Noutati :

Timisoara intra in sarbatoare. Se intoarce Festivalul European al Spectacolului

4 aprilie, 2018 - 11:38 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Teatrul National din Timisoara anunta o noua editie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti

CITESTE SI: Tunelul iubirii a inflorit la Timisoara. Cat poate fi de frumos orasul primavara. Foto

Intre 5 si 13 mai, timisorenii sunt asteptati la cel mai important festival dedicat dramaturgiei si teatrului romanesc care anul acesta sta sub semnul schimbarii: Involutie – Revolutie – Evolutie, cuvinte care marcheaza felul in care societatea si, implicit, teatrul, modeleaza realitatea si construiesc viitorul.

Ca in fiecare an, Sectiunea FDR propune o panorama a spectacolului pe text de teatru romanesc. Este o provocare necesara adresata tuturor creatorilor de teatru, o inventariere relevanta a celor mai semnificative spectacole pe texte romanesti (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate in ultimul an.

Selectionerul Oana Bors a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor si companiilor care au participat la selectie. Titlurile pe care le-a retinut pentru Sectiunea FDR a FEST-FDR2018 reflecta atat interesul din ce in ce mai crescut al teatrelor si al publicului pentru noua dramaturgie romaneasca, cat si – extrem de important – consolidarea generatiei anilor 2000 a dramaturgilor romani – Mihaela Michailov, Peca stefan, Csaba Székely etc., precum si aparitia uneia noi –Alex Tocilescu, George stefan, Alexandru Popa etc.

Selectia modulului FDR reuneste urmatoarele titluri:

1. Anul disparut. 200/7 de Peca stefan, regia Ana Margineanu (Teatrul Mic, Bucuresti)

2. Familia fara zaharde Mihaela Michailov, regia Radu Apostol (Teatrul Mic, Bucuresti, in coproductie cu Centrul de Teatrul Educational Replika)

3. 10 de Csaba Székely, regia Radu Alexandru Nica (Teatrul National „Radu Stanca”, Sibiu)

4. Numitorul comun de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul de Comedie, Bucuresti)

5. Bun de export de Alex Tocilescu, regia Catinca Draganescu (POINT)

6. Bucurie si fericire de Csaba Székely, regia Ándi Gherghe (Teatru 3G, Targu Mures)

7. Poveste din Transilvania / Erdélyi Mesede George stefan, regia Ándi Gherghe (Centrul Multimedia Studio Act, Oradea)

8. Cea mai calduroasa zi din lume, un spectacol de Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Apollo 111, Bucuresti)

9. Povestea pasarii fara cuib de Ada Lupu, regia Iris Spiridon (Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Iasi)

10.inaintea erei noastre, concept Daniel Chirila (Teatrul LUNI & Frilensar)

11.Shakespeare pentru Ana, un spectacol de Luminita ticu (Centrul de Arte Coliseum, Chisinau)

Sectiunea FEST, cu componenta sa Outdoor (spectacole in aer liber), reuneste o serie de spectacole romanesti si internationale de mare impact, in formule artistice inovatoare, racordand festivalul la dinamica teatrala internationala si, prin spectacolele in aer liber, oferind valente artistice unor spatii publice din Timisoara.

Modulul FEST al FEST-FDR2018 este unul extrem de provocator, abordand diversitatea teatrala in toate formele ei. Astfel, Teatrul National aduce pentru prima data in Timisoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin, dar si un spectacol semnat de un mare nume al regiei europene contemporane, Luk Perceval si, nu in ultimul rand, unul dintre marile texte ale dramaturgiei universale: Regele moarede Eugène Ionesco.

Selectia modulului FESTreuneste urmatoarele spectacole:

1. Empire, text si regie Milo Rau (Schaubühne Berlin, IIPM – International Institute of Political Murder si Zürcher Theater Spektakel )

2. The grapes of wrath / Strugurii maniei de John Steinbeck, regia Luk Perceval (NT Gent, Belgia)

3. Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andreea si Andrei Grosu (Teatrul National Bucuresti)

4. Stage dogs, text de Florin Piersic jr., inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet, regia Florin Piersic jr. (Teatrul ACT, Bucuresti)

5. Wanted (eVenti Verticali, Italia)

6. Strigatele Parisului,scenariul si regiaMihai Malaimare (Teatrul Masca Bucuresti)

7. Reflection (Lightwave Theatre Company)

8. Concert Subcarpati

Vom reveni cu programul complet al FEST-FDR2018.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...