate domniei imparatului Traian, Muzeul National al Banatului avand datoria de a pune in valoare patrimoniul atheologic propriu, cu atat mai mult cu cat detine piese care se dateaza cu certitudine in timpul domniei celui care a fost Optimus Princeps.

Expozitia reuneste cele mai reprezentative piese din colectia de tegulae romane stampilate a Muzeului National al Banatului, provenite din cercetarile arheologice efectuate de-a lungul timpului la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orsova (Dierna), Criciova, Pojejena, dar si exponate spectaculoase prin ineditul si importanta lor istorica de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad si Sannicolau Mare.

Colectia de tegulae romane stampilate a Muzeului National al Banatului este cea mai bogata la nivelul Banatului istoric si cuprinde peste 250 de piese intregi si fragmentare, descoperite in cele mai importante situri arheologice de epoca romana imperiala (secolele II-III p.Chr.). In cadrul expozitiei se disting cateva piese unicat cum ar fi tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea in relief a soldatului roman salutand stindardul de lupta (tipic artei provinciale romane) sau cele cu insemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, gasite in context medieval la Cenad si Sannicolau Mare. Aceste tegulae alaturi de multe altele, descoperite indeosebi la Tibiscum si Colonia Sarmisegetusa pot fi admirate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului curent.

In ultimii ani, exista la nivel european un curent care are ca scop valorificarea si promovarea optima a pieselor epigrafice minore, cum sunt si aceste stampile tegulare” explica muzeograful Calin Timoc, arheolog expert in Epoca Romana Tarzie.

Expozitia este organizata cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, de catre specialistii Sectiei de Arheologie si se adreseaza atat publicului larg, cat si publicului de specialitate: arheologi, specialisti ai perioadei, istorici, cadre universitare cu pregatire in studii romanice, profesori de latina, studenti si iubitori de istorie, prieteni ai muzeului.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, in 15 septembrie, de la ora 12.00, in mansarda Bastionului Theresia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.