Sorin Grindeanu PLEACA! Motiunea de cenzura a trecut

Infrangere pentru Sorin Grindeanu in Parlamentul Romaniei. In urma votului, Motiunea de cenzura depusa impotriva cabinetului sau de catre PSD a trecut.

CITESTE SI: Cei mai cautati spargatori de lux din Timisoara, PRINSI! Au dat lovituri la case de milionari, bijuterii, firme de curierat. Peste 100 de politisti, implicati in cea mai mare operatiune de capturare din vestul tarii. VIDEO! 

Motiunea de cenzura a fost adoptata de Parlament cu 241 voturi ”pentru” si 10 voturi ”impotriva”, astfel ca Guvernul Grindeanu este demis.

Pentru demiterea cabinetului Grindeanu era nevoie de 233 de voturi „pentru”.

Pentru prima data dupa 1989, un guvern A FOST DEMIS printr-o motiune de cenzura care a fost depusa chiar de partidele care l-au sustinut la investire, PSD si ALDE. Astfel, social-democratii si-au dat jos propriul premier si propriii ministri.

Premierul Sorin Grindeanu s-a aflat in situatia inedita in care s-a prezentat in fata Parlamentului pentru testul votului de incredere cu o banca ministeriala aproape goala, intrucat cvasitotalitatea ministrilor si-au anuntat demisiile din Guvern.

Singurul care i-a ramas alaturi din echipa initiala a fost ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la care s-a adaugat Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului in locul lui Mihai Busuioc.

Pasii de urmat:

1. Partidele politice vor organiza consultari interne in forurile de conducere pentru a incerca sa formeze o majoritate parlamentara cu care sa se prezinte la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.
Cea mai mare sansa pentru o coalitie de guvernare o au PSD si ALDE, care tocmai si-au confirmat forta politica in Parlament prin votul la motiunea de cenzura.

2. Partidele si coalitiile isi vor formula in interior propunerile de premieri desemnati.

3. Presedintele Klaus Iohannis va avea luni consultari cu partidele parlamentare. El va lua act de propunerile partidelor pentru functia de premier.

4. Iohannis va face anuntul oficial privind nominalizarea unui candidat de premier.

5. Premierul desemnat isi va construi echipa si programul de guvernare.

6.1. Parlamentul va vota propunerea de guvern. Daca propunerea trece, noul Guvern va depune juramantul la Cotroceni si va fi investit. Romania va avea un nou Guvern

6.2 Parlamentul va respinge propunerea de Guvern. Se reia procesul de la pasul 1 si se ajunge la inca un vot in Parlament. Daca si acesta pica, se declanseaza alegeri anticipate.

Intre pasii 4 si 5 poate aparea o noua criza politica, daca Iohannis respinge propunerea facuta previzibil de PSD si ALDE si desemneaza un candidat de premier care nu va conveni majoritatii care exista acum. Este posibila suspendarea presedintelui, dar putin probabila, data fiind slabiciunea de moment a unui PSD macinat de conflictul intern, dar si cresterea previzibila in popularitate a lui Iohannis dupa aceasta jumatate de an (participarea la protestele masive din februarie, vizitele de mare vizibilitate in SUA, Germania si la Bruxelles, lipsa oricarei implicari in criza interna din PSD).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tot ce-i bun in Țara asta se duce de râpă!

    • Daca sluga tradatoare este „ceea ce e bun in tara asta” atunci mai bine lipsa…

  2. Sa-si impuna vointa un jeg si un imputit de puscarias precum dragnea,slujit de niste lichele si talhari,cica …parlamentari de Timis,asta demonstreaza nu ca…politica e o curva ci ca toti neghiobii(cu solda de bani furati!) si toate curvele fac politica!Si aceste specimene jegoase ne hotaresc noua soarta!Avem ceea ce meritam!Dupa votul din duminica orbului si prostilor!!!

  3. Votul de azi consemneaza icheierea lamentabila a carierei politice pentru Victor Ponta si Sorin Grindeanu si cea ce e mai grav semnalul ca PSD-ul in curand se va fracura . Asul este la Cotroceni , presedintele fiind castigatorul acestei runde din din meciul pentru putere din necajita si greu de guvernata Romanie .

  4. Un OM cu onoare si-ar fi dat demisia daca nu mai avea sustinerea celor care l-au pus acolo.
    Dupa numarul de voturi PSD-iste s-a dovedit ca nu reprezenta partidul care l-a propus prim ministru.
    Mai mult, a incercat sa fure partidul folosind votul de investitura si incercand sa puna alti indivizi ca ministri (fara sa mai teaca prin Parlament).
    In lume nu s-a mai intamplat asa ceva lipsit de onoare. Un banatean e primul.