Viitor inca incert pentru noul Stadion Dan Paltinisanu din Timisoara. Ramem cu terenul curatat?

TIMISOARA. Revine în actualitate problema opririi construcției noului Stadion ”Dan Păltinișanu” din Timișoara, după o serie de declarații făcute de premierul Ilie Bolojan.

CITESTE SI: Sala de teatru care se modernizeaza la Timisoara. Va fi imbracata in foi de sticla si va oferi un nou standard al spectacolului. Tot mai aproape momentul cand va fi deschisa publicului. VIDEO

Avem mai multe stadioane în România despre care fiecare localitate, fiecare oraș mare spune că e o prioritate pentru el. Perfect. Cred că am putea introduce un program în care să spunem că, în funcție de bugetul pe care îl ai, adică buget mic și contribuție mică sau buget mare și contribuție mare, aceste proiecte se fac după o cofinanțare și de către primăria respectivă.

Dacă e un proiect important pentru voi, înseamnă că nu vreți să vă vină totul gratuit de la guvern, ci sunteți și voi dispuși să puneți 15-20-25% din bani. Dar atunci sunt convins că primăria – nu vă dau nume de oraș – se va gândi foarte bine dacă stadionul va fi de 30.000 de locuri sau de 12.000 de locuri (…)

Vă dau un exemplu. Avem cinci stadioane și introducem o cofinanțare de 25%. Ce vom avea? Dacă finanțăm patru, avem unul gratis! Unul în plus. S-ar putea să avem mult mai multe. Știți de ce Pentru că s-ar putea ca primăriile să constate că nu mai vor 12.000 de locuri și e bine și cu 5.000. Nu mai vor 30.000, e bine și cu 14.000. Dar cât timp primești ceva gratis, e de primit. Dar când ai o răspundere chiar te gândești dacă ți-e necesar și ca intensitate, și ca mărime”, a declarat Ilie Bolojan.

Premierul s-a referit la stadioanele din Constanța, Timișoara și Pitești, dar și la Dinamo. Cel din Timișoara este singurul care ar trebui să aibă 32.000 locuri.

Totuși, Bolojan este în eroare, deoarece acest stadion cu 30.000 de locuri aparține Consiliului Județean Timiș și nu Primăriei Timișoara care construiește un alt stadion cu 10.000 de locuri

În ceea ce privește Stadionul ”Dan Păltinișanu”, vechea arenă este demolată pe banii Consiliului Județean Timiș, iar finanțarea pentru noul stadion ar trebui să vină de la Compania Națională de Investiții care deja a făcut licitația pentru proiectare și construcție. Mai mult, a fost desemnat și un câștigător, iar decizia a fost contestată în instanță. Prima sentință care nu e definitivă, este favorabilă CNI, astfel că deja ar putea fi semnat contractul cu firma câștigătoare.

Primele discuții despre oprirea construcției de stadioane au apărut la începutul lunii iunie, însă președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Am primit garanții că proiectul «Dan Păltinișanu» nu va fi dat la o parte. Voi face totul pentru ca această promisiune să fie respectată. Un criteriu de care trebuie să se țină cont este cel al contribuției la bugetul de stat. Aici, dintre toate județele cu astfel de proiecte aflate în derulare, Timișul este lider detașat”, declara, atunci, președintele CJ, Alfred Simonis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mulți am bănuit și dreptate am avut rămânem cu un loc mare curățat.

  2. Nu conteaza, extindem parcarea de la judetean si o facem mai mare. Nu intelege ca Oradea nu e TM.Nu prea se vede ca a facut facultatea pe aici.

  3. Panala urma, intr-un mod realist, nu avem nevoie de stadion de 30.000 locrui. Nu avem echipa de fotbal care sa il umple iar potentiale festivaluri/concerte se pot face si in alte parti. Pe termen mediu va fi suficient cel din Buziasului

    • Nu stiu daca ai fost vreodata la un meci in perioada de glorie a Politenhicii sau la vreun meci al nationalei pe stadion,ca sa iti dai seama ca nici 32000 de mii de locuri sunt insuficiente,au fost meciuri in care se estimau si 50000 de spectatori…..asa ca vorbesti numai pentru a irosi literele

      • Esti nostalgic? da, au fost 35-40-45 de mii de oameni pe stadionul ala, dar la un meci de fotbal nu o sa mai fie niciodata. nu mai este echipa, nu mai exista spiritul de Poli cum era inainte. cand era zi de meci, stiai clar ca e meci. toata lumea numai despre asta vorbea, toate terasele pline de suporteri cu steaguri si fulare, era altceva. a fost frumos, dar nu o sa mai vedem asa ceva la Timisoara.

  4. la ce fel de fotbal avem acum, mai bine rămânem doar cu terenul curățat

    • Doar oamenii incompetenti si care nu gandesc nu inteleg faptul ca fara infrastructura nu poti motiva si face nimic. Nu mai vorbiti prostii, cel putin in Timisoara cu o infrastructura bine pusa la punct vor veni si performantele

  5. Daca tot avem un Bolojan sa scoata de la Oradea 20 mil Euro sau cat a dat CNI pentru Polivalenta, de la Craiova, Tg Jiu, Cluuuuj!, Arad, Ploiesti, si toti restul si imparte banii la toate proiectele noi sa fie chit.

  6. Bolojan are dreptate. Beneficiarul ar trebui sa dea o parte din bani, adică Consiliul Județean. Primăria își face deja stadion și nu o sa dea nici un leu. Și sa reduci din locuri, e o idee bună pentru stadioanele la care nu sunt finalizate licitațiile. La noi ar costa mai mult să refaci proiectul și licitația față de cât ar economisi prin reducerea capacității

  7. Perfect, să mergem cu propriile decizii până la capăt, să vedem cine are prestanță economică!

    25% din 169 de milioane € pentru Timiș 3 ani cofinanțare multianuală e absolut nimic. 25% din 65 de milioane pentru Bihor (PIB de 5 ori mai mic și ritm de creștere economică anuală necompetitiv), e efort financiar enorm și cere sacrificarea investițiilor din alte sectoare.

    Aici e propria capcană și diferența.

  8. Stadionul ar trebui mutat, nu are ce cauta acolo.

    Cat despre Angry Birds… de taiat e simplu sau complicat, depinde de unde tai.

    Cand nu prezinti cifre pe ce s-au dus banii cheltuiti in ultimii 5 ani… tai apoi de oriunde altundeva decat ar trebui.

    De ce sa prezinti cati bani ne-a costat „slava”,
    sau toate achizitiile fara licitatie din plandemie,
    sau toate amanarile din energie (centrala pe gaz de la Iernut, Tarnita-Lapustesti, Cernavoda, Portile de Fier, centrale hidro blocate de diverse oengheuri „de mediu”)si inchisul termocentralelor inclusiv cele in care s-a investit masiv pentru reducerea poluarii, toate inlocuite cu eco-marxismul bruxellez pe baza de panouri fotovoltaice care dezechilibreaza sistemul energetic si cu subventionat masiv masini electrice de bogati…

    De ce sa reduci gap-ul de TVA, cel mai mare din UE, cand poti sa cresti TVA-ul astfel incat cei care evazioneaza aceasta taxa sa fure si mai mult?

    De ce sa taxezi corporatiile care detin doua treimi din cifra de afaceri si contribuie cu doar o treime la buget, spre deosebire de firmele romanesti care cu o treime din cifra de afaceri contribuie cu doua treimi la banii virati catre buget?

    De ce sa faci contracte de inarmare conform LEGII cu clauze de offset, pe baza de licitatii cand poti sa cumperi fara licitatie si mai scump de la cei care te-au „inscaunat”?

    De ce sa taxezi companiile care angajeaza la negru cand poti sa iei ochii fraierilor cu concedii medicale, doara se stie ca romanii sunt un popor foarte sanatos fata de cei din vest, si au conditii de munca muult mai bune decat sarmanii nemti, francezi etc, ce nu se spune e ca chiar si cu furtisagul de genul asta tot suntem abia pe locul 21 (douazeci si unu) la zile Concediu medical/angajat in UE…

    De ce sa tai din sinecuri de prin consilii de administratie la companii de stat cand poti sa tai din bursele prostoboilor care te-au votat?

    De ce sa tai din functiile de conducere din administratia centrala sau locala cand poti sa tai din locurile vacante si sa externalizezi naiba stie la ce costuri si pentru cat timp posturi de genul paznici si sa te lauzi cu „reducerea de bugetari”?

    De ce sa tai din hoarda de „consilieri” si „consiliere” ai/ale „demnitarilor” cand poti sa le spui celor din invatamant ca le maresti norma didactica…

    De ce sa nu reduci DIN NOU numarul de paturi din spitale, fix ca si in perioada Boc-Petrov, doara se direste privatizarea sanatatii in timp ce cei „de dreapta” insista ca scopul privatului trebuie sa fie doar profitul actionarilor, ca asa le-a zis lor Milton Friedman, nu mai conteaza la ce a dus aceasta filozofie in alte sisteme medicale in vest (UK, SUA etc)

    Sau la fel de bine poti sa tai din numarul de locuri la stadionul din localitatea x sau y unde pro(st)europenii au votat „stabilitatea”🤡🤡 si cu ocazia asta ii mai si intarati pe prostoboi fix in sensul „dezbina si stapaneste” impotriva altor regiuni ale tarii.

    Si neaparat sa vindem companiile strategice!!!! Sa nu mai avem nimic nimic, ca au sa moara de grija noastra aia cu doctrine cum am scris mai sus, carora le pasa doar de profitul actionarilor.

    weekeND fain sa aveti, luati cu banane:
    🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

    • Iarăși ai uitat să îți iei medicamentele la timp.

  9. Luati si niste cifre cu zile de concediuedical per angajat si costuri la nivel de UE, poate va mai scutura bioxidul ala de clei prostit de un Rogobete, maaaare om de stiinta🤡🤡, zici ca a fost coleg cu ala care calcula viteza pumnului lui Petrov(am vazut niste „discutii” ale „progresistilor” pe Linkedin de m-a luat durerea de cap, niste PITECANTROPI care de intelectuali ce erau unul nu ar fi cautat o statistica, le-ar fi stricat „narativul”….)

    ### 📊 EU Countries Ranked by Medical Absence Days per Employee (Latest Available Data)

    | Rank | Country | Avg. Sick Days/Year | Wage Replacement Rate | Payment Source(s) | Data Notes |
    |––|–––––|–––––––|––––––––|–––––––––––––––––|––––|
    | 1 | **Bulgaria** | 22.0 | 80%-90% after 3 days | Employer (first 3 days), State thereafter | 2023 data |
    | 2 | **Germany** | 18.3 | 100% for ≤6 weeks | Employer (first 6 weeks), State thereafter (70%) | Costing economy €200B/year |
    | 3 | **Norway** | 14.6 | 100% for ≤52 weeks | Employer (first 16 days), State thereafter | 15-year high |
    | 4 | **Czechia** | 15.4 | 60% (employer) + 66% (state) | Split employer/state system | 2024 data |
    | 5 | **Poland** | 14.2 | 80% of salary | Social Security | 33% increase since pandemic |
    | 6 | **Slovakia** | 14.2 | 70%-90% | State (capped) | Tiered compensation |
    | 7 | **France** | 12.6* | 50% base + 90% supplement | Social Security (50%), Employer top-up (40%) | *Est. based on €1B economic strain |
    | 8 | **Belgium** | 12.6 | 100% from day 1 | Employer/State | No waiting period |
    | 9 | **Luxembourg**| 11.8 | 100% for ≤77 days | State | Most generous long-term coverage |
    | 10 | **Spain** | 11.6 | 60%-75% | Social Security (60% days 4-15, 75% after) | 2023 survey data |
    | 11 | **Netherlands**| 11.5 | 70% for ≤2 years | Employer | Longest paid duration in EU |
    | 12 | **Austria** | 11.4 | 100% for ≤6-12 weeks | Employer (full pay), State (half pay after) | Increases with tenure |
    | 13 | **Sweden** | 11.2 | 25%-100% | State (Försäkringskassan) | Excludes first 14 days of absence |
    | 14 | **Denmark** | 10.8 | Up to DKK 120.54/hr | State (capped) | Max 22 weeks |
    | 15 | **Finland** | 10.5 | 70%-100% | Social Insurance Institute | Long-term absences only |
    | 16 | **Croatia** | 10.3 | 100% | State | 30-week maternity linkage |
    | 17 | **Slovenia** | 9.7 | 80%-100% | State (work-related illness: 100%) | Based on illness origin |
    | 18 | **Portugal** | 9.5 | 55%-75% | Social Security | Progressive compensation |
    | 19 | **Italy** | 9.1 | 50%-66.7% | INPS | Varies by tenure |
    | 20 | **Hungary** | 8.9 | 70% | State | Urban/rural disparities |
    | 21 | **Romania** | 8.7 | 75%-100% | State | Routine reporting system |
    | 22 | **Latvia** | 8.3 | 80% | State | 2023 revision |
    | 23 | **Lithuania** | 8.1 | 62.06%-100% | Employer (first 2 days), State thereafter | Shortest paid period |
    | 24 | **Estonia** | 7.8 | 70% | Employer (days 4-8), State (day 9+) | Underreported (first 3 days unpaid) |
    | 25 | **Malta** | 4.2 | 100% | Employer | Lowest in EU |
    | 26 | **Greece** | 4.8* | 50% after day 3 | Social Security | *2012 survey data |
    | – | **Ireland** | No data | 70% | State (Illness Benefit) | System exists but no aggregated stats |
    | – | **Cyprus** | No data | 60%-100% | Social Insurance | No registration system |

    ### 🔑 Key Insights from the Data

    1. **Generosity-Absence Correlation**:
    Countries with higher wage replacement rates (Germany, Norway, Bulgaria) show 2-3× higher absence than those with lower compensation (Greece, Malta). However, Sweden (generous benefits) has moderate absence (11.2 days), suggesting cultural factors matter

    Mai cautati si voi, nu va lasati chiar asa usor prostiti. Mai ales ca eu folosesc Deepseek care e chinezesc, huuuoo, asa ca incercati voi cu Chatgpt, Grok sau in ce aveti voi incredere…

    Bleah… Prostocratia se plateste.
    GHINION!🤡🤡