Noutati :

Testul grila a facut ‘ravagii’ printre candidatii inscrisi la examenul de primire in Baroul Timis, la INM si direct in magistratura

24 septembrie, 2013 - 09:41 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
5

TIMISOARA. Testul grila de preselectie a candidatilor inscrisi la examenul de primire in profesia de avocat a facut ravagii, si in acest an, printre absolventii de Drept care doresc sa intre in Baroul Timis.

Desi punctajul minim de admisibilitate a fost redus de la 70 la 50 de intrebari rezolvate, din cele 100 cate are testul, mai mult de sfert dintre candidati s-au declarat „invinsi” de aceasta procedura inventata de UNBR prin care se incearca limitarea accesului in profesie.

Mai exact, din cei 138 de candidati din judetul Timis, doar 103 au obtinut punctajul necesar pentru a intra la examenul propriu-zis de verificare a cunostintelor teoretice, ceilalti urmand sa mai aprofundeze materia si, ca la scoala de soferi, sa rezolve cat mai multe teste pana la viitoarea sesiune de admitere.

Procentajul celor care au cazut la preselectie a foat aproape dublu printre candidatii din Arad, Bihor, Hunedoara, Caras-Severin si Satu-Mare, care sunt arondati tot Centrului Teritorial Timis din cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, organizatorul „competitiei”, in conditiile in care din cei 166 de licentiati in Drept inscrisi la concurs, doar 119 au mers mai departe.

Gradul de admisibilitate dupa testul grila este mult mai mare decat in anii trecuti, cand, in urma acestei probe preliminare, plecau acasa peste jumatate din cei inscrisi”, spune decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta.

De altfel, testul grila a facut ravagii si la examenele nationale de admitere in magistratura si la Institutul National al Magistraturii (INM), unde au „capotat” peste 90 la suta dintre candidati. Mai exact, la admiterea in magistratura, din cei 1200 de candidati inscrisi pentru ocuparea celor 200 de posturi de judecator si procuror la instantele din tara au mai ramas 112, in timp ce, la INM, din cei 3832 de candidati care intentionau sa devina auditori de justitie, doar 388 au invins testul grila.

La Timisoara, candidatii care au trecut de preselectia grilei la examenul de primire in profesia de avocat urmeaza sa sustina, in 25, 26 si 27 septembrie, examenele la Drept civil si Drept procesual civil, Organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Drept penal si Drept procesual penal.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Nu se mai apropie astia de spagi, gata

 2. tot nu ati inteles????????????????????
  avocatii din barou ajunsi coloshia majoritatea cu…pluta nu vor concurenta. Pentru ca, promotiile recente de juristi sunt super pregatite si constituie un real pericol (mai ales in conditiile aplicarii noilor Coduri: civil, procesual civil, penal , procesual penal. Si in plus copiii astia nu mai accepta …DOMINATIA SPAGII!!!). Comprende????????????????
  Este perfect valabil in cazul tuturor profesiilor juridice; judecator, procuror, avocat, notar, consilier juridic, executor.

  • abar n-ai bey asta care iti zici doctorand in fiz.nucl.
   ca noi am intrat in barou greu de tot cu examene grele si nopti de invatat pe branci.
   asa ca nu mai jicni avocatii mai in vrasta care sunt intelectuali de mare finete si multi proveniti din structuri ale procuraturii si politiei judiciare.

   • Si in noptilea alea nedormite pt a deveni avocat ati parcurs si ceva gramatica? 😀
    Adica, nah….zic ca daca tot te simti „jiCnit” trebuie sa nu pari o nulitate in ale limbii romane. Nu de alta, dar cred ca in limba romana iti aperi clientii, nu e asa? :))

   • Domnule Avocat Senior,
    Poate voi cei care ati „ati invatat pe branci” invatati si gramatica limbii romane dar si modul de scriere al unor cuvinte !