Un nou sens giratoriu pe Centura Sud de la Timisoara care sa asigure conexiunea cu Urseni, cerut de vicepresedintele CJT, Alexandru Proteasa

TIMISOARA. Santierul Centurii Sud de la Timisoara este deocamdata inghetat, in conditiile in care CNAIR a anuntat rezilierea contractului cu firma care se ocupa de constructia acestei sosele.

CITESTE SI: Doua cladiri importante din Timisoara, eficientizate energetic. Lucrari la Colegiul Ana Aslan si Clinicile Noi pe bani europeni 

Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa, vrea o modificare a proiectului si amenajarea unui sens giratoriu, care sa permita trecerea autoturismelor dinspre Timisoara spre Urseni, si invers.

Din cauza unui proiect neinspirat gestionat de Ministerul Transporturilor, in viitorul apropiat, cetațenii care vor circula pe ruta Timisoara – Urseni vor avea accesul direct ingreunat spre sau dinspre municipiu.
In contextul rezilierii contractului cu constructorul Tirrena Scavi, Ministerul Transporturilor are ocazia unica de a identifica si implementa o solutie tehnica astfel incat sa nu fie nimeni obligat sa ocoleasca 4 kilometri pentru a ajunge din Timisoara in Urseni si alti 3 kilometri pe ruta de intoarcere.
Un sens giratoriu la intersectia Centurii Timisoara Sud cu Calea Urseni ar facilita circulatia intre cele doua localitati, iar beneficiul pe termen mediu si lung ar fi urias pentru toate familiile afectate in mod direct cat si pentru operatorii economici.
Ma astept ca Ministerul Transporturilor sa trateze cu maxima seriozitate aceasta situatie, mai ales ca este semnalata oficial, printr-o adresa in care subliniez puternicul impact negativ asupra mobilitatii urbane si a dezvoltarii localitatilor vizate„, spune vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa.

UPDATE: Sorin Grindeanu despre un nou sens giratoriu care sa asigure legatura cu Urseni: O reproiectare ne intarzie prea mult. Terminam asa cum e si gasim apoi solutii

Intrebat daca va da curs proaspetei solicitari a vicepresedintelui CJT Alexandru Proteasa in privinta adaugarii la proiectul Centurii Sud a unui nou sens giratoriu care sa asigure conexiunea cu localitatea Urseni, Sorin Grindeanu a fost transant. A precizat ca orice modificare a proiectului in acest stadiu ar insemna intarzieri uriase si, drept urmare, se va lua in calcul o solutie dupa finalizarea centurii.

CITESTE SI: Un nou sens giratoriu pe Centura Sud de la Timisoara care sa asigure conexiunea cu Urseni, cerut de vicepresedintele CJT, Alexandru Proteasa 

Undeva in urma cu un an, am facut o intalnire cu Nica si Fritz pe subiectul centurii, cand am convenit impreuna cu cei doi toate lucrurile, legate inclusiv de acest sens giratoriu, sa se termine Centura in forma proiectata de acum, urmand ca, ulterior, cu un pasaj sau ceva, sa vina dupa finalizarea lucrarilor, cu un alt proiect. Asta ar insemna multe alte lucruri, care duc la termene mult mai lungi. Anul trecut am hotarat toti trei sa mergem pe aceasta solutie. Am hotarat ca ulterior sa se vina cu o solutie care sa nu aiba efecte asupra executiei proiectului acesta. Hai sa finalizam asa, apoi gasim o solutie si pentru locuitorii din Urseni„, a precizat ministrul Transporturilor.

Prevazut in contractul initial cu antreprenorul Tirrena Scavi pentru primavara lui 2022, termenul de finalizare a Centurii Sud Timisoara a fost prelungit pentru luna decembrie a anului trecut. Constructorul a intampinat probleme si a ajuns si de 2 ori pe Lista Neagra a CNAIR. Cum nici noul termen nu a fost respectat, reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis sa rezilieze contractul.

Centura Sud de la Timisoara are o lungime de 25,69 km. Valoarea investitiei este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.

default

Va reamintim, in luna decembrie, chiar inaintea sarbatorilor de iarna, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunta ruperea contractului cu firma Tirrena Scavi. antreprenorul care facea lucrarile la Centura Sud a Timisoarei. Motivul era reprezentat de intarzierile uriase.

Având în vedere slaba mobilizare și incapacitatea financiară a constructorului italian de a continua proiectele pe care le derulează, managementul CNAIR a luat decizia de a rezilia contractele încheiate cu acest antreprenor.

Precizăm că la construcția Variantei de Ocolire Timișoara Sud sunt întârzieri majore în raport cu termenul de finalizare. Termenul contractual al acestui obiectiv a fost depășit cu mult, iar mobilizarea pe șantier a fost deficitară pe tot parcursul anului 2022, ajungând la un stadiu fizic de doar 58,26%.

De asemenea, pe tronsonul 1 al drumului expres Craiova – Pitești progresul fizic este de doar 57,06%, deși termenul contractual de finalizare era 2022.

Pe sectorul de centură a Bucureștiului, cuprins între DN 2 și A2, acolo unde există un contract pentru lucrări de modernizare, progresul fizic este de doar 20,76%, iar conform termenului asumat prin contract obiectivul trebuia finalizat de mai mult de un an (04.08.2021).

Aceste întârzieri atrag și daune materiale consistente, pe lângă cele care decurg din imposibilitatea de a folosi infrastructura rutieră.

CNAIR va face toate demersurile pentru relansarea acestor proiecte în cel mai scurt timp posibil.

Constructorii trebuie să fie conștienți de obligația de a aborda cu seriozitate contractele pe care le semnează cu CNAIR. În caz contrar, vor suporta consecințele legale care derivă inclusiv din eliberarea certificatelor negative, care au valabilitate timp de 3 ani”, au transmis in decembrie reprezentantii CNAIR.

Ruperea contractului inseamna realizarea unei expertize pentru a se stabili cu precizie stadiul lucrarilor si evaluarea a ceea ce a ramas de facut pentru ca mai apoi sa fie organizata licitatie pentru gasirea unui constructor nou care sa duca la bun sfarsit Centura Sud Timisoara.

Prevazut in contractul initial cu antreprenorul Tirrena Scavi pentru primavara lui 2022, termenul de finalizare a Centurii Sud Timisoara a fost prelungit in toamna lui 2021, pentru luna decembrie a anului trecut. Constructorul a intampinat probleme, a ajuns de 2 ori pe Lista Neagra a CNAIR, insa contractul nu a fost reziliat.

Cum nici noul termen nu a fost respectat, reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis sa rezilieze contractul.

In urma licitatiei, construirea Centurii de Sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Masini ca masini. Dar cu bicicleta cum mai ajungi la Urseni? Ca merg , inclusiv cu copiii, de 2-3 ori pe luna vara pana la Timis. Cand va fi gata centura, doar pe C Buziasului se mai poate cu bicicleta. Si la Drumul Boilor aceasi problema, cu toate ca s-au facut trotoare. Cum traversam centura?

  2. GRINDEANU , totul bine ?
    .Hai ca noi centuristele abia asteptam sa lucram pentru partid si nu avem unde sa prestam.

  3. Sper că acest nou sens giratoriu să nu mai fie așa înălțat ca celelalte, ci să fie la nivelul străzii. Astfel vizibilitatea este mai bună și riscul de accidente mai mic.

    • Nu, sa fie fara nici o inaltare, eventual zona asfaltata, ca sa poata sa zboare fara probleme zmeii soselelor. Acuma , chiar daca merge cu 30 pe ora , cat e limitata viteza acolo, chiar daca are indicatoare de semnalizare inainte, berechet, dar neliziubile de unii, unii se dau chiar de-a dura in sensurile astea giratorii.

  4. Cat mai multe sensuri giratorii sa fie, Hurra, aplauze furtunoase. Daca se poate la fiecare 200 de metri un sens giratoriu, unde sa mergi cu 30 pe ora, si daca esti in urma unui TIR si cu 20 pe ora. In acest fel o sa facem din centura de ocolore un rahat cu perje, unde o sa faci mai mult cu masina decat daca tai orasul de-a lungul sau de-a latul.
    Si daca mai facem si cu o banda, pe sens, o sa avem fix, scula, timp sa depasim un TIR care sunt obligate sa ocoleasca orasul. Nu stiu la ce mai e buna centura.
    O centura adevarata se face cu cel putin doua benzi pe sens, cu benzi de intrare iesire, cu regim de autostrada,cu treceri de nivel (adica poduri) peste strazi ce vin de la toate satele din jurul timisoarei. De asa ceva are nevoie Timisoara si nu de surogate de felulö celor ce ati facut acolo,
    Altfel este centura o denumire ce nu are de-a face cu acest drum de ocolire (termionologia corecta)

    • Cand se va da in exploatare lucrarea macar se va scoate traficul greu din oras. In plus si masinile mici vor circula mai rapid fata de viteza medie de 15-20 kmh prin oras.