Se reiau lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin, cu o firma de pe ‘lista neagra’ a administratiei Fritz. Primaria Timisoara a reusit sa-l aduca abia la 30% in doi ani si jumatate

TIMISOARA. Dupa ce consilierul local Roxana Iliescu atragea atentia asupra balbaielilor si minciunilor care au insotit derularea proiectului pentru renovarea Turnului de Apa din Iosefin, unde administratia Fritz a reziliat contractul inca din vara trecuta, Primaria Timisoara a lansat in martie licitatia pentru gasirea unui constructor care sa termine lucrarile.

CITESTE SI: Roxana Iliescu: 1 milion si jumatate de euro, pretul incompetentei administratiei Fritz pe care il vom plati noi timisorenii pentru Turnul de Apa din Iosefin, scumpit si greu de terminat. Video

CITESTE SI: Ar fi trebuit sa fie deja gata, dar primaria a reziliat contractul cu constructorul. Mai avem de asteptat pana cand sa admiram Timisoara de sus ori sa bem o cafea in Turnul de Apa din Iosefin

La data limita de depunere a ofertelor, s-au inregistrat nu mai putin de 5 doritori sa preia proiectul ramas in aer.

Dintre cele 5 oferte, Primaria Timisoara a ales sa mearga mai departe cu Alex-DIA CONSTRUCT si a si incheiat contractul de 7.691.937 lei fara TVA, adica peste 1,8 milioane euro cu TVA. Ar trebui sa finalizeze turnul in 6 luni.

Firma Alex-Dia ar fi trebuit exclusa din licitatie. Tocmai administratia Fritz o trecuse pe ‘lista neagra’

Aceasta firma a avut de-a lungul timpului mai multe lucrari cu Primaria Timisoara, intre care reabilitarea controversata a fatadei Operei, Clinica de Balenologie unde s-au pierdut bani europeni pentru ca nu s-a finalizat la timp constructia, refacere imobil pe Alecsandri 1, cu mari intarzieri, unde e Centrul de Proiecte, apoi modernizarea de la Scoala Gimnaziala 15, anvelopari de blocuri si altele.

De unde au tunat și au fulgerat atât primarul cât și viceprimarul împotriva, vezi Doamne, firmelor care nu-și respectă obligațiile contractuale față de municipiu, totul se dovedește a fi încă o poveste manipulatoare, de adormit timișorenii!
Că altfel nu-mi explic cum, o societate pusă pe “listă neagră” de Fritz & Comp, pricopsită cu un Certificat constatator negativ, reușește să fie desemnată câștigătoare a licitației privind Turnul de Apă, în loc de a fi exclusă din licitație, așa cum prevede legea!
Mai exact:
📌În 30.04.2024 primăria, sub semnătura lui Lațcău, emite firmei Alex Dia Construct SRL un Certificat Constatator negativ în baza art 167 alin 1 litera g) din Legea 98/2016 (“operatorul economic și-a încălcat în mod grav sau repetat obligațiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziții publice (…)”), aferent Contractului 125/18.08.2017 “ Extindere și reabilitare imobil Str. V. Alexandri nr. 1”.
📌Cu toate acestea, firma Alex Dia Construct SRL, ofertant in cadrul licitației organizată de primărie pentru lucrările rămase de realizat la Turnul de Apă din Iosefin, este desemnată câștigătoare în 08.05.2024!
Cum?! Ați citit bine! Emit acestei firme Certificat constatator negativ și de unde te-ai fi așteptat ca această societate, pe “lista neagră” fiind, să fie eliminată de la a mai avea acces vreodată la banii primăriei, conform spuselor lui Fritz & Lațcău, ne trezim că-i desemnată câștigătoarea licitației pentru Turnul de Apă.
În această situație, legea-i clară: această firmă trebuia să fie exclusă din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică aferent Turnului de Apă, având certificat negativ, dar se pare ca n-a fost.
Poate ne spune Lațcău de ce…
“Acolo unde însă unde am avut firme care nu și-au făcut treaba sau care au întârziat enorm de mult finalizarea lucrurilor, cum a fost Fântâna cu peşti sau cum a fost Parcul Civic sau Alexandrescu sau blocurile ANL, acolo am penalizat aceste firme. Iar aceste penalizări au avut două efecte benefice. Pe de o parte, am eliminat aceste firme de la a mai avea acces vreodată la banii primăriei prin certificatele negative pe care le-am emis, prin care practic le blocăm în mod legal accesul la orice licitație de-a primăriei. Iar al doilea efect pozitiv este faptul că e un mesaj pe care îl transmitem în piață, unde constructorii mari, profesioniști, văd că, de fapt, Primăria Timișoara nu-și mai dorește colaborări sau nu mai dorește să aibă relații cu firme dintr-o zonă obscură.” Lațcău interviu 30.01.2024 debanat.
“Pentru că l-am pus pe lista neagră a Primăriei Timișoara, un constructor se răzbună (…).Îl va costa scump și nu va mai lucra cu Primăria niciodată, dar de nerecuperat sunt nervii celor care depind de finalizarea șantierului”, Dominic Fritz, declarație publică 19.04.2024„, reaminteste consilierul local Roxana Iliescu.

In doi ani si jumatate, reabilitarea Turnului de Apa a ajuns abia la 30% realizare, conform anuntului postat de primarie in Sistemul de Achizitii Publice la lansarea licitatiei.

Proiectul de fata propune realizarea unor intervenții in cadrul unei construcții industriale clasate ca si monument istoric in vederea obținerii unor spatii expoziționale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei construcții. Achiziția se face pentru lucrări de intervenţie la obiectivul existent – Turnul de Apa Iosefin. Implementarea acestui proiect a fost demarata inițial in octombrie 2021, lucrările nu au fost finalizate, ajungând la un procent de aproximativ 30% pana la încheierea contractului precedent„”, se arata in anuntul din SEAP.

***

Va reamintim, opiniatimisoarei.ro dezvaluia inca din toamna trecuta ca lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin pentru transformarea lui intr-un spatiu cultural neconventional, ce ar fi trebuit sa fie complet finalizate inca de la inceputul lui 2023, nu ajunsesera nici macar la jumatate din tot ceea ce trebuia realizat.

Toate acestea, spuneau atunci reprezentantii primariei, pentru ca asocierea de firme care a castigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL si RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu si-ar fi facut treaba.

Despre constructorul ales de primarie in 2021, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit, de asemenea, inca de la bun inceput ca isi are sediul intr-un sat din Ialomita, avand in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.

CITESTE SI: O singura oferta pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin, la Timisoara: O firma dintr-un sat din Ialomita, in asociere cu o companie ce a fost suspectata de legaturi cu mafia italiana

Conform contractului atribuit in 2021, reamenajarea turnului ar fi trebuit sa se faca atat la exterior, cat si la interior, iar in urma lucrarilor, edificiul simbol al orasului sa fie transformat intr-un obiectiv turistic.

Lucrarile ce aveau sa fie realizate, conform proiectului, sunt urmatoarele:

– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante.

Revitalizarea monumentului istoric urma sa fie realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numarau tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Rezultatele cercetarilor s-ar fi concretizat intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si chiar realizarea unui model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, proiectul isi propunea promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere.

In turn trebuia sa fie amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul a fost initial finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si inceput de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat, finantarea fiind obtinuta inca din 2019 de administratia Robu.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Contractul inițial a fost semnat pentru 1,6 milioane de euro și s-au executat lucrări de în proporție de 30% iar acum restul de 70% costă 1,8 milioane de euro. Mi se pare absolut aberant cum de această situație este acceptată de primărie și cum de îngroapă bani în așa ceva de unde nu este nicio șansă să îi recupereze, economic vorbind. Mai lipsește să le și ofere un onorariu de succes, nu de alta dar se poartă când vine vorba de maestrul Fritz.

  • Foarte buna remarca!
   Acesta este doar inceputul. Alex-dia era firma de casa a lui Robu. A ajuns firma lui Fritz. Costul final nu il va cunoaste nimeni si va fi mult mai mare decat cel licitat si contractat. De ce? Pentru ca ei se pricep sa scoata bani din piatra seaca (lucrari neprevazute, si asa mai departe). Contribuabilul (adica NOI) va plati oricum iar, ca de obicei, unii isi vor umfla buzunarele pe spatele …naivilor.

 2. Fritz e un incapabil, un impostor.

 3. Prostia continua, mergem ca prostii inainte, chiar daca ne dam seama ca e directia gresita.

  • Esti convins ca „ne dam seama ca e directia gresita”? Unii sunt atat de prosti incat chiar nu-si dau seama cat de prosti sunt. A, turnul asta a fost construit intr-un an. )Iar actualul castel Huniade a fost construit in vreo 4 ani, mentionez asta pentru „tabara” cealalta de spalati pe ce n-au, adica creier )

 4. Performanta negativa demna de cartea recordurilor : administratia Fritz insista in prostie ! Dupa ce ca are ani intarziere la un proiect fara viitor, mai si ia o firma care e dovedit ca nu face fata obligatiilor. Reteta dezastrului e completa : turnul se va face la Sfantul Asteaapta !

 5. Primaria Timisoara este o adunatura de incompetenti ? Unde a ajuns orasul daca un neamt care isi ascunde studiile reuseste sa dea asemenea tunuri si DNA nu face absolut si nu se sesizeaza nimeni ? Politia e vai mama ei, aia care sunt acolo doar stau sa isi ia salariile la sfarsit de luna si sa claseze dosarele. Si dupa obtin si prime de performanta. Romania, trezeste-te, USR te fura pe fata !