Care este relația TA cu banii? Verifică-ți profilul psihologic și cum îți afectează deciziile de economisire și investire (P)

Faceți-vă o evaluare personală și determinați ce simțiți față de bani. V-ați întrebat vreodată cum să-i controlați și cum vă afectează deciziile de economisire și investire? Oamenii au o atitudine diferită față de bani, caracterizată în special de psihologia investițională. Nu trebuie să vă schimbați radical personalitatea, dar puteți încerca să ajustați puțin viziunea asupra banilor.

 

Clasificarea oamenilor după relația cu banii:

Risipitorii  (big spenders) nu-și pot imagina viața fără lucruri extreme de scumpe, mașini, case, bijuterii, haine, etc. Nu caută opțiuni simple, ci doar pe acelea cu care pot impresiona. Își doresc cele mai bune și mai scumpe lucruri. Sunt foarte calmi când risipesc sume uriașe de bani și nu se tem să se împrumute, sau să-si asume riscuri exagerate. În tranzacționare, aceștia irosesc cu ușurintă capitalul, caută jackpot-ul și adesea pierd tot ce au acumulat. Au puterea de a o lua de la capat, mânați de dorinta de îmbogătire, însa pastrează aceleeași mijloace.

Cheltuitorii (shoppers) sunt atrași de shopping, procesul cheltuirii banilor reprezintă o distracție. Ajungând în magazine, aceștia nu se pot abține să nu cumpere ceva, chiar dacă nu asta era intenția lor. Încep în a căuta ceva ieftin, și pentru propria satisfacție, ar cumpăra ceva cu reducere. În tranzacționare, aceștia sunt în general nehotărâți, schimbători, ușor influențabili, dispuși să încerce ceva nou pentru putin profit sau să urmeze sfaturile altor persoane, zvonuri, etc. Nu rezistă tentației de a deschide tranzacții chiar dacă nu au un motiv întemeiat (just for fun).

Economii (savers) sunt exact opusul primei categorii. Întotdeauna închid lumina când ies din cameră și cât mai rapid ușa congelatorului. Achizițiile scumpe sunt făcute doar dacă sunt absolute necasare și fără împrumut. Tipic, economii sunt mai degrabă zgârciți. Impulsul de a achiziționa un obiect de ultimă generație nu înseamnă mai multă distracție decât studierea înregistrărilor bancare cu creșterea depozitului. Aceștia încearcă întotdeauna să evite riscul (cel mai mare risc este să NU riști niciodată). Chiar daca sunt specialiști in piețele financiare, aceștia nu reușesc să depășească aversiunea față de risc. Teoretic stiu ce se întâmplă și ce trebuie făcut, dar nu pot pune teoria în practică, sunt copleșiți de teama de a nu pierde, nu rezistă psihic, iar cand trebuie sa ia o decizie, ezită, găsesc contra-argumente.

Datornicii (debtors) nu cheltuie de dragul imaginii sau de plăcere. Nu se gândesc prea mult la bani, nu țin evidența, nu înregistrează cheltuielile și veniturile. Adesea se dovedește că acestea exced veniturile și intră în datorii. Datornicii nu sunt interesați de investiții. Cei care ajung să descopere pietele financiare, o fac pentru a recupera rapid anumite datorii, sau pentru a se îmbogăți rapid. Tranzacționarea  trebuie sa fie confortabilă și responsabilă, deciziile nu trebuie să fie influențate de garanții, scadențe, sau alte necesități zilnice.

Investitorii (investors) se gândesc constant la capital. Sunt foarte conștienți de situația lor financiară și încearcă să absoarbă fondurile disponibile. Sunt gata să renunțe la consum astăzi, în favoarea investițiilor și a consumului viitor. Se gândesc la fiecare pas pe care-l fac și nu se tem să-și asume riscuri necesare atunci când apar oportunități. În tranzacționare, acestia au obiective realiste, sunt echilibrați, înteleg riscul și îl controlează permanent.

Puteți să vă identificați cu una din aceste categorii? Vă gândiți cum să utilizați cât mai bine capitalul disponibil? Poate ar trebui să abandonați o parte din ambiții și să planificați atent costurile. Câteodată, chiar și o schimbare minoră în comportament poate aduce beneficii majore.

Am dori acum să oferim câte un sfat fiecărei categorii:

Economilor, fiți mai inteligenți!

Ben Franklin a spus în felul următor: „Fiți ponderați în toate.” Este un sfat bun pentru economi. Nu ratați cele mai bune oportunități în viață, pentru câțiva lei salvați. DA, minimizarea riscului este foarte importantă pentru orice investitor, dar nu uitați de maximizarea profiturilor!
Vă recomandăm un Cont de PRACTICĂ pentru a experimenta gratuit și fără risc tranzacționarea pe piețele financiare.

Cheltuitorilor, nu cheltuiți banii care nu ar trebui cheltuiți!

Controlați-vă cheltuielile. Investiți, monitorizând atent balanta. Înainte de a actiona evaluati dacă se impune o astfel de decizie, dacă sunt sau nu fonduri disponibile, și cum v-ar afecta o eventual  pierdere de aceasta data.
Vă recomandăm un Cont STANDARD cu levier mic și micro-loturi pentru a minimiza riscul.

Risipitorilor, fiți mai ponderați!

Dacă doriți să cheltuiți, nimeni nu vă poate opri, dar gândiți-vă puțin la viitor, pentru că puteți găsi o utilizare adecvată a fondurilor. Încercați să investiți și faceți un plan al bugetului pentru un timp. Urmăriți un profit mai mic, dar constant, evitati metodele riscante (gambling).
Vă recomandăm un Cont de INVESTITOR pentru a urmări un Money Manager cu profituri constante și risc controlat.

Datornicilor, gândiți-vă la investiții!

Înțelegeți veniturile și cheltuielile, realizați un plan financiar detaliat, începeți să investiți inteligent. Cereți ajutor de afară dacă întâmpinați dificultăți. Puteți apela la un profesionist pentru a vă administra capitalul, dar o astfel de decizie trebuie luată după un studiu amănunțit al performanțelor și psihologiei respectivului.
Vă recomandăm un Cont de SOCIAL TRADING pentru a copia unii din cei mai buni Manageri din lume.

 Investitorilor, mult noroc în ceea ce faceți!

Felicitări! Continuați în același spirit, îmbunătățiți-l! Trebuie să reușiți, dar in acelasi timp rămâne-ți umili și modești, continuați să studiați la fel de mult pentru a progresa continuu!
Vă recomandăm un Cont PROFESIONIST pentru a beneficia de cele mai bune condiții de tranzacționare din România.

 

    UN ALTFEL DE BROKERAJ
    Pentru o experiență unică, personalizată fiecăruia

 

www.admiralmarkets.ro        www.facebook.com/AdmiralMarketsRomania

Tel. +40 756 038 038, +40 21 315 15 13  |  [email protected]   |   suport online

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete