Se dezvaluie prima fatada renovata a Palatului cu Fluturi din Timisoara. Se intoarce la frumusetea de odinioara

TIMISOARA. Dupa sase ani de zile in care a fost acoperit cu schele, Palatul Marschall sau Palatul cu fluturi, cum este cunoscut in Timisoara, isi dezvaluie prima fatada proaspat renovata.

Cladirea se afla imediat dupa podul dinspre Piata Maria, pe partea stanga, peste drum de Palatul Apelor. In anul 2017 au fost montate schelele si imobilul a fost acoperit cu panza. Lucrarile de reabilitare au decurs anevoios, fiind facute pe banii proprietarilor, dar iata ca prima aripa acum stralucitoare isi arata frumusetea.

Palatul Marschall este o cladire impozanta cu trei fatade decorate cu elemente impresionante. Este opera arhitectului Martin Gemeinhardt, unul dintre corifeii arhitecturii anilor 1900 din Timisoara. Gemeinhardt a construit mai ales in cartierele Elisabetin si Iosefin.

Cladirea corespunde stilului anilor 1900, szecesszió, cu elemente neo-gotice reinterpretate in curentul Art Nouveau eclectic.

In locul unde se afla acum Palatul Marschall nu s-a putut construi pana in 1892 pentru ca spatiul facea parte din cetate. Posibilitatea extinderii a aparut insa in planurile de urbanism dintre 1893 si 1895. Tot in acea perioada, arhitectul Martin Gemeinhardt a proiectat palatul.

Imobilul a apartinut unei familii instarite din acele timpuri, Marschall. Unul dintre membrii ei, Ferenc Marschall, nascut la Timisoara, a fost chiar ministru al Agriculturii in Ungaria anului 1938.

Palatul a fost construit intre 1903 si 1904 la granita cartierelor Elisabetin si Iosefin.

Palatul Marschall, decorat cu fluturi

Artizanul palatului, arhitectul Martin Gemeinhardt, un pionier al stilului szecesszió, era renumit pentru podoabele elaborate cu care isi decora cladirile. Ele cuprindeau diverse motive vegetale si animale. Palatul Marschall se inscrie si el in tipare, pe cladire regasindu-se elemente precum fluturi stilizati, decoratii florale, „pomul vietii” si detalii gotice care marcheaza axa mediana a fatadelor de la strada. In plus, cladirile pe care arhitectul le proiecta erau inaugurate festiv si se scria despre ele in publicatiile din acele vremuri.

Cum spuneam, palatul are trei fatade. Cele doua mari sunt situate pe Bulevardul 16 Decembrie si pe Splaiul Tudor Vladimirescu. A treia este indreptata spre Podul Traian, la intersectia celorlalte doua. Fatadele laterale au in centru, la balconul de la primul nivel, o serie de elemente decorative, iar in partea superioara se afla „pomul vietii” realizat in stilul arhitectului. Cea din mijloc dispune de balcoane cu pilastri, arcade ornamentate si doua turnuri.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. The Methodist Church in the UK has issued an ‘inclusive language’ guide, advising followers to refrain from using terms such as ‘husband’, ‘wife’, ‘brother’, and ‘sister’, reasoning that some people might find them “hurtful”.

    • Dar de acasa, din Rusia, n-ai vesti?

      • Ce te-a suparat asa de tare ? E ceva fals in ce a scris „vinesilanoi” sau esti suprarat doar pentru a scris ceva ce nu iti convine ?

      • Pentru Dan. A. : Asta e gandirea de tip binar : daca nu esti cu noi , esti impotriva noastra. Mai ai mult venin de comunist in tine ? Suferi ca nu te-au iubit parintii ? Rusii inca au ramas in comunism , si tu acolo te indreti. Morti de foame intelectuali , voi vrem sa faceti parte din noul partid care sa preia prin lovitura de catifea puterea. Daca celalalt are o parere diferita de tine, te sufoca gandul ? Nu au dreptul si altii sa furnizeze informatii si sa aiba pareri ? Nu ii pasa nimanui ce faci tu acasa in privat si nici ce preferinte ai. Dar macar sa ai cei 7 ani de acasa pentru bunul-simt.

  2. Felicitări doamnei Liliana Iedu! Și, evident, site-ului Opinia Timișoarei. Sunt sătul de opinii provaxx sau rusofobe. Vaccinați-vă sau duceți-vă pe frontul ucrainean, dar mai lăsați-ne și pe noi să respirăm normal. Nu este o știre, dar deține informații istorice care nu se (mai) învață la nicio școală. Este istoria noastră, nu a altui neam…

  3. Remarc durata construirii clădirii și nu pot să nu o compar cu cea a reabilitării fațadei (care încă nu s-a încheiat). O observație generală: peisagiștii ar trebui să evalueze armonizarea copacilor din preajmă cu punerea în evidență a clădirilor monumentale.

    • La pestii din apa nu se gandeste nimeni ? Pestii si broastele din Bega nu sunt luate in considerare ? Si nici microbiomul.

  4. 6 ani?!! Hai, da-o naibii…

  5. in 2 ani veti vedea afise cu ATENTIE CADE TENCUIALA!!!

    • Crezi ca o sa tina 2 ani ?

  6. De rahatul ala de bloc comunist de la doua numere mai incolo nu are nimeni curaj sa spuna ceva? Pe acolo statea familia Balan, care nu mai e, dar au ramas Grigorestii, poate-i intreaba cineva cum dracu’ au reusit inaintasii lor sa planteze asa un monstru acolo.

    • Si cladirea asta era uarat pana sa fie refacuta fatada. De ce nu ai rabdare si cu cealalta cladire , comunista cum ii zici tu, sa ii fie renovata fatada. Poate nu mai e asa un ” monstru” ?! Ce zici, un pic de toleranta intre noi , cei de aici nu ar fi bine-venita, fata de o toleranta exclusiva doar pentru straini ?