Teoretic, Colterm poate furniza apa calda si caldura in continuare abonatilor din Timisoara. Practic, oamenii ar putea ramane fara servicii din 2 iulie

TIMISOARA. Consiliul Local Timisoara a aprobat prelungirea delegarii de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat in Municipiul Timisoara, insa acest vot nu este o garantie ca orasul nu va ramane fara apa calda si caldura.

CITESTE SI: Caldura va veni cel putin inca un an de la Colterm, la Timisoara. Dupa ce anunta ca salveaza compania de termoficare prin separarea productiei de distributie, primarul Dominic Fritz adminte ceea ce era evident: nu se poate

O spune administratorul judiciar al Colterm, care, in sedinta de consiliu, a anuntat ca, in cazul in care serviciul de furnizare al agentului termic este delegat doar pentru o perioada de un an, iar comitetul de creditori nu va aproba aceasta varianta propusa de administratia Fritz si aprobata de alesii locali, Colterm va intrerupe furnizarea apei calde si a caldurii, incepand din 2 iulie.

Am venit doar sa va spun ca aveti un contract de delegare semnat de domnul primar, reprezentand municipiul Timisoara, si compania locala de termoficare, Colterm, prin domnul Mitu, contract care s-a facut in data de 15.10.2021, cu posibilitatea de prelungire 3 cu 3 ani. In 26.10.2021, Colterm a intrat in insolventa, la cererea debitoarei.

Optiunea este la dumneavoastra. Orice alt contract sau alta varianta decat aceasta, avand in vedere ca societatea este in perioada de observare si vrea sa isi faca un plan de administrare prin administratorul special si nu este cum zice domnul primar, ca nu lucreaza nimeni cu Colterm, noi vom merge la comitetul creditor si vom lua votul.

Daca votul este negativ, nu se semneaza contractul de 3 plus 1 an, daca votul este pozitiv 2 la 1, in comitetul creditorului sunt AFM, ANAF si EOn, si se va face o contestatie, nu vom semna contractul de delegare. Nesemnand contractul de delegare pe 3 plus 1 ani, asa cum spuneti, in data de 2 iulie nu vom mai da caldura. Nu putem furniza energie termica si caldura 90 de zile. Se poate face asta doar cu amenda zilnica intre 30 si 50 de mii de lei. Ar trebui sa va ganditi bine ce votati si sa cititi foarte bine materialele„, a spus Bogdan Alic, reprezentantul administratorului judiciar.

Pentru a prelungi durata contractului si pentru livrarea agentului termic, nu doar pentru productia lui, la o perioada de 3 ani, a fost facut si un amendament in sedinta CLT de marti, care, insa, nu a intrunit voturile necesare. In plus, viceprimarul USR Ruben Latcau a dat asigurari ca a vorbit el insusi cu creditorii si ca acestia vor agrea noua forma a contractului de delegare a serviciilor.

Aceasta discutie legata de votul creditorilor este una pe care o constientizam, o cunoastem, impreuna cu administratorul special si judiciar am avut mai multe discutii in ultimele doua luni. Desigur, au fost discutii si cu creditorii care sunt in comitet. Exista in acest moment premisele ca acest contract asa cum este el prezentat si supus votului si sa fie aprobat de catre comitet, adica de catre toti cei trei membri din comitet, in sensul acesta avand mai multe confirmari si mai multe discutii directe„, a explicat Ruben Latcau.

In final, proiectul de hotarare a fost aprobat cu 15 voturi. Astfel, in perioada urmatoare administratorul judiciar va cere intrunirea comitetului creditor si ramane de vazut daca cele trei institutii vor decide sa accepte varianta votata in forul local sau contractul nu va fi semnat.

Va reamintim, in urma cu o luna, triumfalist, primarul Dominic Fritz anunta ca primaria nu va mai prelungi contractul cu Colterm pentru distributia caldurii si apei calde, iar acum a dat inapoi. La acea vreme, chiar daca nu avea habar nici macar cum se numeste, dadea asigurari ca noua firma infiintata de municipalitate va fi cea care va livra agent termic in casele timisorenilor, iar compania de termoficare se va ocupa doar de productie.
Intre timp, edilul a aflat ca asta nu se intampla batand din palme, ci se face cu consum de timp si costuri.

Astfel, marti, le-a propus consilierilor locali sa accepte prelungirea contractului cu Colterm pentru ca acesta sa produca pentru Timisoara energie termica in urmatorii 3 ani, si sa livreze caldura si apa calda, cel putin inca un an.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ase va vrea taica: sa pregătiți magistral căldura orașului pentru la iarna ! Parca ati fi SASI 🙂

  2. Cineva sa il trezeasca urgent pe Latcau la ora 3 noaptea! Trebuie sa ne dea solutia pentru problemele Colterm pana nu ramanem fara apa calda.

  3. Ar fii cazul sa se inchida aceasta garua neagra a Timisorii care papa o gramada de bani de la primarie si stat.
    Sa se faca o firma care sa fie pe profit, stiu cei aprox 25% din populatia Timisorii care mai sunt la Colterm sunt carcotasi, impreuna cu dezinformatorii partidelor PNL si PSD in special pentru ca atunci pretul caldurii nu va mai fii subventionat si va fii achizitionat de client la pretul intreg !
    Cu banii pompati in fiecare an de primarie in Colterm se construiau 30-50 de spitale daca nu si mai multe… si multe altele !

  4. MAYBE 🙂

  5. Nu ar fi mai interesantă sa te ocupi de creșterea viermilor de mătase?
    Alimentarea cu energie termica a oricărui oras este una din prioritățile oricărei primarii, (excepție fac progresiste)
    Îmi pun intrebarea care va fi actuala problema desființării centralelor locale/apartamente pe gaz, vezi ce gândește UE 2027 – 2029. Alte comentarii sunt de prisos.
    Doar studiul de fezabilitate pe aceasta tema ar fi actuala, dar astăzi presupune competență, nu „jumulirea banilor ….

  6. Dacă tot vorbim despre poluare, centralele de apartament nu polueaza? Ele elimina gazele arse (nocive și ele) la nivel de n×10 metri de nivelul solului.
    Se plătesc taxe de poluare?
    Unde va fi actuala conducere a PMT peste 3 – 5 ani cond problema eliminării centralelor de apartament (vezi zi tendințele din UE la care ne vom alinia fără condiții ). Sau ramane versiunea (actuala) : incalzirea locuitorilor Timișoarei nu este treaba PMT!
    Soluții sut dar … vizitați de exemplu orase din Germania

  7. Va ramane varianta: m.s.r.c. de Timișoara??