Timisul, in topul judetelor care exporta medici in tarile din Uniunea Europeana

Peste 2.700 de medici au solicitat in 2010 Colegiilor Medicilor Judetene certificate profesionale curente.Vezi din ce judete au plecat cei mai multi medici si unde au preferat sa migreze. Cei mai multi medici care au solicitat aceste certificate sunt din specialitatea Medicina Generala/Medicina de Familie, urmate de Chiururgie Generala si Anestezie Terapie Intensiva.

Pe primul loc in topul zonelor cu cea mai mare migratie a medicilor sta Bucurestiul, cu 947 de solicitari, urmat de Cluj – 403, Iasi – 253 si Timis – 202. La polul opus, se afla judetele Calarasi – 2 solicitari, Salaj – 3, Tulcea si Teleorman – 4.
In ceea ce priveste destinatiile preferate de medici, pe primul loc in topul tarilor in care au ajuns sa munceasca se afla Marea Britanie – peste 900 de medici, Franta – peste 500, Germania – peste 400 si Belgia – peste 80. Tarile cel mai putin alese de catre medicii romani sunt Olanda, Suedia si Finlanda – doar cate o solicitare, Cipru – 2, Italia si Norvegia – 3.

Situatia scapa de sub control, avertizeaza cei din Colegiul Medicilor, pe care ministrul sanatatii s-a grabit deja sa ii contrazica. Drept urmare fug unde vad cu ochii, iar pacientii raman ai nimanui. Ce nu se vede, dar se simte, este gaura din buget provocata de pregatirea medicinistilor.

In total, din lipsa de strategie s-au dus pe apa sambetei 64 de milioane de euro doar in ultimii doi ani. Atat au costat cei 8.000 de doctori care trateaza acum.
Solutia gasita de minister este una de avarie: acoperim golurile cu rezidenti. Destul de greu daca ne gandim ca media europeana este de 3,5 medici la mia de locuitori, iar la noi a scazut sub doi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.