‘Sarutul’ lui Brancusi, recreat de public, la Timisoara, intr-un eveniment in premiera in Romania

TIMISOARA. Avand in vedere expozitia dedicata marelui sculptor roman, Constantin Brancusi, care va avea loc la Timisoara incepand din 30 septembrie, Consiliul Judetean Timis pregateste un eveniment cel putin inedit. Un artist si publicul vizitator vor recrea impreuna ”Sarutul” lui Brancusi.

CITESTE SI: A fost desemnat un constructor pentru baza sportiva de 1,6 milioane de euro din zona Mircea cel Batran, la Timisoara. Foto

Artistul Florin Cobuz este cel care va recrea o jumatate din sculptura dintr-un material similar corianului, iar cealalta jumatate va fi infaptuita de vizitatori. Practic, vizitatorii vor fi invitati sa aseze nu mai putin de 4.500 de bețe personalizate prin diverse tehnici, care sa compuna sculptura.

”In Timisoara, vom pune accent foarte tare de procesul artistic. Nu stim ce va rezulta, avem o idee, ne-am facut o impresie, insa cred ca asta este frumusetea sculpturii colaborative, mai ales cand o faci cu oameni neinitiati, ca nu stii ce se va intampla la sfarsit, dar opera devine una colectiva. Speram sa participe cateva mii de oameni la aceasta sculptura. Marele sculptor isi dorea foarte mult sa simplifice procesul lui si sa aduca sculptura intr-o zona de minimalism care sa exprime esenta ideii lui. Noi vom incerca, pe de o parte, ca jumatate din sculptura, unul dintre cele două personaje, sa fie dus de noi prin modelare 3D si echipamente de sculptura bazata pe digital si sa o aducem intr-o zona perfectionista. Este o sculptura sculptata de un echipament care face asta foarte precis. Cealalta parte va fi facuta impreuna cu publicul, dandu-i o libertate destul de mare in a umple jumatatea de sculptura, dar in acelasi timp gandind un sistem in care fiecare sa aiba o mica particica si sa nu acapareze intreg procesul”, a declarat artistul Florin Cobuz.

Presedintele CJ Timis, Alin Nica a subliniat ca CJT a investit si va investi in continuare in infrastructura culturala.

„Ma bucur ca avem astazi ocazia sa deschidem un sir de evenimente conexe evenimentului principal al Capitalei Culturale Europene Timisoara 2023, respectiv expozitia Brancusi. Practic, ne vom afla la punctul culminant al programului cultural si acest lucru reflecta viziunea pe care dorim sa o imprimam dezvoltarii sectorului cultural timisean in anii ce vor urma. Consiliul Jutetean a investit si va investi in infrastructura culturala, iar nisa pe care dorim sa o promovam in anii ce vor urma si ceea ce va ramane ca mostenire, practic, dupa acest an extraordinar pentru Timisoara, sunt artele plastice. Timisoara este deja, odata cu expozitiile pe care le-am avut de-a lungul anului, Paul Neagu, Romul Nutiu, Victor Brauner, Cucuteni si, culminand, cu Brancusi, este deja o capitala a artelor plastice, nu doar in Romania, a Romaniei, ci si a Europei”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Sculptura va avea aproximativ 150 de kilograme si va putea fi vizitata si compusa incepand cu data de 30 septembrie 2023, timp de doua saptamani. Ea va fi expusa si poate fi vizitata la Bastionul Maria Theresia din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.