Scandal pe bani publici: mai putini bani pentru Poli Timisoara, mai multi pentru echipa de juniori. Ce acuza Nicolae Robu?

TIMISOARA. Niciun an fara scandal in Consiliul Local Timisoara, cand e vorba de banii pentru echipa de fotbal a orasului. Ca in fiecare an, Executivul Primariei Timisoara a decis alocarea a 7 milioane de lei catre echipa Poli Timisoara. 5% din acesti bani ar fi trebuit sa ajunga la micutii care joaca fotbal in clubul ACS Poli, insa alesii locali au decis ca pana la urma juniorii vor primi 15% din acesti bani. Dintr-o eroare, crede primarul Nicolae Robu!

Alesii PSD au pus piciorul in prag si au decis sa ajunga mai putini bani la echipa mare si mai multi la juniori. Consilierul local Bogdan Herzog a fost cel care a propus un amendament votat pana la urma de 12 alesi.

„Propun cresterea cotei pentru activitatea sportiva a echipei secunde ACS Poli II si echipelor Centrului de copii si juniori, de la 5% la 15%, pentru fotbalul juvenil”, a spus Bogdan Herzog, ales independent. Acesta a mai propus si in trecut sa se diminueaza suma alocata pentru Poli, dar atunci dorea ca banii sa ajunga la Spitalul Victor Babes.

„Performantele obtinute la Centrul de copii si juniori au fost obtinute cu finantarea acordata pana acum. Acestea arata ca s-a acordat atentie fotbalului juvenil, nu ne putem juca cu sumele asa. Avem cheltuieli la prima echipa pe care nu le vom putea acoperi, haideti sa ajungem in Liga 1, sa nu perturbam echipa… riscam sa ducem la neimplinire obiectivul si implicit sa ne batem joc de banii publici pe care i-am alocat pana acum”, a atras atentia primarul Nicolae Robu.

Consilierii PSD au tinut sa precizeze ca amendament propus de Herzog nu este atat de dramatic. Mai mult, a spus ca echipa ar putea fi licitata la bursa in vederea gasirii unui investitor.

„Amendamentul nu este unul dramatic, s-ar putea sa devina un fel de pat al lui Procust, in conditiile in care ajungem in Divizia A si cheltuielile e clar ca sunt mai mari. Putem sa discutam inclusiv varianta sa listam la bursa si sa vedem ce facem cu echipa. Pentru ca nu toti timisorenii sunt atat de pasionati de fotbal ca dumneavoastra, domnule primar”, a precizat Radu Toanca.

Ce consilier PNL i-a stricat apele primarului? 

In cele din urma, amendamentul propus de Bogdan Herzog a fost aprobat cu 12 voturi „pentru”, 8 „impotriva” si o abtinere.

Au fost de acord sa ajunga mai multi bani la juniori Dorel Boglut, Flavius Boncea, Bogdan Herzog, Daniel Idolu, Romanita Jumanca, Pavel Nistor, Ramona Olteanu, Andrei Petrisor, Stefan Constantin Sandu (PNL), Alfred Simonis, Lucian Taropa si Radu Toanca. Elena Wolf s-a abtinut de la vot, iar Adrian Orza a decis sa nu voteze deloc, in timp ce Dan Diaconu, Petrica Folica, Grigore Grigoroiu, Simion Mosiu, Vasile Ruset, Florian Stoian, Adelina Tirziu si Vasile Vesa.

Stefan Constantin Sandu, ales PNL, a tinut sa precizeze ca el a crezut ca voteaza proiectul in intregime, nu amendamentul.

„Eu cred ca a fost o eroare, de-abia ulterior am constatat, cand m-a anuntat de rezultatul votului domnul primar, in dreptul meu aparea un vot pentru amendamentul respectiv, dar constient nu am votat asa. Nu stiu, ori a fost o eroare din sistem, ori ceva s-a intamplat. Eu sunt de acord sa primeasca echipele de juniori sumele necesare, insa consider ca cei ce si-au facut bugetul din partea clubului chiar sunt de acord ca cei 5% pentru fotbalul juvenil sunt acoperitori pentru nevoile clubului. Eu nu am intentionat sa verific proiectul propus de club”, ne-a declarat Constantin Stefan Sandu.

Alti doi consilieri PNL nu apar deloc pe lista. Este vorba despre Maria Saracan si Radu Dimeca.

Asadar, putin peste 1 milion de lei din totalul de 7 milioane vor ajunge la echipa de juniori a ACS Poli si la Poli II.

Primarul Nicolae Robu a rabufnit si i-a acuzat pe alesii PSD ca isi bat joc de banul public, cu toate ca si un consilier din PNL a votat sa se dea mai putini bani la Poli si mai multi la juniori.

„Stimati colegi din PSD, incepand de azi colaborarea noastra s-a incheiat, nu meritati, de astazi suntem pe parti diferite a unei baricade, sa o luati ca atare. Ceea ce faceti inseamna bataie de joc pe banul public”, a spus Robu, vizibil iritat, acuzant ca alesii PSD, alaturi de consilierul independent Bogdan Herzog, „sapa ca ACS Poli sa nu ajunga in Liga 1”. Herzog a tinut sa precizeze ca ACS Poli este „un club de 3 parale”.

Consilierii PSD nu s-au lasat si au mai venit cu un amendament. Initial, executivul Primariei Timisoara a propus sa poata fi marita cotizatia anuala alocata catre ACS Poli doar in baza unui raport de activitate inaintat de asociatia sportiva. Alfred Simonis (PSD) a depus un amendament prin care cotizatia va putea fi marita doar prin Consiliul Local. Si acest amendament a fost aprobat.

Intreg proiectul privind finantarea clubului ACS Poli Timisoara a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, si 2 „impotriva”.

Au votat „pentru” alocarea a 7 milioane de lei catre Poli consilierii: Flavius Boncea, Dan Diaconu, Radu Dimeca, Petrica Folica, Bogdan Herzog, Daniel Idolu, Romanita Jumanca, Pavel Nistor, Ramona Olteanu, Andrei Petrisor, Vasile Ruset, Stefan Constantin Sandu, Maria Saracan, Alfred Simonis, Traian Stoia, Lucian Taropa, Radu Toanca si Elena Wolf. Au fost impotriva Florian Stoian si Adelina Tirziu, iar Grigore Grigoroiu, Simion Mosiu, Adrian Orza si Vasile Vesa.

Nicolae Robu: Oamenii astia nu pot dormi noaptea de succesul altora

Ca o concluzie, primarul Nicolae Robu sustine ca Poli va merge oricum mai departe si va promova in Liga 1.

„Poli va merge mai departe si va promova in Liga I, cu tot boicotul pe care acest frustrat numit Herzog, colaborator la Vocea Rusiei si fan al lui Vladimir Putin si al Rusiei actuale agresoare si consilierii PSD il fac in mod sistematic. Ei au vrut cu orice mijloace sa diminueze bugetul echipei de seniori, ca sa-i creeze probleme ca sa nu-si vada linistita de jocuri si sa promoveze. Asta este scopul, sa se boicoteze echipa si sa nu poata promova. Sigur ca s-a imbracat frumos, sub masca grijii pentru fotbalul juvenil. Eu le-am propus sa suplimentam suma, sa fie mai multi bani pentru fotbalul de copii si junior. Evident ca nu au vrut asta, pentru ca scopul lor nu este sa aiba conditii mai bune copiii si juniorii, scopul lor este sa aiba dificultati echipa de seniori, nu cumva sa promoveze in Liga I. Pentru ei, fotbalul este o miza politica. Ei nu ma pot impiedica, desi incearca si asta sa faca, sa finalizez santierele, lucrarile din Timisoara si sunt nenumarate lucrari deja realizate. Ii ingrozeste ideea ca si cu Poli voi reusi si ca vin alegerile din 2016 si ne vor gasi cu o echipa de Liga I. Si fac orice pot ca sa boicoteze macar asta, unde isi inchipuie ca vor putea. Nu vor putea nici asta”, a concluzionat Nicolae Robu, amenintand ca proiectul va reveni pe mesele consilierilor locali insa intr-o alta forma, pentru suplimentarea sumei alocata din bugetul local pentru ACS Poli Timisoara.

„Saracan si Dimeca n-au votat nicicum (n.r. facand referire la amendament). Dimeca mi-a spus ca ar fi vrut sa voteze. Sigur ca am putea relua proiectul. Pe mine ma deranjeaza atitudinea de principiu, nu consecintele de ordin practic. Vom fi prezenti odata cu totii si vom rasturna, sa le facem o demonstratie de forta. Cand vom fi in formatie completa, vom vota din nou suplimentarea sumei. Asta vom face. Exact cu cat s-a diminuat. Vom lasa la copii cat a fost, ca nu asta e problema, ca a crescut la ei. A fost o miscare parsiva, nu-i intereseaza pe ei ce se intampla la copii, habar nu aveau. Au vrut sa diminueze suma de la seniori ca sa creeze dificultati echipei. Oamenii astia nu pot dormi noaptea de succesul altora”, a acuzat Robu.

In alta ordine de idei, consilierii locali au aprobat si alocarea banilor pentru celelalte echipe sportive ale Timisoarei: un total de 3,2 milioane de euro din bugetul orasului. Daca 7 milioane de lei, adica 1,5 milioane de euro ajung la ACS Poli, echipa Timisoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timisoara primeste 3 milioane de lei, Baschet Club Timisoara tot 3 milioane de lei, iar Handbal Politehnica Timisoara 1,2 milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Domnule primar sustineti in continuare echipa de fotbal ACS POLI TIMISOARA iar ca sa faca performanta trebuie promovata in Liga 1 si apoi sa participle in cupele europene. FORTZA ACS POLI TIMISOARA

  2. Dle Primar,mergeti in continuare cu promovarea echipei in liga 1-a.Probabil PDSRUl vrea sa-si faca chipa.
    Mult. succes.

  3. Domnule primar….lasati deoparte acest busines mizerabil ce se cheama fotbal …trimiteti trantorii la munca nu sa dea ca prostu cu piciorul intr-o minge pe bani grei…un *fotbalist*. la ce face nu merita salariu mai mare de 1000 de lei pe luna….cu acesti bani puteti finaliza multe alte proiecte utile societatii.

  4. propun ca banii alocati echipei de fotbal sa fie folosit in reconversia profesional a jucatorilor, sa aibe si orasul un beneficiu de pe urma lor