Un cuvant gresit auzit de Ceausescu a schimbat soarta casatoriilor a mii de timisoreni! Cati miri au fugit din fata ofiterului starii civile la Timisoara de-a lungul timpului?

Bride and Bridegroom at Wedding

TIMISOARA. Inainte de 1989, casatoriile din Timisoara aveau loc la Casa Tineretului. Locul era potrivit pentru acele vremuri, pentru ca era spatiu suficient, iar in zona se aflau doua restaurante faimoase unde insurateii puteau sarbatori alaturi de invitati marele eveniment din viata lor.

La un moment dat, un alt spatiu, mai frumos, a fost amenajat pentru gazduirea ceremoniilor, dar un cuvant gresit, auzit de Ceausescu, a dat peste cap toate planurile administratiei din acea vreme.

CITESTE SI: Povestea casei in care mii de timisoreni si-au unit destinele, intre ‘pereti radioactivi’. De la infirmierie la centru de ascultat telefoane

Numarul casatoriilor oficiate, anual, la Casa Tineretului din Timisoara, inainte de 1989 era mult mai mare comparativ cu cel de acum. In anii ’80, se inregistra o medie de 3.000 de ceremonii pe an, fata de  2.186 de casatorii oficiate in 2013, sau  1.345 de ceremonii in prima jumatate a anului 2014 .Exista si explicatii: se casatoreau multe cupluri de studenti, care, pe langa iubire, mai aveau un motiv temeinic, si anume incercarea de a prinde o repartitie convenabila la locul de munca.

In plus, pe marile platforme industriale din oras lucrau zeci de mii de muncitori tineri care, dupa casatorie, primeau repartitie pentru apartamente, ceea ce reprezenta un imbold serios pentru a trece pe la ofiterul starii civile.

sursa foto: forum ratt

La un moment dat, autoritatile au vrut sa amenajeze un spatiu mai frumos pentru oficierea casatoriilor iar locul ales a fost tocmai … actuala Casa a Casatoriilor, de pe bulevardul Eminescu. Iar cum pe vremea aceea nu se auzise de licitatii ori  intarzierea lucrarilor din cauza descoperirilor arheologice nu intra in calcule, spatiul a fost reamenajat in timp record.

O vizita a lui Ceausescu a dus la desfiintarea Casei Casatoriilor

Chiar cand aveau sa fie oficiate primele ceremonii in frumosul spatiu din centrul Timisoarei, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata.

O intamplare, ajuns in randul legendelor urbane ale Timisoarei, avea sa duca la desfiintarea Casei Casatoriilor peste noapte.

Se spune ca, in timpul unei vizite „de lucru”, coloana oficiala care-l insotea pe  Nicolae Ceausescu a ajuns in centrul orasului, trecand pe langa santierul cladirii Modex,  care era aproape gata, la ultimele finisaje. Vazand imobilul de dimensiuni mari si situat ultracentral, Ceausescu a intrebat ce se construieste acolo, iar prim secretarul de la acea vreme i-a raspuns, din gresala „Casa Casatoriilor” in loc de „Casa de Mode”.

Auzind una ca asta, Ceausescu a luat foc, certandu-i cumplit pe mai marii de partid din Timis pentru ideea de a aloca atat de mult spatiu pentru o Casa a Casatoriilor, ideea cam prea capitalista, dupa parerea dictatorului.

Asa incat, imediat acesta a dispus desfiintarea „Casei Casatoriilor” si alocarea spatiului pentru o activitate mai demna de socialism. Pentru ca nimeni nu a avut curajul sa-i spuna ca era vorba, de fapt, despre o Casa de Moda – de teama sa nu starneasca si mai rau furia „conducatorului iubit” – solutia aleasa de autoritatile locale a fost de tot hazul: s-au conformat poruncii dictatorului si au desfiintat Casa Casatoriilor de pe bd. Eminescu – fostul Lenin de la aceea vreme – si au raportat misiune indeplinita.

Asa ca oficierea casatoriilor in Timisoara s-a intors la Casa Tineretului, iar tinerii programati pentru acel an s-au trezit cu planurile date peste cap.

Miri nehotarati, „evadari” din Primarie si casatorii in locuri mai putin obisnuite

De-a lungul vremii, ofiterii Starii Civile s-au confruntat cu tot felul de situatii amuzante, printre ele si cea in care un tanar mire, student, a vrut sa faca o gluma si a rasuns „Nu”, hotarat, cand a fost intrebat daca vrea sa o ia de nevasta pe fata de langa el.  Rudele si prietenii nu au gustat gluma, iar tanarul, la vederea reactiei lor, s-a fastacit atat de tare incat nu a mai stiut ce sa faca. A fost nevoie de interventia ofiterului starii civlie pentru ca momentul stanjenitor sa fie depasit, iar ceremonia a fost reluata de la zero.

„Au fost cazuri, mai ales cand oficiam la Casa Tineretului, cand s-au razgandit si miresele, dar asta pana sa intre in fata ofiterului starii civile…. veneau cu tot alaiul, frumos, asa … dar nu mai intrau inauntru. Sa intre si sa spuna ‘NU’, la modul serios – asta nu s-a intamplat. Au vrut sa  zica, de catva ori,  niste studenti, dar in gluma, si atunci ei m-au pus in tema cu treaba asta, iar eu le-am atras atentia ca nu este ceva cu care sa glumeasca, deoarece casatoria este ceva serios ….”  povesteste pentru opiniatimisoarei.ro  Vasile Tarciatu, directorul de la Evidenta Populatiei Timisoara

Dupa ce casatoriile s-au mutat la Primarie, alta problema si-a facut aparitia. Datina spune ca nu este bine ca miresele sa se vada una pe cealalta, asa incat aveau loc tot felul de retrageri strategice, in mare viteza, pe coridoarele si scarile laterale, pentru ca mireasa deja casatorita sa nu o intalneasca pe cea care se indrepta spre oficierea ceremoniei.

„La noul sediu avem doua usi de acces, pe una se intra si pe alta se iese, nu se mai intalnesc… Acum, sigur, se mai vad prin parc, se mai intalnesc, dar parca nu mai este asa de puternica nici traditia asta cu miresele. La Primarie era altfel, peste saptamana era lume multa, cu diferite treburi. Sambata nu era public, dar principalul inconvenient era ca pe unde intrau cuplurile si alaiul, pe acolo si ieseau, si le vedeai pe mirese ca fug pe coridoare …”, isi aminteste Vasile Tarciatu, directorul de la Evidenta Populatiei Timisoara

La ora actuala, legea permite oficierea casatoriilor si in alte locuri, unele dintre ele putin obisnuite. La Timisoara, majoritatea cererilor pentru astfel de cermonii vin de la persoane care nu se pot deplasa sau se afla internate in spital, de exemplu viitoare mamici care, cu putin timp inainte de a naste, se hotarasc sa legalizeze, cat mai repede, legatura cu tatal copilului, pentru ca acesta sa figureze in acte. Mult mai putini sunt cei care vor ca ofiterii starii civila se vina in locul unde are loc si petrecerea de nunta, cel mai des in aer liber. Misiunea e mai complicata intrucat trebuie adus si Registrul de stare civila.

„Cereri pentru casatorii care sa se oficieze in alta parte am avut si avem, din punct de vedere a prevederilor legale se poate face, cu aprobarea primarului. In general, se intampla cand este vorba despre cazuri medicale, persoane nedeplasabile, dar nu scrie in lege, negru pe alb, ca numai in aceste cazuri se poate face. Nu se pot insa oficia concomitent casatorii si aici si in alta pare, ofiterii de stare civila se pot deplasa, dar este vorba de acte, de registru … Daca mai sunt solicitari, cu aprobarea primarului, dupa ce se epuizeaza programul aici, se face cate o deplasare, nu neaparat la oamenii suferinzi  … De regula este vorba despre hoteluri, locuri unde se tine petrecere, dar repet … nu putem sa oficiem concomitent. A mai vrut cineva in Parcul Botanic odata, doi tineri care practicau alpinismul au vrut la peretele de escalada de la Mall …. am facut si acolo, m-am urcat pe platforma cativa metri, am facut-o pentru ei si a fost interesant”,  mai povesteste pentru opiniatimisoarei.ro Vasile Tarciatu, directorul Serviciului de Evidenta Populatiei Timisoara.

Asadar, cei care vor sa se casatoreasca in alte locuri decat Casa Casatoriilor trebuie sa stie  ca, desi este posibil, ceremonia va depinde de programul ofiterilor de stare civila, avand clar prioritate cei care se prezinta in fata acestora la sediul obisnuit din spatele Postei Mari din Timisoara.

CITESTE SI: Povestea casei in care mii de timisoreni si-au unit destinele, intre ‘pereti radioactivi’. De la infirmierie la centru de ascultat telefoane

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. N-am auzit povestile astea , desi am oarece ani ! Casa Tineretului era cea mai potrivita pt.cununii (are si denumire adecvata momentului) !

  2. BUNĂ ZIUA DOMNULE PRIMAR AL ORAŞULUI TIMIŞOARA AŞI DORI SĂ VĂ COMUNIC VERBAL DAR PANDEMIEA ACEASTA NE TINE LA DISTANȚĂ NU ŞTIU DACĂ TERASAMENTUL STĂRII CIVILE DIN TIMIŞOARA ESTE PRIVAT DE CĂTRE ANGAJAȚI CARE OFICIAZĂ DEOARECE TINERILOR CĂSĂTORIȚI LI SE INTERZICE ATÎT LOR CÎT ŞI INVITAȚILOR SĂ NU VINĂ CU DIFERITE OBICEIURI DIN STRĂBUNI CA ; OREZ,CONFETI,DEOARECE SE FACE MIZERIE ,UMBRELELE SUNT RUPTE ,SUNT BUNICI ŞI STRĂBUNICI CARE AU VÎRSTE ÎNAINTATE ŞI NU POT STA ÎN PICIOARE NU SE DĂ VOIE SĂ SE CÎNTE TRADIȚIONALUL „LA MULȚI ANI ” DOARECE UNELE ANGAJATE CARE OFICIAZĂ LE DERANJEAZĂ CÎND CITESC CELE CÎTEVA RÎNDURI PE CARE AR TREBUI SĂ LE ŞTIE PE DE ROST ŞI SĂ NU MAI FACĂ INTERDICȚII CELOR CARE SUSȚIN TRADIȚIEA ROMÂNEASCĂ PENTRU UN EVENIMENT UNIC ÎN VIEAȚĂ A CELOR CARE SE CĂSĂTORESC FĂRĂ LIMITĂ DE VÎRSTĂ CHIEAR DACĂ AU S-AU NU AU UN ACOMPANIEATOR CARE LE MAI RIDICĂ MORALUL CELOR CARE VIN CU EMOȚII ÎN INIMĂ ŞI ÎN SUFLET PENTRU UN JURĂMÎNT ETERN ÎNTRE O VIITOARE FAMILIE ÎN ANUL 1989 AM CREZUT CĂ AM SCĂPAT DE COMUNIŞTI ŞI DE DOI DICTATORI ACUM SUNT PESTE TOT ÎN LOC DE DIRECTORI MAI MULȚI DICTATORI CARE AU MAŞINĂ LA SCARĂ,AER CONDIȚIONAT,FEMEI DE SERVICIU,CONSILIERI,SECRETARE,PORTARI,SALARII MARI ŞI CALCĂ ÎN PICIOARE TRADIȚIEA ŞI DATINA STRĂBUNĂ AL ROMÂNIEI PROPUN CA PE VIITOR SĂ FIE ALESE PERSOANE CU BUNĂ DISPOZIȚIE PENTRU A OFICIEA CĂSĂTORIILE SĂ LE DEA CURAJUL VIEȚII PRINTRUN ZIMBET FRUMOS AL OFICIATORULUI ŞI SĂ NU MAI FIE PREA MULȚI CARE OFICIAZĂ SĂ FIE 2 S-AU 3 ANGAJAȚI CARE SĂ SE OCUPE ÎN PERMANENȚĂ NUMAI DE ACEST SERVICIU VĂ MULȚUMESC PENTRU ÎNȚELEGERE