Solutia de rezerva a CJT pentru largirea drumului din Dumbravita, daca Primaria Timisoara nu cedeaza stalpii pentru troleibuz: in loc de 4 benzi de circulatie, vor fi 3. Decizia finala, intr-o ultima sedinta mediata de ADR Vest

TIMISOARA. Largirea la patru benzi de circulatie a drumului care traverseaza Dumbravita catre Autostrada Vestului e inca in aer. Acesta este, de altfel, singurul proiect al Consiliui Judetean Timis care este in intarziere si pentru care risca sa piarda banii europeni. Reprezentantii CJT spun ca fac eforturi sa se incadreze in termene si sa duca la bun sfarsit, totusi, acest drum.

Piedicile sunt reprezentate de refuzul Primariei Timisoara de a preda Consiliului Judetean Timis stalpii care sustin firele de alimentare pentru troleibuz, pentru ca institutia judeteana sa ii mute cativa metri mai in spate si sa lase cale libera extinderii carosabilului.
O ultima intalnire, ce va fi mediata de ADR Vest va avea loc in scurt timp intre cele 3 parti implicate: Consiliul Judetean Timis, Primaria Timisoara si Primaria Dumbravita. Daca nici in urma acestei intalniri nu se va ajunge la un acord, iar stalpii nu vor fi predati, in acte, conducerea judetului are o solutie de rezerva: va largi drumul doar cu inca o banda, astfel ca soseaua ar urma sa aiba 3 benzi de circulatie in loc de 4, cate sunt prevazute acum in proiect.

CITESTE SI: Aproape 80 de milioane de euro merg la drumuri, spitale si educatie in Timis. Cam jumatate din bugetul judetului alocat pentru investitii in 2023

”Singurul proiect care este in intarziere, din cauza rezilierii contractului de executie, este largirea la patru benzi a DJ 691, insa speram sa recuperam aceste intarzieri si sa ne incadram in termenul stabilit de catre finantator, care este 31 decembrie 2023 pentru plati efective din bugetul Uniunii Europene sau 30 iunie 2024 ca ultim termen ce se plateste dupa 31 decembrie si se suporta din bugetul local al judetului Timis. Eu cred ca este realist sa terminam acest proiect pana la unul dintre cele doua termene. Important este sa existe aceasta facilitate pentru cetateni, adica largirea la patru benzi. Dar, ca sa se intample acest lucru, nu suntem doar noi parteneri in acest proiect, este si Primaria Timisoara, respectiv Primaria comunei Dumbravita. Și aduc inca o data in atentie subiectul care constituie un fel de discordie intre noi, ca si parteneri, acei stalpi prin intravilanul comunei Dumbravita”, spune Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

O sedinta intre partenerii din acest proiect ar urma sa aiba loc in zilele urmatoare. Aceasta intalnire va fi mediata de ADR Vest, institutia care gestioneaza fondurile europene.

”Daca pe portiunea intre intravilanul comunei Dumbravita, respectiv centura Timisoarei si autostrada, suntem mai avansati pentru ca am lansat chiar licitatia pentru executia acestui tronson, pe partea de intravilan in Dumbravita, desi sunt doar 3 kilometri, vom avea chiar saptamana aceasta sau la inceputul saptamanii viitoare o ultima intalnire cu partenerii si cu ADR Vest pentru a rezolva aceasta problema odata pentru totdeauna, sa stim odata clar, daca mai investim bani din bugetul judetului Timis pentru acest proiect pe intravilanul comunei Dumbravita si sa mai facem proiectul, sa il actualizam, sa facem toti ceilalti pasi, toate celelalte demersuri sau nu mai facem acest lucru, daca Primaria Timisoara nu doreste sa ne dea acei stalpi, intr-un mod ferm, clar, nu declarativ, ci pe documente cu inventarul actualizat, asa cum spune legea”, a mai declarat Alin Nica.

In ceea ce priveste colaborarea cu Primaria Dumbravita, aceasta este una corectă, spune Nica.

”Cu Primaria Dumbravita nu avem probleme majore, pentru ca am avut o relatie foarte corecta si apropiata. Le-am transmis de fiecare data proiectul in diferite faze de proiectare si au raspuns cu celeritate, cu observatii pertinente, de cele mai multe ori, cu privire la solutiile propuse de proiectant si pe care le-am integrat ulterior in solutia tehnica finala. Insa cu Primaria Timisoara este aceasta problema a stalpilor de troleibuz care nu a fost rezolvata nici pana acum”, a adaugat liderul CJ Timis.

In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, Consiliul Judetean Timis are o solutie de ultima instanta: va largi drumul la doar 3 benzi de circulatie. Seful CJT spune ca exista aceasta posibilitate pentru a nu pierde banii europeni.

”Ne vom adapta. Mai avem pregatita o varianta de rezerva, in caz ca Primaria Timisoara nu doreste sa ne dea stalpii, este varianta sa facem trei benzi, nu patru benzi, si atunci ramane doar o zona in jurul sensurilor giratorii si o portiune unde drumul este foarte strans, doar pe doua benzi de circulatie, unde poate gasim un acord din partea primariei legat de acesti stalpi, macar pe aceste portiuni de drum”, a mai spus Alin Nica.

Proiectul inca poate fi modificat, explica presedintele CJ Timis.

”Inca putem sa modificam proiectul pentru ca noi am semnat contractul, am trecut de faza de expertiza, am semnat contractul cu proiectantul care sa actualizeze proiectul tehnic si acesta are termen de realizare doua luni pentru proiectul tehnic. Si, de aceea, in momentul de fata discutam inclusiv cu proiectantul, chemam partenerii cu proiectantul de fata, ca sa gasim cea mai buna solutie tehnica, inclusiv cu finantatorul, cu colegii de la ADR Vest”, a adaugat Nica.

Va reamintim, stalpii de sustinere a firelor de toleibuz fac parte dintr-un proiect vechi al Primariei Timisoara initiat in vremea administratiei Ciuhandu si inaugurat in anul 2015, prin care a fost extins transportul public metropolitan pana in Dumbravita. Proiectul a fost in valoare de peste 17 milioane de lei, finantat in cea mai mare parte de Uniunea Europeana. Nu s-a putut intreveni asupra acestuia timp de 5 ani, insa acesti 5 ani s-au scurs deja demult, iar stalpii pot fi mutati pentru a se putea largi soseaua. Singura conditie e, insa, acordul Primariei Timisoara ca beneficiar al intregii instalatii. Este insa de notorietate faptul ca edilul USR din Dumbravita nu isi doreste prea tare extinderea la 4 benzi a drumului prin comuna sa, iar o tergiversare a lucrurilor de catre seful sau de partid de la Timisoara ii este de ajutor.

Cat priveste continuarea modernizarii pe lotul 2, de la Dumbravita pana la Autostrada Vestului, licitatia pentru executia lucrarilor ramase de facut se afla in faza de evaluare a ofertelor. Dupa mai multe pasuiri, anul trecut in primavara, Consiliul Judetean a  rupt contractul cu firma Tehnocer care nu si-a facut treaba, a realizat o expertiza a lucrarii ramasa in aer si a reluat licitatia pentru gasirea unui constructor care sa duca la bun sfarsit largirea soselei.

UPDATE: Viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau spune ca nu are cui sa predea stalpii

Viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau a reactionat in urma declaratiilor liderului Consiliului Judetean Timis, Alin Nica si spune ca Primaria Timisoara va preda stalpii care sustin firele pentru troleibuz, insa nu CJ Timis, ci constructorului.

„In acest moment, noi ca si partener secundar, nu avem cui sa predam amplasamentul. Amplasamentul se preda unui constructor. Legislatia in domeniul constructiilor este destul de clara. Domnul Nica minte prin omisiune. Amplasamentul se preda constructorului printr-un contract de executie. In momentul in care un constructor are contractul semnat, are ordin de incepere, el face o preluare de amplasament cu toti detinatorii de utilitati. Cu totii vin la predarea de amplasament, semneaza un proces verbal de predare de amplasament si din acel moment constructorul este stapanul si posesorul, pana la finalizarea lucrarilor a amplasamentului. Noi predam domnului Nica astazi amplasamentul. Sa imi spuna cu ce constructor sa semnam procesul verbal. Sau daca domnul Nica vrea sa execute lucrarea in regie proprie, dansul cu angajatii din Consiliul Judetean, nu e nicio problema, il sustinem in acest demers, il predam dansului. Nu avem cu cine sa semnam un proces verbal pentru ca nu este un constructor”, a declarat Ruben Latcau.

Latcau a adaugat ca a participat la o intalnire cu ADR Vest, dar ca si atunci a anuntat ca nu are cui preda stalpii.

„Noi ne-am vazut la sediul ADR Vest inca de anul trecut si am declarat ca noi semnam acel proces verbal. Cu cine sa il semnam? De atunci si pana acum, Consiliul Judetean nu venit cu o hartie, nu a facut un demers minim de intrare in posesie a amplasamentului dintr-un motiv simplu, nu are constructor”, a adaugat Latcau.

UPDATE: Administratorul public al judetului Timis, Marian Constantin Vasile, il contrazice pe Ruben Latcau

Marian Constantin Vasile a anuntat ca luni este programata intalnirea intre CJ Timis, Primaria Timisoara si Primaria Dumbravita, mediata de ADR Vest.

”In primul rand ar trebui sa subliniem faptul ca suntem la finalul procedurii de evaluare tehnica pentru executia pe tronsonul unu, ca atare suntem in grafic si urmeaza sa intram in procedura finanicara, ceea ce va fi din punct de vedere procedural, foarte scurt. O sa avem, asa cum am spus, probabil la sfarsitul lunii februarie, un constructor cu contract pe tronsonul 1. Luni am stabilit, impreuna cu partanerii si anume cele doua primarii si ADR Vest, o sedinta prin care sa agream finalmente, impreuna cu proiectantul pe care solutie tehnica si fezabila, din punct de vedere temporal, sa mergem. Avem la dispozitie patru variante tehnice pe tronsonul 1 Dumbravita si avem o propunere concreta a noastra si sa speram ca luni, in fata ADR Vest, cu care am avut deja o serie de discutii, saptamanile acestea, sa avem solutia tehnica si proiectantul va putea sa mearga inainte cu partea de proiectare”, a declarat Marian Constantin Vasile.

Administratorul public al judetului Timis a explicat ca recent au fost facute noi demersuri la Primaria Timisoara care, insa, nu a raspuns.

”In urma declaratiilor de presa ale Primariei Timisoara, precum ca ei doresc sa predea amplasamentul direct constructorului, doar ca nu exista constructor, noi CJT ne-am intalnit cu toate specialitatile implicate, inclusiv cu Directia de Patrimoniu si am discutat concret ce trebuie facut. Cam o ora si jumatate au tinut discutiile si ne-am dat seama ca sunt multe aspecte de rezolvat. De aceea, am trimis o adresa, acum 3 saptamani, catre Primaria Timisoara, in care invitam sa vina cu toate specialitatile aferente si sa tratam modul de predare a acestui mijloc fix, si anume reteaua de troleibuz, si anume predarea catre constructor. Noi, in cadrul CJT si ulterior cu presedintele Alin Nica, am stabilit ca cea mai buna forma legala este intr-adevar ce a propus primaria, sa predea mijlocul fix, acel bun, reteaua de troleibuz, sa o predea constructorului. Noi i-am invitat acum 3 saptamani si ei nici macar nu s-au sinchisit sa ne dea un raspuns, dar mai sa si participe concret la aceasta sedinta unde trebuia sa discutam aspecte patrimoniale, juridice si asa mai departe”, a spus Vasile.

Mai mult, Marian Constantin Vasile spune ca timp de trei luni, Primaria Timisoara nu s-a sinchisit sa raspunda CJ Timis care a solicitat o persoana de contact pentru a discuta pe tema DJ 691.

”De asemenea, as mai introduce niste aspecte care tin de colaborarea cu Primaria Timisoara. Noi din vara pana in toamna , timp de cateva luni, nu am primit raspuns la adresa noastra prin care solicitam oficial o persoana de contact din partea partenerului Primaria Timisoara, persoana de contact cu care noi sa colaboram permanent.

Mai amintesc si faptul ca la fel s-a intamplat si pentru protocol. Dupa ce am stat in mai multe vizite si o sedinta de mai mai multe ore si am bagat toate aspectele care tin de iluminat, dupa ce am stabilit chestiunile astea si le-am pus intr-un protocol si am pregatit un proiect de hotarare, Latcau, impreuna cu primaria Dumbravita au semnat munita ca dupa aceea sa spuna ca nu mai e nevoie sa intram in cele 3 plenuri si sa votam protocolul, desi noi am agreat ca trebuie facut asa pentru ca erau implicatii financiare, patrimoniale si nu putea Latcau singur, ca viceprimar, sa angajeze patrimonial si bugetar primaria. Trebuia hotarare de Consiliu Local. El a blocat chestiunea asta. Deci asta este relatia noastra de colaboare cu Primaria Timisoara. Nu ne-a dat timp de vreo trei luni o persoana de contact, a blocat votarea si semnarea protocolului”, a spus Vasile.

In urma intalnirii de luni, reprezentantul CJ Timis spera ca problema stalpilor din Dumbravita sa fie transata odata pentru totdeauna.

”Luni speram ca in fata ADR Vest si impreuna cu proiectantul sa stabilim varianta finala astfel incat proiectantul sa stie cum stam pe Dumbravita si sa se inscrie in grafice. Cu ADR Vest am agreat si a spus ca e ok solutia pe care o propunem noi, deci mai ramane sa stabilim cu partenerii. Noi ne-am facut treaba, urmeaza sa intram in procedura finala de evaluare si o sa avem si constructorul.

Va dura procedura, din partea primariei, voiam sa facem un plan impreuna, sa facem un proiect si noi in calitate de lider de proiect sa il monitorizam. Ei de 3 saptamani nu au dat niciun raspuns”, a mai precizat Marian Constantin Vasile.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. zoly spune:

  Tara de retardati. fac drumuri nationale prin mijlocu localitatilor

  • mario spune:

   Dacă vă uitați pe hartă veți vedea că nu prea au pe unde altundeva. Și e singura intrare în Timișoara (deși e descărcare de pe autostradă) care nu are patru benzi. Și după cum vedeți nu Primăria Dumbrăvița se opune, deși Dumbrăvița e cea afectată de drumul prin centrul localității. Știu ei ce știu. Numărul de mașini va fi același, că nu există alternativă, dar se va circula cu o viteză mai mare, limitată totuși că e localitate. Deci și poluarea va fi mai mică.

   • zoly spune:

    nu au pentru ca sunt incapabili sa gandeasca. totu trebuia gandit inainte sa faca autostrada si nu dupa. se fac case, cartiere fara niciun fel de gandire. dupa 20 de ani abia isi dau seama ca trebuia strada mai lata, drum de access… si nu e doar in cazu asta. toate drumurile nationale din romania trec prin localitati. trebuie un iq de minim80 sa gandesti inainte de a face ceva si nu dupa. iar in romania nu e cazu

    • mario spune:

     Aveți dreptate. Eu vorbeam de situația actuală. Chiar nu mai ai pe unde duce o centură la Dumbrăvița. Poate a treia descărcare să mai scadă traficul prin Dumbrăvița. Atunci ar fi poate suficiente 3 benzi. Cea din mijloc schimbându-și sensul în funcție de ore cu semafoare.

    • @Zoly: spune:

     Mare dreptate aveți… Autostrada nu trebuia să treacă pe-acolo !!! Știu că s-au facut TRI proiecte, în funcție de ineteresele imobiliare ale constructorilor !!! Din sudul orașului, am 28 km, până la autostradă !!! E posibil așa ceva ?!?

     • mario spune:

      Inițial autostrada trebuia să lege Aradul de Deva, fără ocol spre Timișoara. Au fost lupte puternice la nivel politic pentru a fi apropiată de Timișoara. De abia s-a obținut și atât.

  • zet spune:

   Fac bulevard in Timisoara (Dumbravita) la fel ca multe altele (Calea Aradului,Torontalului,Girocului,etc.)

  • @Zoly spune:

   Zoly, tu ești la butoane de nu vrei să le dai stalpii?
   Vor fi 4 benzi nu prin mijlocul unui sat, ci ca prin orice cartier la Timisoarei.

  • Marco Polo spune:

   Alin nu a aflat inca ca unul din predecesorii sai a facut 3 benzi prin Dumbravita in urma cu 10-12 ani. Este vorba de banda din mijloc pentru virari la stanga fata de axa drumului.
   Alin poate face eventual 3,5 benzi…adica 3 si jumatate.

 2. cetatean spune:

  PAi sa ofere Nica ca muta satlpii dar nu sa ceara sa primeasca gratis liniile de firobuz. E simplu sa obtina ceea ce trebui. Ne e obligatoriu sa fie a CJT. Da an se vaita ca de asta nu poate el, ca trebuie sa fie cedate. Aiureli

  • fotbal1 spune:

   Pai sincer nu stiu daca primaria ar trebuii sa cedeze acei stalpi fiind vorba de STPT si nu trebuie uitat ca proiectul de extindere al liniei de troleibuz pana in Dumbravita a fost facut si cu finantare din fonduri europene (acestea de pe timpul lui Robu). Atunci cand s-a facut acel proiect era Robu in frunte la primaria Timisoara, de ce nu s-au gandit atunci la 4 benzi.
   La fel si pentru primaria din Dumbravita care sincer e si ea responsabila ca a dat autorizatii de constructii haotic.
   Mai in gluma mai in serios solutia va fii doar tuneluri subterane daca traficul va creste si mai mult, altfel nu vad cum…

   • Xu spune:

    Eh nu știi. Dacă citești articolul vezi cum chiar ei spun că are dreptate primăria. Dar da bine la postaci sa ignore incompetenta lui Nica, aruncând vina la ăilalți. Până una alta proiectul sta pe loc. Și în Dumbrăvița dar mai ales de la centura la autostrada

    „Noi, in cadrul CJT si ulterior cu presedintele Alin Nica, am stabilit ca cea mai buna forma legala este intr-adevar ce a propus primaria, sa predea mijlocul fix, acel bun, reteaua de troleibuz, sa o predea constructorului.”

    • fotbal1 spune:

     Eram doar ironc e clar ca toti cei impicati stiu ce probleme si ce solutii sunt insa unii sperca ca mintind sau ascunzad o parte din adevar mai castiga ceva electorat…

 3. Nelu spune:

  Ce sa mai… Nica e un nasol, USR e perfect. Traficul im Dumbravita e tot timpul lejer. Nu mai trebuie imbunatatit nimic din cauza ca usr e la butoane acolo. Cine nu e de acord e un cretin. Cine vedem trafic ingreunat dimineata si dupamasa e un dobitoc.

 4. Atty spune:

  CJT nici drumul de lărgire de la austrada pină la Dumbrăvița na rezolvat.

 5. Schwab spune:

  nu este de înțeles, de ce nu s-a finalizat drumul de la eșirea din Dumbrăvița pana la autostradă , unde nu îi încurcă nici un stâlp.
  Doar incapacitate totala din partea conducerii CJT!.
  facem pe bani europeni, spargem pe bani europeni…..

  • Cricu spune:

   Pe bune, daca un instalator angajat de fostul proprietar al apartamentului tau iti lasa treaba pe jumate si iti curge apa in casa o zi, doua, trei…bahh, useristule, in a patra nu-l dai afara din casa???? Asta a facut Nica, l-a dat afara pe constructorul antamat de Dobra (pan la urma nu-i nici vina lui) pentru drum pt ca nu si-a facut treaba, bahh. Las-o dracu de treaba ca nu suntem toti tampiti ca voi. Mai respirati printre comenturile imputite in care numa il faceti pe prostu de la judet cu ou si cu otet, mai vedeti la voi in batatura ca e jale .

   • Xu spune:

    Pe bune mai postacule? Daca un instalator vine sa îți lucreze, ii dai instalația in proprietate?

    Dar ai și tu dreptate! Ei nu sunt tâmpiți ca voi. Ei doar fac pe proștii, voi chiar îi credeți (sunteți)

 6. HHH spune:

  Dar despre lipsa de viziune a acelor politicieni care au propus și aprobat instalarea mult hulitilor stâlpi nu scrie nimeni?
  Au nume și prenume, ar trebui pomeniți în veac.
  Fără intelighentia lor acum n-aveam ce discuta.

 7. iooon spune:

  cu alte cuvinte, dupa muuulte povesti si santiere incepute, scandaluri ca la usa cortului, planul B este sa lasam asa cum e.
  o treaba excelenta realizata de alin nimica

 8. Mihai spune:

  eu treaba cu stalpii care sunt ai Timisoarei in Dumbravita chiar nu o inteleg…. si nici nu trebuie sa o inteleg. cred ca la primaria Timisoara e un idiot care are un singur scop sa blocheze si sa falimenteze tot, pentru ca poate. cred ca exista o singura solutie, o hotare de guvern care sa clarifice situatia juridica incalcita….

 9. Kata spune:

  Cum?!?! “Singurul proiect intarziat”??? Pai muzeul, stadinaul, sala polivalenta, centura sud, legatura cu autostrada de pe aradului… alea-s in termen???

 10. cetatean spune:

  Deci NU aveți constructor dar lătrați să predea primăria stâlpii cui? Că ați făcut demersuri să vă întâlniți? Pt ce mă microfoane de administrator? E simplu… veniți cu constructorul și se rezolva.

 11. tareee spune:

  Cel mai bun lucru este scaderea populatiei in Timisoara. Poate in felul asta mai rarim vice-primarii, vice-presedintii, consilierii personali ai alesilor, directorii si adjunctii etc. Ca era plin orasul de ei. Au inceput sa se extinda departamente ale administratiei publice lucale prin mall si alte spatii private, cu costuri de functionare ca ale parlamentului european. Si cu salarii la fel. E bine.