Viata unor familii cu renume din istoria Timisoarei povestita in imagini la Palatul Baroc

TIMISOARA. Fotografii de peste 100 de ani, imagini cu documente, ziare din 1900 in original si multe informatii pretioase si nestiute. Asa a aratat prima conferinta dintr-o serie care vrea sa dezvaluie secretele unor familii de succes din istoria Timisoarei.

Primul model a fost familia lui Coriolan Balta, fost prefect al judetului Timis-Torontal in 1922, primar al Timisoarei din 1930, prim-pretor al plasei centrale, senator din partea Partidului National Taranesc si conducator al Vechii Asociatiuni Funebrale. S-au proiectat imagini cu crampeie din viata acestei familii, atat din copilaria lui Coriolan, cat si de la nunta acestuia ori din alte momente speciale, unde aparea alaturi de diferite personalitati, cum ar fi fizicianul Victor Mercea sau Episcopul Augustin Pacha. A fost aratat certificatul de nastere al acestuia si adeverinta de sistare a pensiei de urmas, moment care a marcat-o pe sotia sa Dragalina, care ramasese la batranete fara nicio sursa de venit.

O alta familie care a carei viata a fost prezentata astazi a fost cea a cumnatului lui Corional Balta, si anume Vasile Zgaban, nascut in actualul cartier Mehala. A urmat cursurile liceului Lenau si a studiat electrotehnica la Universitatea Politehnica din Budapesta si Praga. A condus Uzina de Apa din Timisoara intre 1931 si 1952 si a fost cadru didactic la Institutul Politehnic din Timisoara. Au fost aratate imagini din copilarie, din studentia de la Praga, poze cu echipa de fotbal din care facea parte, dar si imagini de la maturitate, in care aparea alaturi de compozitorul Sabin Dragoi s.a. Au putut fi vazute carnetul de ofiter din Primul Razboi Mondial si legitimatia precum ca apartiea Colegiului Inginerilor.

La eveniment nu s-a inghesuit foarte multa lume, cu toate ca intrarea a fost libera pentru oricine ar fi dorit sa ia parte la aceste dezvaluiri cu parfum de epoca. La final, unul dintre cei prezenti a tinut sa spuna doua cuvinte despre Vasile Zgaban, cel care i-a fost profesor la Universitatea Politehnica. “Sa stiti ca tocmai a fost prezentat un adevarat inginer. Mie mi-a predat constructii edilitare si imi amintesc si acum cum ne explica totul cu rabdare. Era foarte apropiat de noi studentii, eu si colegii mei de promotie ii vom ramane mereu recunoscatori pentru instruirea pe care ne-a dat-o. Mereu cand ne-am intalnit ne-am amintit cu drag de el si tot timpul l-am pomenit”, spune Decebal Anastasescu, studentul acestuia, care acum are 84 de ani.

Conferinta a fost comentata de Valentin Corduneanu, directorul Muzeului de Presa din Jimbolia, care este si organizatorul evenimentului, alaturi de Muzeul de Arta din Timisoara. In luna iunie, la urmatoarea conferinta vor fi prezentate familile Anastasescu si Imbroane.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.