Scandal intre iubitorii de animale si Primaria Timisoara! Taxa pe caine maidanez, intre venit la bugetul local si sterilizarea in masa a cateilor fara stapan, ca necesitate imediata


TIMISOARA. Revolta din cauza maidanezilor! Timisorenii iubitori de animale s-au aratat de-a dreptul indignati cand au aflat ca Executivul Primariei Timisoara lucreaza la un proiect de hotarare prin care sa introduca o ”taxa pe caine”.

Practic, fiecare timisorean care are un patruped ca animal de companie, dar care nu este de rasa, ar urma sa plateasca 100 de lei in fiecare an daca refuza sa sterilizeze cainele. Taxa pe caine nu este privita cu ochi buni de multi timisoreni, care acuza municipalitatea ca vrea doar sa adune bani la bugetul local, nu sa rezolve problema cainilor vagabonzi. Dupa estimarile facute de reprezentantii Primariei, in casele timisorenilor s-ar afla 18.000 de caini. Daca jumatate din ei ar achita aceasta taxa controversata, in doar un an municipalitatea ar incasa peste 10.000.000 de lei.

Controversa taxei pe  caine: ne scapa sau nu de maidanezii din oras?
Peste 35.000 de caini in Timisoara! Cum vrea sa scape Primaria de vagabonzi?

Estimarile Primariei arata ca 18.000 de timisoreni ar creste caini in locuinte, iar pe strazi ar misuna aproximativ 6.000 de catei fara stapan. Iubitorii de animale spun insa altceva, ca in casele si apartamentele oamenilor ar fi aproape 20.000 de caini si ca pe strazi s-ar plimba in voie cam 8.000 de patrupede. In total: 35.986 de caini cu si fara stapan in Timisoara!

Dar cum vrea Executivul Primariei Timisoara sa rezolve aceasta problema a maidanezilor? Se lucreaza acum de zor la un proiect de hotarare care sa reglementeze situatia patrupedelor. Practic, se va introduce o ”taxa pe caine fara pedigree si nesterilizat”, de 100 de lei pe an, pentru timisorenii care au in casa metisi si nu vor sa-i sterilizeze si sa-i inregistreze la Primarie. Cu alte cuvinte, administratia orasului nu vrea sa se trezeasca in situatia in care un timisorean milos ia un maidanez acasa, refuza sa-l sterilizeze, iar acesta se inmulteste. La un moment dat, isi va da seama ca nu va putea tine sub acelasi acoperis inca niste pui si va ajunge sa-i abandoneze din nou pe strada.

Oficialii Primariei, dar si reprezentantii mai multor asociatii pentru protectia animalelor considera ca aceasta este singura solutie pentru a reduce inmultirea cainilor de pe strazi: sterilizarea in masa. Alt mod nu exista, considera atat primarul Nicolae Robu, cat si viceprimarul Dan Diaconu, dar si ONG-urile care militeaza pentru drepturile patrupedelor.

Dar si Primaria Timisoara va fi obligata, in urma acestui proiect, sa sterilizeze animalele de pe strazi. Asadar, toti cainii sunt sterilizati, iar daca nu se mai pot inmulti, in cativa ani mor si dispar de pe strazi.

Gestionarea cainilor cu si fara detinator se face prin identificare, sterilizare si returnare catre detinator, respectiv in teritoriu/ habitat”, se arata in proiectul de hotarare facut public de Asociatia PetHope, nu de Primaria Timisoara. Returnarea in teritoriu este explicata simplu: ”procedura de repunere a cainelui, dupa identificare si sterilizare, in teritoriul din care a fost preluat, cu exceptia zonelor centrale si istorice”.

Pe de alta parte insa, directorul societatii Danyflor, cea care se ocupa de serviciul de ecarisaj in Timisoara, spune ca aceasta returnare in teritoriu este ilegala. ”Repunerea in teritoriu deocamdata este ilegala, legea sanitar-veterinara interzice lasarea cainilor liberi pe domeniul public. Legea spune ca lasarea lor fara hrana si adapost este infractiune”, ne-a declarat Ionel Puscas.

Acesta este contrazis insa de iubitorii de animale. “Repunerea in teritoriu este legala si chiar recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cel mai inalt for care are competente pe acest domeniu. Inca din 1981, OMS sustine aceasta reteritorializare dupa sterilizare in tarile care se confrunta cu aceste probleme. E nefezabil sa avem adaposturi pentru toti cainii care sunt pe strazi, nu se poate asa ceva, e o utopie”, ne-a spus Ruxandra Bizera, reprezentant al Asociatiei Pet Hope. Asadar, suntem la mijloc.

Obligatiile proprietarilor de caini

Lasand la o parte acest aspect, proiectul de hotarare mai spune ca ”costurile de deparazitare, tratare, vaccinare antirabica, sterilizare si identificare a animalelor fara detinator vor fi suportate de catre Primarie, in limita bugetului prevazut pe fiecare an in curs”.

Dar ce obligatii au proprietarii de caini? Acestia trebuie ”sa identifice cel putin prin microcipare si sa inregistreze cainii detinuti la un medic veterinar de libera practica si la Primarie, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari; sa anunte la primarie in termen de 15 zile instrainarea, pierderea sau decesul cainelui; sa detina carnete de sanatate completate corespunzator. Detinatorii de caini fara pedigree au obligatia sterilizarii animalelor cu varsta de peste 6 luni intr-un interval de 8 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”, prevede proiectul Pet Hope.

Aici apar si amenzi, de care sunt pasibili cei care nu-si inregistreaza animalele de companie la Primarie, cei care nu recurg la microcipare si nu anunta ca si-au pierdut animalul de companie ori ca acesta a murit. Platesc amenzi si cei care nu au carnete de sanatate pentru companionii lor, dar si cei care permit imperecherea animalelor pe care le au cu maidanezii.

Taxa este definita simplu: „detinatorii care nu isi sterilizeaza cainii fara valoare chinologica cu varsta de peste 5 luni, intr-un termen de maxim 12 luni de zile de la adoptarea prezentei, vor plati o taxa anuala pentru fiecare caine nesterilizat/ necastrat pe care il detin, intr-un cuantum de 100 de lei per caine nesterilizat”. Viceprimarul Dan Diaconu spune insa ca formularile folosite de reprezentantii Asociatiei PetHope nu sunt tocmai potrivite si ca proiectul va suferi cateva modificari inainte de a fi supus spre vot consilierilor locali.

Adaposturi in judet?

Daca la nivelul Timisoarei s-ar reglementa situatia, oficialii Primariei poarta discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean pentru gasirea unei solutii la nivel de judet.

Motivatia este simpla, nu este nicio alta forma de a gestiona populatia canina, in principal cea de pe domeniul public. Cainii ajung pe strazi in urma abandonului puilor din gospodarii. O alta sursa este efectiv imperecherea dintre caini cu detinatori si caini fara detinatori. Noi ne-am asumat sterilizarea tuturor celor de pe domeniul public pe cheltuiala Primariei, e normal sa nu mai existe nici surse din oras. Asta nu este singura sursa, suntem in discutii cu Consiliul Judetean pentru incercarea unei abordari generale si la nivelul judetului, pentru crearea de adaposturi”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

O astfel de taxa exista in multe tari, mai marturiseste viceprimarul, exemplificand cu Marea Britanie, Irlanda, Germania, Bulgaria. In plus, si Brasovul a adoptat un asemenea bir.

Aceasta taxa este legata de serviciile pe care municipalitatea trebuie sa le ofere posesorilor de caini, servicii ce se regasesc in canisitele create de municipalitate, in cosurile de gunoi cu pungi care sunt puse pe domeniul public, in curatenia care se face, pentru ca nu tot timpul proprietarul curata dupa animal, se regasesc in banii pe care ii cheltuim pentru functionarea serviciului de ecarisaj”, a mai spus Diaconu.

Costuri destul de mari

Daca este sa vorbim despre costuri, proiectul de hotarare al PetHope spune ca sterilizarea ar urma sa fie suportata de municipalitate in cazul cainilor cu proprietar, vreme de 30 de luni de la intrarea in vigoare a noii hotarari, in functie de buget. ”Ne gandim sa incercam sa le oferim sterilizare gratuita, facem calcule sa acoperim noi costurile, materialele ne costa in jur de 70 de lei per caine. Cu siguranta vom oferi sterilizare gratuita celor care au plafonul de venit sub mediu”, ne-a declarat viceprimarul.

Bugetul e discutabil insa. Iar costurile sterilizarii sunt destul de mari. Pentru un singur caine, Primaria plateste catre Danyflor 70-80 de lei, ne-a marturisit seful firmei care se ocupa de ecarisaj. Cu acesti bani se cumpara doar materialele, mana de lucru fiind gratuita.

Estimarile noastre arata ca sunt cam 18.000 de caini in casele timisorenilor si 6.000 pe domeniul public. Numarul acestora a mai scazut si prin sterilizare si prin prinderea lor si punerea in adaposturi, prin adoptii. Am sterilizat 300 de caini din toamna si pana acum. Probabil ca in trei sau patru ani s-ar rezolva problema, banii veniti din taxa s-ar intoarce tot in servicii destinate posesorilor de caini. Asta este logica unei taxe speciale”, a conchis Diaconu.

Reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor sunt de parere ca taxa pe caine ar fi un inceput bun.

Sterilizarea cainilor proprii este un inceput pentru ca evitam sa avem proprietari care abandoneaza puii pe strada, care cresc apoi si devin caini vagabonzi. Deci trebuie sa lucram la cauza, iar acest proces este unul de anduranta”, explica Adriana Tudor, presedinte Ecovet Timisoara. Ea considera ca treaba ar merge mult mai bine daca s-ar promova mai bine Registrul Animalelor. Pentru asta ar fi nevoie insa de o buna colaborare cu medicii veterinari din oras.

Niste reguli locale, daca o legislatie nationala nu avem, date de Consiliul Local Timisoara, ar trebui sa stabileasca o convietuire intre noi. Abia apoi putem vorbi de targuri de adoptie a cainilor fara stapani, de sterilizare etc. Pentru ca sunt multe persoane care se infierbanta prea usor. si de o parte, si de cealalta. Adica exista oameni care spun ca ar trebui omorati toti cainii vagabonzi si oameni care ii iau in brate. Nu este ok sa te infierbinti. Sunt doar niste focuri de paie care nu ajuta la nimic. in aceasta cauza spun ca vorbim despre solutii pe termen lung si nu luate peste noapte”, spune Adriana Tudor.

Compania de ecarisaj Danyflor: facem 10 – 15 eutanasii pe luna

Exista un razboi mai vechi intre societatea care are contract cu Primaria Timisoara pentru serviciile de ecarisaj si iubitorii de animale, care acuza inca de ani buni firma Danyflor ca omoara cainii, in loc sa-i ajute. seful Danyflor incearca sa calmeze spiritele. Ionel Puscas dezminte acuzatiile si spune ca ii asteapta pe timisoreni sa viziteze adapostul.

Daca as fi stiut cum se poate rezolva problema, as fi rezolvat-o. Daca nu se va schimba legea care gestioneaza cainii fara stapan sau daca nu se va da o lege clara, nu vom rezolva problema niciodata. Numarul de caini a scazut foarte mult, avem trei echipaje care aduna zilnic animalele din Timisoara, ziua de lucru e plina. Numarul de caini a scazut foarte mult”, ne-a declarat Ionel Puscas.

In ceea ce priveste modul in care sunt tratate patrupedele in adaposturi, seful Danyflor spune ca nu se fac mai mult de 15 eutanasii pe luna, si acestea doar la animalele foarte bolnave. ”La cainii batrani nu s-a bagat nimeni pana acum. Pe cei bolnavi legea ne permite sa ii eutanasiem. Avem o lista cu 45 de boli care sunt considerate incurabile, se vorbeste aiurea, dupa criterii, nu stie nimeni cate eutanasii facem, facem 10 – 15 pe luna”, ne-a marturisit Ionel Puscas.

Danyflor primeste sute de mii de lei pe an din bugetul local pentru serviciul de ecarisaj. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, in 2012, Danyflor a incasat 800.000 de lei de la Primaria Timisoara, in conditiile in care in adaposturile societatii nu intra decat 400 – 450 de caini. In luna februarie a anului 2014 expira contractul incheiat intre Primaria Timisoara si Danyflor. Ionel Puscas spune ca va participa la o noua licitatie si ar fi dispus sa construiasca adaposturi si in judet.

CITESTE SI: Lacrimi pentru catei la adapostul Danyflor din apropierea Timisoarei. Iubitorii de animale au inspectat ‘casa’ maidanezilor. FOTO!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intai trebuie sa ne schimbam mentalitatea si abia apoi sa ne ocupam de problemele cu maidanezii si nu numai.

  2. Cine gandeste ca sterilizarea in masa a cainilor este ceva bun poate fi numit intruchiparea lui Hitler sau simplu Hitler canin.
    As propune sterilizarea celui care sustine aceasta idee ca sa nu mai procreeze dobitoci pe doua picioare.
    Un caine maidanez are mai multa minte decit cel mai rasat politician de azi din Parlament sau CLM Timisoara

  3. Este clar. Numarul de maidanezi se va inmulti. Decat sa plateasca taxa pe ei, multi proprietari de caini cu venituri mici ii vor lasa in strada.

  4. D-na Mihaela Graure impreuna cu verisoara Alina ….., mi-au luat pisicile in perioada 2012-2013, cu microcip, sterilizate obligatoriu, si le-au trimis in Germania. Totul e ok, deoarece nu mai puteam sa le intretin, dar mi-au dat o teapa de 300 lei(in acea perioada), reprezentand vaccinare, sterilizarea si microciparea, la ultimul transport efectuat. Pot dovedi prin mesajul transmis mie, la sterilizarea obligatorie a motanului cu pedigree din felisa. Toate pisicile mele din felisa, erau vaccinate si aveau pedigree.