Cercetatorii au dezvoltat celule hepatice din celule stem. Tehnica ar putea inlocui transplantul de ficat

Gata cu transplantul de ficat! Proceduri scumpe si riscante pot fi inlocuite printr-o metoda dezvoltate de cercetatori britanici. Specialistii au descoperit o metoda prin care pot transforma celulele stem in celule hepatice functionale.

O echipa condusa de Institutul Sanger de la Universitatea Cambridge a  folosit metode de ultima ora pentru a corecta o mutatie genetica a celulelor stem, derivate dintr-o biopsie de piele a pacientului, si le-a dezvoltat in celule hepatice functionale.

In timpul prezentarii proiectului, Allan Bradley, directorul Institutului Sanger, a aratat ca tehnica folosita nu lasa urme ale manipularii genetice, decat corectura propriu-zisa.

Acestia sunt primii pasi, dar, daca aceasta tehnologie poate fi folosita in cadrul tratamentului, va oferi numeroase beneficii pacientilor„, a declarat acesta.

Celulele stem sunt celulele sursa ale corpului, din ele dezvoltandu-se toate celelalte celule ale organismului. Oamenii de stiinta sustin ca acestea ar putea transforma medicina, oferin tratamente pentru orbire, afectiuni la coloana vertebrala sau alte rani grave si pot fi chiar sursa de celule sanatoase pentru organele bolnave.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.