Terapia prin zambet, cel mai placut tratament pentru stres. Umorul ne ofera o stare placuta si e un mijloc de protectie pentru organism

Elevated view of a group of young women lying on a lawn with their hands together


Sanatatea si buna dispozitie sunt foarte importante pentru a avea o zi frumoasa. Iar persoanele optimiste stiu asta cel mai bine si, pentru ca privesc partea plina a paharului, sunt mult mai ferite de bolile legate de stres. Umorul este un mijloc de protectie si tratament, tocmai de aceea rasul reprezinta un bun mijloc de relaxare si de eliminare a unor tensiuni. Atunci cand radem, organismul nostru secreta un hormon care stimuleaza activitatea inimii.

Atat medicii, cat si psihiatrii si psihologii au cazut de acord ca rasul are o sumedenie de beneficii. Rasul sanatos este util la locul de munca. Specialistii spun ca persoanele vesele se imbolvanesc mai rar, daca este sa facem comparatie cu cele care sufera de anxietate cronica. Cei care simt ca sunt depresivi ar trebui sa incerce sa rada zilnic, in orice mediu, la serviciu, la telefon, in drum spre casa sau acasa. Pe langa faptul ca ne ofera o dispozitie mai buna, rasul arde calorii, imbunatateste digestia, reduce stresul si ritmul alert al inimii si stimuleaza apetitul.

Ce inseamna 1 minut de ras?
Un neurolog francez sustinea, intr-un studiu, ca un minut petrecut razand ofera organismului pana la 45 de minute de relaxare terapeutica. ”Rasul are un efect chiar mai puternic decat exercitiile fizice, deoarece rezultatele sale se prelungesc chiar si dupa ce activitatea inceteaza”, a explicat neurologul Henri Rubenstein. Un alt francez, medic, care a studiat o perioada buna psihologia rasului, a ajuns la concluzia ca prin ras vasele de sange se largesc. Din punct de vedere al beneficiilor la nivel cardio-vascular, 20 de secunde de ras echivaleaza cu trei minute de mers rapid. Pozele cu animalute, bancurile, o comedie usoara si frumoasa, o melodie amuzanta, o discutie cu un prieten – toate acestea ne pot ajuta sa radem cu usurinta. Nu exista o metoda standard a terapiei prin ras.

Cum a aparut terapia prin ras!
In anul 1964, Norman Cousins a reusit sa vindece un pacient de o boala articulara ce ii provoca dureri intense, cu ajutorul terapiei prin umor. Era o boala incurabila la acea vreme, dar el isi amuza pacientul dandu-i spre vizionare comedii si administrandu-i vitamina C. A observat ca 30 de minute de ras ii provocau pacientului o pauza de doua ore fara durere. Pacientul a fost tratat altfel mai multe luni de zile, iar rezultatele au fost uimitoare: boala a disparut complet.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.