Opinia Timisoarei

Strategia de dezvoltare a pistelor de biciclete din Timis asteapta idei, propuneri si sugestii de imbunatatire. Poate fi consultata aici

TIMIS. Consiliul Judetean Timis planuieste sa dezvolte reteaua de piste de biciclete existenta in judet si ii invita pe toti cei interesati sa isi spuna parerea sau sa vina cu idei.

CITESTE SI: Drumul Vinului, o noua ruta turistica in Timis pentru iubitori de drumetii. Consiliului Judetean Timis vrea sa construiasca o noua sosea in zona Buzias 

Documentatia aferenta strategiei de dezvoltare a fost intocmita de Asocierea MOBILISSIMUS K.FT. – Ertekterv Mernoki Szolgaltato es Tanacsado K.FT.T – Planificatio Dezvoltare si Energie S.R.L. si in cadrul acesteia este prezentata atat situatia din prezent a infrastructurii Velo Timis, cu pistele existente pe drumuri nationale, judetene sau comunale, cat si solutiile propuse pentru dezvoltarea retelei de piste.

Documentatia prezinta harti cu reteaua principala ce ar trebui amenajata in judet, dar si una cu rute de cicloturism ce ar putea fi create.

La proiectarea retelei, cele cinci cerinte principale care trebuie avute in vedere sunt: siguranta, coeziunea, caracterul direct, confortul si amenajarea atractiva. Etapele principale ale planificarii retelei velo sunt urmatoarele:
1. Determinarea nevoilor de conexiuni(desire lines) la nivel judetean pe baza datelor disponibile
2. Cartografierea nevoilor de conexiuni sub forma de trasee – propunere de retea velo principala judeteana
3. Tipul indicativ de facilitati atribuit fiecarei sectiuni de traseu” se arata in documentatie.

AICI poate fi consultata intreaga strategie pentru realizarea pistelor de biciclete VELO-TIMIS.

Timisenii sunt asteptati sa vina cu propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenta decizionala. Acestea pot fi depuse pana la data de 01.07.2023, ca mesaj in format electronic pe adresa de e-mail cornelia.paraipan@cjtimis.ro, prin posta, pe adresa Consiliul Judetean Timis, cat si la sediul institutiei, la Registratura„, transmit reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

O dezbatere publica pe aceasta tema va avea loc in 30 iunie, de la ora 10:00, in Sala Multifunctionala a Consiliului Judetean Timis.

Va reamintim, in Timis se afla cea mai lunga pista de biciclete din Romania. Aceasta porneste de la Timisoara si se termina in orasul Zrenjanin din Serbia. In total, pista are 70 de kilometri, din care 37 km pe teritoriul Romaniei. Pista se afla pe digul raului Bega. In ultimele luni timisenii au putut trece de mai multe ori cu bicicleta in tara vecina.

De asemenea, la inceputul acestui an, Consiliul Judetean Timis a obtinut o finantare pentru cel mai mare proiect privind dezvoltarea infrastructurii velo cu bani din PNRR. CJT este lider de proiect, alaturi de 126 de UAT-uri, consilii judetene, municipii, orase si comune din Timis si din judetele invecinate.


Valoarea contractului este de 142 milioane de euro, urmand sa fie amenajate, pe bani europeni, piste de biciclete pe o distanta de 1729 de kilometri in toate cele patru judete implicate, Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara.

Calculata la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pista de biciclete, suma alocata Timisului se ridica la aproximativ 40 de milioane de euro. Pe raza judetului Timis, pista de biciclete va avea 470 de kilometri.

Exit mobile version