Caldura va veni cel putin inca un an de la Colterm, la Timisoara. Dupa ce anunta ca salveaza compania de termoficare prin separarea productiei de distributie, primarul Dominic Fritz adminte ceea ce era evident: nu se poate

TIMISOARA. A trecut doar o luna de cand primarul Dominic Fritz anunta salvarea Colterm prin ‘luarea’ serviciului de distributie a agentului termic de la societate si transmiterea lui unei alte firme, nou infiintata.
Desi pe atunci edilul nu stia nici macar cum se numeste noua firma infiintata, si nici cat va costa intreaga procedura, era convins ca va realiza mutarea in scurta perioada ramasa pana la expirarea contractului cu Colterm, respectiv la sfarsitul lunii iunie.

Edilul era, la acea vreme, iritat de intrebarile jurnalistilor, care au cerut mai multe detalii legate atat de costurile implicate in intreg procesul, cat si de modul in care se va putea realiza transferul, avand in vedere timpul foarte scurt, edilul dadea asigurari ca totul va fi pregatit, iar noul contract, ce urma sa intre in vigoare din luna iulie, este sigur.

CITESTE SI: Colterm ingropata definitiv de Primaria Timisoara? Intr-un haos total, Dominic Fritz anunta ca vom plati factura la o firma noua care va distribui apa calda si caldura, dar nu stim pe cati bani: ‘Firma este Uzina… nu stiu, nu mai stiu ce nume i-am dat. Nu este rolul meu acuma sa scot din burta astfel de cifre’

Acum insa, la doar cateva saptamani distanta, Dominic Fritz le cele alesilor locali sa aprobe prelungirea delegarii de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat in Municipiul Timisoara. Cu alte cuvinte, Colterm se va ocupa in continuare de producerea energiei termice pentru urmatorii 3 ani, dar si de livrarea agentului termic, cel putin inca un an.

Prin prisma avantajelor/dezavantajelor optiunilor analizate, rezulta ca pentru urmatoarea perioada este oportuna prelungirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica din Municipiul Timisoara nr. CDE2021-1475/15.10.2021 pe o perioada de 3 ani, respectiv pana la data de 30.06.2026, pentru prestarea serviciului de producere a energiei termice in sistem centralizat si pana in data de 01.06.2024 pentru prestarea serviciului de transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat, cu observatia respectarii legislatiei privind ajutorul de stat„, se arata in proiectul de hotarare ce va ajunge pe masa alesilor locali.

Astfel, conform proiectului, abia dupa 1.06.2024 „este luata in calcul optiunea separarii activitatii de productie a agentului termic de activitatea de transport, distributie si furnizare, prin infiintarea unui serviciu public de interes local, specializat, cu personalitate juridica, infiintat si organizat in subordinea consiliului local pentru prestarea serviciului de transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat„.

Este de asteptat ca in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, Dominic Fritz sa le ceara votul alesilor locali pentru aceasta prelungire cu 3 ani a contractului cu Colterm.

UPDATE: Consilierii locali au votat pentru prelugirea contractului de delegare a serviciilor, insa, deocamdata, asta nu inseamna ca timisorenii vor avea in continuare apa calda si caldura. Urmeaza o intrunire a comitetului creditor si abia daca si cei trei membri isi dau acordul pe actuala varianta de contract, administratorul judiciar al Colterm sa semneze documentele.

CITESTE SI: Teoretic, Colterm poate furniza apa calda si caldura in continuare abonatilor din Timisoara. Practic, oamenii ar putea ramane fara servicii din 2 iulie

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Fritz incearca din rasputeri sa ne arate cat este el de potent ca om politic.De 3 ani de zile ne-a demonstrat cu varf si indesat cum poate arata un barbat impotent

 2. Fritz, ti-ai luat bilet spre China ? O sa ceri azil politic ?

 3. !

 4. De 3 ani tot asteptam sa il trezeasca pe Latcau la 3 noaptea ca sa ne dea solutia la problemele Colterm. Chiar nu poate nimeni sa ii cumpere un ceas?

 5. Separarea distributiei de productie nu mi s-a parut o idee rea, dar anuntul a fost prematur, foarte. Schimbarea propusa era prea mare ca sa se poata face pana in octombrie, cand „se va da caldura” din nou. Partea buna e ca se schimba anual un numar semnificativ de kilometri de retea de distributie cu conducte noi. In anii ’90 trotuarele pe sub care treceau conducte de incalzire erau uscate cand ploua sau ningea. In 2001 am vazut conducte noi, izolate, intr-un canal inca neacoperit cu pamant, statea zapada pe conducta.

 6. O altă căpușă din banii abonaților!

 7. Mda, caldura va veni cel putin inca un an de la Colterm, cu bani de la Bucuresti…

 8. Greaua mostenire este de vina !

 9. Care este relația dintre „oameni cu idei aiurea” și „idioți”?