Aproape 80 de milioane de euro merg la drumuri, spitale si educatie in Timis. Cam jumatate din bugetul judetului alocat pentru investitii in 2023

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a votat marti bugetul judetului in acest an, in valoare totala de peste 840 milioane lei. Din intreaga suma, aproape jumatate a fost alocata sectiunii de investitii.

CITESTE SI: Votarea Bugetului Timisoarei pe 2023 se va face ‘in orb’? Vor fi doar doua zile pentru consultare 

Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de functionare si alocari pentru investitii, este de 840.656,89 mii lei. Acesta este in crestere fata de bugetul anului trecut, iar principiul in baza caruia a fost intocmit are in vedere reducerea cheltuielilor pe sectiunea de functionare si majorarea alocarilor pe sectiunea de dezvoltare, prin varsaminte in valoare de 41.239.000 lei, fonduri necesare pentru obiective de investitii care au termen de finalizare in anul 2023.

Programul de investitii pe anul 2023 insumeaza 378.427.000 lei, cu 7,52% mai mult decât in anul 2022. Aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene.

Bugetul judetului cuprinde sume consistente pentru finalizarea proiectelor incepute, dar si fonduri importante pentru investitii publice complet noi. Cele mai mari investitii in 2023 vor fi in sanatate si in transporturi – drumuri judetene, domenii care au prevazut un buget de 238.852.000 lei din totalul de 378.427.000 lei.

„Continuam dezvoltarea pe sase directii principale: derularea de proiecte majore, cultura, eficientizare, cresterea calitatii vietii, dezvoltarea infrastructurii si a patrimoniului. Punem accent pe drumuri si pe siguranta rutiera, intentionam chiar sa facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel incât prin interventia noastra sa evitam adevarate nenorociri. Totodata am construit un buget echilibrat, in jurul principalelor interese ale cetatenilor, cu alocari de peste 332.215.000 lei pentru sanatate, protectie sociala, protectia mediului si invatamânt. Cultura ocupa un loc de cinste in acest an, cu fonduri semnificative, 62.414.000 lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca si centrul de arta, pe care le avem in subordine, deoarece Timisoara detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, iar Consiliul Judetean Timis este partener important in acest program national”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

In plus, Consiliul Judetean Timis are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate in diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse in bugetul de anul acesta doar dupa semnarea contractelor de finantare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si pentru biserici chiar nimic d-le politician ortodox? Chiar asa?
    Sunt dezamagit.

  2. ba lacheti, mi-ati sters comentariu ala in care dintr-un calcul simplu am subliniat faptul ca CJT are nevoie de 7 milioane euro pe luna pentru functionare.