S-a stabilit cum incepe scoala. Cand se ajunge la rata de infectare de 6 la mie, se trece in online. Masca de protectie nu va mai fi obligatorie in curtea scolii

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca pana la 6 la mie rata de infectare, toate cresele, gradinitele si scolile functioneaza cu prezenta fizica, iar dupa depasirea acestui prag, raman deschise doar cresele si gradinitele si toti elevii trec in online, cu exceptia invatamantului special.

CITESTE SI: Ziua cu cele mai multe noi cazuri de COVID din ultimele luni. 31 de morti si peste 1300 de noi imbolnaviri, in Romania

Ministrul a anuntat ca a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sanatatii privind masurile pentru inceperea scolii, dar va fi semnat dupa avizul CNSU. Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a precizat ca, in eventualitatea aparitiei unui caz de COVID-19 intr-o clasa, in cazul celor de pana la clasa a 6-a, copiii trec in online 14 zile, cu posibilitatea testarii la 8 zile si a reintoarcerii la cursuri, daca testele sunt negative, iar in cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinati sau care au trecut prin boala pot continua sa invete fata in fata. Purtarea mastii in curtile si in aer liber aferente scoli nu e mai obligatorie, cu exceptia festivitatii de deschidere a scolii.

Ministrul Sanaatatii Ioana Miharila a precizat ca masurile de preventie se mentin: distantarea fizica, aerisirea spatiilor inchise in scoala, locurile de luat masa, salile de sport, purtarea mastii in interior.
Ea a precizat ca s-a ajuns la un consens privind tipul de masca purtat, astfel ca, desi MS a recomandat purtarea mastii de tip medical, a revenit cu conditiile pe care mastile textile trebui sa le indeplineasca pentru a fi acceptate, inclusiv aceea de a acoperi corect fata si barbia. ”Sunt interzise alte tipuri de dispozitive care mai sunt folosite”, a subliniat ministrul.

Testam in scoli si ne pregatim sa vaccinam”, a anuntat Mihaila.
Conform ministrului Sanatatii, cand apare un caz pozitiv, daca vorbim de clase de invatamant prescolar si pana la clasa a 6-a , elevii din clasa celui depistat pozitiv vor continua online 14 zile, dar se poate reveni incepand cu ziua a opta prin testare antigen rapida, daca testele sunt negative. Testarea are loc in scoli. Pentru parintii copiilor care refuza testarea in ziua a opta se prelungeste invatamantul online pana in ziua 14.

Pentru cei de la clasa a 7-a pana la liceul, daca apare un caz, copiii vaccinati sau trecuti prin boala in ultimele 180 de zile pot continua sa invete fata in fata. Ceilalti copii trec pe online pentru 14 zile, cu posibilitatea testarii cu ziua a opta. Purtarea mastii in curtile si in aer liber aferente scoli nu e mai obligatorie, cu exceptia festivitatii de deschidere a scolii.
Festivitatile de deschidere a anului scolar vor fi, de asemenea, limitate la o ora si jumatate.

PRINCIPALELE PREVEDERI ALE ORDINULUI COMUN PRIVIND INCEPEREA ANULUI SCOLAR

– La nivelul localitatilor unde este instituita masura carantinei zonale nu sunt permise activitatile care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant. În aceasta situatie, activitatea didactica pentru prescolari si elevi se desfasoara exclusiv online, cu exceptia activitatilor de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale din invatamantul special si special integrat, care se desfasoara cu prezenta fizica in unitatea de invatamant. Activitatile de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale sunt permise indiferent de scenariul in care se afla localitatea sau unitatea de invatamant, inclusiv in carantina.

– Este permisa organizarea simularilor examenelor nationale, evaluarilor nationale si a examenelor pentru anii terminali, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant din localitatile in care nu este declarata starea de carantina la nivelul localitatii, sub conditia asigurarii stricte a normelor de prevenire a imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distantare corecta, igienizarea mainilor si purtarea obligatorie a mastii.

– Este permisa organizarea orelor remediale, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant, daca la nivelul localitatii nu este o incidenta a ratei de infectare mai mare de 6/1000.

– Personalul didactic/nedidactic si personalul didactic auxiliar implicat in procesul de invatamant in unitatile de invatamant special are obligatia sa poarte masca in permanenta in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor , precum si in salile de clasa, cu exceptia situatiilor in care procesul specific de predare/invatare/recuperare impune un contact vizual complet, caz in care vor putea folosi viziere. În cazul elevilor din invatamantul special, masca de protectie are caracter de recomandare adaptata specificului procesului educational, si nu reprezinta o obligatie.

– Sunt permise festivitatile de deschidere a anului scolar/universitar, organizate doar in exterior, cu purtarea obligatorie a mastii de protectie si fara ca durata acestora sa depaseasca 1,5 ore.

– Este permisa desfasurarea orelor de educatie fizica in sali de sport/spatii interioare, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile in care rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica de 2/1000. La o rata de incidenta mai mare de 2/1000, orele de educatie fizica se pot desfasura doar in spatii deschise, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie. Prin exceptie, prescolarii nu au obligatia purtarii mastii de protectie in timpul orelor de educatie fizica, indiferent de rata de infectare.

– Prescolarii/Elevii cu varsta mai mica de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv sau alte afectiuni cronice, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala.

Elevii cu varsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv sunt diagnosticati cu afectiuni asociate cu imunodepresie moderata sau severa (transplant, afectiuni oncologice in tratament imunosupresor, imunodeficiente primare sau dobandite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala, chiar daca sunt vaccinati cu schema completa.

Pentru aceasta categorie de prescolarii/elevi, conducerile unitatilor de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru asigurarea procesului educational, inclusiv online.

– Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal.

Testarea elevilor se realizeaza in a 8- a zi de la data confirmarii cazului pozitiv de catre cadrul medical din unitatea de invatamant sau, acolo unde nu este posibil, de catre o echipa mobila din cadrul DSPJ/DSPMB. Pana la efectuarea testului, elevii continua activitatea didactica in regim online. Elevii care nu se prezinta la testare reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin exceptie, elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenta fizica.

– La aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant. Masura suspendarii este dispusa prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.

Sursa: News.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Solo spune:

  Ce minte întortocheata au miniștrii ăștia!!!!. Toti copii din clasa a 6- a au peste 12 ani, chiar 13 ani, deci se pot vaccinat. Prin urmare ei trebuie încadrați în cealaltă categorie.

 2. Ion spune:

  Punem pariu ca puişorii de politicieni stau online, iar cei de fraieri cu „6 la mie” pe frunte?

 3. nesimtitilor spune:

  Inlocuiti bancile din scoli cu mesele de la restaurante, nu va mai fi nevoie de nici o masca. gaozarilor!