Atentie la administrarea incorecta a paracetamolului! Poate avea efecte negative neasteptate

Alaturi de acidul acetilsalicilic si ibuprofen, paracetamolul este unul dintre cele mai des intrebuintate analgezice la nivel mondial, fiind administrat impotriva durerilor cu intensitate mica spre medie, acesta apartine grupului de inhibitor de ciclooxigenaza (analgezice neopioide).

Dat fiind faptul ca paracetamolul are si efect antipiretic (de scadere a febrei) si este usor asimilat, este folosit cu precadere pentru tratarea copiilor. Spre deosebire de celelalte doua substante active, paracetamolul este insa mai putin eficient in calmarea durerilor provocate de inflamatii, cum ar fi afectiunile reumatice.

Actiunea inhibitoare a paracetamolului este relativ redusa, fiind nevoie si de alte mecanisme pentru a-l face eficient. Pana in prezent, aceste mecanisme nu au fost descifrate. Paracetamolul este oferit frecvent in preparate combinate cu cofeina, care are rolul de a accentua efectul analgezic al paracetamolului.

Efectele secundare ale paracetamolului
In ceea ce priveste efectele secundare ale paracetamolului, in limitele dozelor recomandate, acestea sunt putine, fiind un medicament bine tolerat. in situatii extrem de rare, este posibila afectarea formarii sangelui, aparitia unor reactii alergice, a durerilor abdominale, a senzatiei de greata, cresterea valorilor hepatice sau spasme ale cailor respiratorii si ingreunarea respiratiei.

Efectele pot fi critice pentru ficat in cazul combinarii paracetamolului cu substante potential daunatoare la nivel hepatic (ex: medicamente impotriva convulsiilor) sau consumul de alcool in exces.

Poate declansa astmul
Copiii carora li se administreaza paracetamol sau medicamente care il au in continut au un risc dublu de aparitie a astmului si a alergiilor, arata un studiu efectuat de cercetatorii din cadrul Universitatii Otago din Noua Zeelanda.

Micutii tratati cu paracetamol, sub diverse forme, in primele 15 luni de viata sunt cei mai expusi acestor riscuri, medicamentul determinand aparitia simptomelor de astm in jurul varstei de 6 ani. Conform cercetatorilor, si riscul de rinita alergica creste de trei ori ca urmare a administrarii medicamentului in copilarie

Afecteaza sistemul imunitar al copilului
Administrarea de paracetamol la bebelusi inainte sau dupa vaccinuri, pentru a preveni aparitia febrei, nu este recomandabila. Aceasta deoarece cunoscuta pastila scade puterea de imunizare a tratamentului, au constatat cercetatorii cehi intr-un studiu citat de BBC.

Citeste continuarea pe clickpentrufemei.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.