Se poate si asa! Sannicolau Mare, la un pas de a “importa” someri din Serbia

TIMIS. Desi rata medie a somajului din Romania oscileaza in jurul valorii de 6%, orasul Sannicolau Mare reprezinta un adevarat miracol economic pentru plaiurile mioritice, in conditiile in care a ajuns in situatia de a avea un somaj „pe minus”. Mai exact, forta de munca din orasul de pe Aranca si din imprejurimi nu mai satisface nevoile de personal ale angajatorilor care si-au deschis afaceri in aceasta parte de tara. „Nu numai ca nu avem someri, deci rata somajului este zero, ci putem spune ca avem un somaj pe minus. Ce inseamna asta? Daca maine ne-ar aduce cineva 500 de muncitori, am putea sa-i angajam imediat, pentru ca ducem lipsa de forta de munca.

Ultima gaselnita este sa amenajam un parc de containere moderne, unde sa putem caza forta de munca adusa din alte zone ale tarii. Paradoxal, in ciuda acestei crize de muncitori, in ultima vreme au venit alte firme mari care si-au deschis filiale aici. Nu demult si-a deschis portile o mare companie de transport, iar saptamana trecuta, aflandu-ma in delegatie in Austria, am fost abordat de un intreprinzator care vrea sa vina la noi sa-si deschida un depozit de procesare legume si fructe”, ne-a declarat primarul orasului Sannicolau Mare, Danut Groza, care spune ca o solutie asteptata de toata lumea ar fi „importul” de forta de munca din Serbia sau Ungaria.

„Desi am facut toate demersurile necesare la ministerele de resort, inca nu am reusit sa deschidem Vama Valcani. De aproape doi ani avem intalniri si discutii cu cei din Serbia pentru a deschide aceasta vama, sa aducem muncitori. Acolo salariile sunt compatibile cu ale noastre, iar oamenii sunt interesati sa vina. Acest punct de frontiera ne-ar fi de un real ajutor, pentru ca pe-acolo ar putea tranzita muncitorii din Serbia. Pe la Jimbolia este prea departe, aproape 50 de kilometri, de aceea insistam cu Vama Valcani. Asteptam sa se rezolve aceasta problema, chiar daca in prezent se fac reduceri de institutii si personal in toata tara”, mai spune primarul Groza.

Deschiderea Vamii Valcani, o initiativa prea costisitoare

Unul dintre politicenii care au incercat sa faca lobby parlamentar pentru simplificarea formelor de angajare a sarbilor si deschiderea punctului de trecere a frontierei Valcani este senatorul  Gheorghe David. in urma cu trei ani, acesta a propus forurilor competente o simplificare a formelor de angajare a cetatenilor sarbi in Romania. „Tinand cont ca avem in derulare mai multe proiecte Phare cu parteneri din Serbia, ca pana la 30 km dincolo de granita, in localitatile sarbesti, somajul este deosebit de ridicat si ca firmele inregistrate la Sannicolau Mare si Jimbolia sunt dispuse sa angajeze oameni din tara vecina, consider ca este oportuna infiintarea unui ghiseu unic de angajare a lucratorilor transfrontalieri, unde solicitantii sa poata primi toate avizele necesare permisului de munca in cel mai scurt timp”, a propus Gheorghe David la vremea respectiva.

Iin anii care au urmat, propunerea sa a fost ignorata cu desavarsire. „Am cerut acele schimbari legislative pentru facilitarea angajarii muncitorilor din tarile vecine, insa, intre timp, a fost promulgata Legea zilierilor, care lamureste problema importului de forta de munca din tarile Spatiului Schengen. La frontiera cu sarbii este un regim mai aparte, pentru ca Serbia este o tara non-UE. Firmele din Sannicolau si Jimbolia o sa trebuiasca sa se orienteze catre muncitori din Arad sau Oradea. Cat despre infiintarea punctului de trecere a frontierei Valcani, pot sa va spun ca ministerele de resort, MAI si MJ, au apreciat ca, costurile deschiderii unui punct de trecere a frontierei cu Serbia ar fi prea mari in aceasta perioada de criza”, ne-a declarat senatorul Gheorghe David.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. prostii de adormit fraierii…nu ca nu sunt oameni care doresc sa munceasca sau ca implicit nu sunt someri,salariile la aceste firme nu depasesc 200 euro cu tot cu ore suplimentare iar conditiile de munca sunt exact ca in era sclavagista.cine pleaca odata de la aceste firme nu mai se intorc nici cu politia inapoi…mergeti si o sa va convingeti!

  2. Mai lasati laudele cu Sannicolau Mare fara someri, pai nu sunt inregistrati ca si someri nu primesc ajutor dar nu au nici un fel de venit traiesc din mila fratilor , mamelor, tatilor plecati in alte tari iar conditiile de munca sunt exact ca in evu mediu….. in aceste firme salariile mizere , iar comportamentul unor sefi care au ajuns din muncitori fara calificare mari sefi va inchipuiti?……