Surprizele fascinante din timpul restaurarii Domului Catolic de la Timisoara. Peste 500 de oameni asteptati la prima slujba oficiata dupa aproape 4 ani de santier. Video

TIMISOARA. Catedrala romano-catolica din Piata Unirii din Timisoara, Domul catolic, asa cum il cunosc timisorenii, isi redeschide portile dupa aproape patru ani de santier in care fiecare detaliu, fiecare coltisor al lacasului a fost restaurat. De la picturi, la sculpturi si pana la usile de la intrare, totul a fost refacut si curatat.

CITESTE SI: Nu vom avea salva de tun si costume de epoca la miezul zilei in Piata Libertatii din Timisoara, sambata si duminica. Primaria a refuzat propunerea voluntarilor de la Regimentul de Garda 

Evenimentul de deschidere a catedralei va avea loc sambata, cand 240 de invitati vor fi prezenti in interiorul lacasului de cult si alti peste 300 de credinciosi vor putea urmari pe ecrane, slujba in trei limbi, romana, germana si maghiara.

O a doua slujba va avea loc duminica, atunci cand va fi celebrat hramul catedralei, Sfantul Gheorghe.

Dupa cele doua mari evenimente care vor marca redeschiderea Domului, usile acestuia vor fi larg deschise pentru credinciosi si turisti deopotriva.

”Sambata, la ora 9.30 va fi prezentata catedrala si slujba propriu-zisa cu peste 20 de episcopi din mai multe confesiuni va incepe la ora 10.00.

In timpul sfintei Liturghii vom unge aceste 12 cruci care sunt cruci de la consacrare. Trebuie stiut ca aceste cruci sunt cele originale. Cand au renovat au vopsit, au zugravit si au facut cruci mai mici si cand restauratorii au observat, atunci pe acele cruci le-au luat de acolo si au iesit la iveala aceste 12 cruci. De ce sunt 12? Eu cred ca pentru ca biserica este construita pe temelia celor 12 apostoli si de aceea, biserica reprezinta intreaga biserica care e construita sau este cladita pe cei 12 apostoli.

Duminica vom sarbatori hramul bisericii, de Sfantul Gheorghe. Asa ca va fi la ora 11.00 o liturghie pontificala adica episcopul va celebra. Apoi se vor tine predicile in trei limbi.

Cripta nu va fi deschisa tot timpul, numai la cerere, cand vor vizitatorii extra sa viziteze cripta ca nu poti sa tii un om acolo, la cripta. Acolo avem defunctii nostri. Cripta se viziteaza pentru ca scrie ca aici e mormantul unor personalitati care au fost cunoscute si vor sa viziteze unii. Altii poate vor sa se roage pentru cei care acolo sunt inmormantati”, a declarat Iosif-Csaba Pal, episcop de Timisoara.

Cele 12 cruci de consacrare reprezinta si una dintre surprizele pe care le-au avut restauratorii in timul lucrarilor.

”In clipa in care, dupa toate vicisitudinile, ca au mai venit si tatarii, au mai fost tot felul de lucruri pana in 1780 – 1790 au mai fost invazii scurte si asta a insemnat si mici incendii. Ideea este ca la 1802 sau 1803 se face prima foarte mare sfintire. Cu ocazia aia vine episcopul si pune mana pe 12 locuri, acolo se picteaza o cruce. Astea sunt. Acestea sunt originaele.
In 1903 s-a mai pus o cruce, dar toate erau mai mici de data asta si in 1880, Multaler care a pictat tot ce era aici, asa cum stiti, cu gri, a pus si el o cruce. Atunci rand pe rand la bisturiu atat am scos, pana am ajuns la asta. Daca observati, materia pe care am pus-o aici, marmorinul, este un praf de marmura de Carrara, bagat in var hidraulic si bineinteles clivisit si pictat cu pana de gasca, direct pe umed, ca sa nu se mai setarga veci, fiindca asta carbonateaza. Varul hidraulic carbonateaza instantaneu. Intr-o ora nu mai puteai sa le speli, daca le-ai gresit”, a explicat prof. dr. Ioan Darida, specialist restaurator in pictura murala si pictura pe lemn.

 

Darida a povestit si care au fost inceputurile Domului catolic din Piata Unirii si s-a referit si la cel mai vechi element care se pastreaza si in ziua de astazi, respectiv un tablou imens care il reprezinta pe Sfantul Gheorghe in timp ce se lupta cu balaurul.

”La 1754 aici s-a ridicat un zid mare de scandura si au inceput slujbele. Ca la gotici. In momentul in care e gata sanctuarul se incepe slujba. Ce e incolo nu conteaza, a mai durat 20 de ani. In acei 20 de ani sasiul acestei panze s-a umplut de cari din cauza umiditatii ca aici sufla vantul si nu era gata nimic, era doar acoperit si atunci evident ca in 1754, cand in sfarsit a venit acest proiect al iconostasului de la Viena s-a realizat conform desenului, dar orificiul asta mare, lacasul, nisa lui nu arata ca tabloul. Acum el se vede. Pictura initiala e cea de deasupra ingerului, mai deschisa. E cel mai vechi, iar 4 ani mai tarziu in 1758, Michelangelo Unterberger, marele sef al Academiei de Arta din Viena Imperiala moare si nu mai putea realiza aceste picturi. Atunci ele s-au realizat in 1772, au fost aduse aici si in ’74 totul era asa cum vedeti acum”, povesteste Ioan Darida.

Tabloul a reprezentat o provocare si pentru restauratorii care au lucrat in lacasul de cult in ultimii 4 ani.

”Tabloul votiv a suferit mult. Toate tablourile s-au dus la Bucuresti si s-au restaurat acolo, la atelierul nostru unde avem oameni calificati si chiar atestati pentru tablou. Acesta, avand 6 metri pe 3, s-a făcut aici, in Dom. Atat de mare fiind, era o provocare si o intreprindere sa il muti de colo-colo. L-am restaurat anul trecut in vara-toamna si aici între timp se făceau o groaza de alte lucrari era o chestie sa il muti. S-a confectionat o masa improvizats si erau 8 plansete enorme imbinate, puse cap la cap pe care era tabloul”, a declarat Dana Postolache, restaurator.

Lucrarile la Domul romano-catolic au fost făcute cu bani europeni.

”Au fost mai multe prelungiri, dar e de asteptat la astfel de proiecte. In general la proiectele care sunt cu aceasta zona de reabilitare si reconditionare necesita mai mult timp decat s-a estimat. Dar oricum proiectul este in parametrii programului. Deci nu avem emotii ca suntem la finalul programului si nu il terminam. El mai are mici finisaje care nu mai sunt consistente. In special afara se mai lucreaza”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

VIDEO: George Stefanita

***
Lucrarile la Catedrala Sfantul Gheorghe, cea mai frumoasa cladire in stil baroc din Timisoara, au inceput in 2019. S-a mers pe doua directii, cea de arhitectura si cea a componentelor artistice.

Valoarea totala a lucrarilor de la Domul Catolic din Timisoara este de 21.767.121,96 de lei. Finanantarea nerambursabila a fost de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul national, iar 18.489.201,75 provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Reabilitarea lacasului de cult simbol al Timisoarei a fost realizata de firma Constructim.

****

Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.