Etapele vietii de 7 ani (I)

Ioan Garboni

In istoria omenirii, au fost tot felul de teorii, care incercau sa raspunda la intrebarile fundamentale ale fiecarui individ: Cine sunt eu? De ce am venit pe lume in aceasta locatie? Care-i menirea mea pe pamant ? Ce se va intampla cu mine dupa moarte?

Dar, pentru ca spatiul tipografic alocat este extrem de redus (doar doua mii de semne pentru fiecare articol din acest saptamanal, adica putin peste 500 de cuvinte!) o sa incerc imposibilul: o sa va prezint simplificat cateva teorii “existentialiste”, ale unor mari ganditori ai umanitatii, intemeietori de scoli si curente filosofice. Una dintre teorii se refera la cursul vietii fizice omenesti, care e formata din perioade divizate in 7 ani. Aceasta teorie apartine marelui filozof Rudolf Steiner (1861-1925).

Steiner  a fost un filosof, ezoterist, artist, pedagog si ganditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice si medicinei antroposofice. A initiat conceptia despre tripartitia sociala, economia asociativa si a proiectat mai multe cladiri dupa principiile arhitecturii organice. in urma cu peste 80 de ani, Rudolf  Steiner  spunea referindu-se la  hrana  ierbivorelor  avertizandu-ne: „daca vom hrani ierbivorele cu alte produse in afara de vegetale,  sistemul nervos, creierul si maduva spinarii  lor vor fi afectate“.

Steiner anticipa cu o acuratete incredibila, boala vacii nebune de la sfarsit de secol XX. Mai mult, Steiner spunea ca aceasta boala se va datora hranei artificiale (din faina de  animale moarte) ce va fi data  ierbivorelor. Dar, revenind la subiectul nostru, dupa teoria lui Steiner, cursul vietii  omenesti, este divizat  astfel: un ciclu de la nastere pana la sapte ani (0-7ani), un al doilea ciclu (7-14ani) pana la pubertate, apoi urmeaza un al treilea ciclu de sapte ani (14-21 ani), cel al tinereti si majoratului, etc.

Fiecare ciclu are  importanta sa, dar se pare ca varsta de 49 de ani, asa numita cruce a vietii (7 x 7 = 49), formata din sapte cicluri de sapte ani, este cea mai importanta. in saptamanile urmatoare, o sa trec in revista fiecare din aceste cicluri, (de la 0 la77 ani), comentandu-le succint. Bineinteles, ca vom incepe cu varsta copilariei, adica cu cei sapte ani de acasa!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.