Noutati :

Revolutionarii vor bucati din trepte! Numele eroilor impuscati la Catedrala in Revolutia din ’89 ar putea fi gravate pe noile scari

15 mai, 2013 - 03:29 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Revolutionarii timisoreni au cerut cate „o bucata din istoria Timisoarei”, dar si gravarea numelor celor 10 eroi rapusi de gloante in 1989 pe noile scari. Inca se poarta negocieri cu Mitropolia Banatului.

Potrivit presedintelui Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, se poarta de cateva zile negocieri cu reprezentantii Mitropoliei, care au parut deschisi propunerii facuta de Societatea Timisoara, de Liga Nationala a Luptatorilor si Participantilor in Revolutia Romana, de Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Revolutia 1989 Timisoara si Asociatia Respublica.

„Suntem in negocieri cu Mitropolia, ei nu s-au opus la ideea asta, trebuie sa vedem solutia tehnica, au spus sa nu se graveze pe trepte, sa nu se calce pe ele, ar ramane varianta gravarii contratreptelor. Speram sa se rezolve. Noi vom primi chiar o bucata de treapta pe care o vom pune la Salonul Vega din Bastion. Si Asociatia 21 Decembrie din Bucuresti a solicitat o bucata, dar si o alta asociatie din Timisoara. Asa cum sunt bucati din Zidul Berlinului peste tot in lume, este bine sa se pastreze cateva dintre acele trepte”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Florian Mihalcea.

Cele 5 asociatii din Timisoara au informat si Consiliul Local despre dorinta lor, mai ales ca alesii locali au aprobat finantarea inlocuirii treptelor, cu 200.000 de lei din bugetul local al orasului.

„In urma recentelor renovari ale treptelor de la intrarea principala a Catedralei Mitropolitane din Timisoara, acolo unde, in decembrie 1989, au murit primii manifestanti anticeausisti si anticomunisti, un tanar a decedat pe loc, iar altii noua ulterior la spital, Societatea Timisoara, alaturi de Liga Nationala a Luptatorilor si Participantilor in Revolutia Romana, Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Revolutia 1989 Timisoara si Asociatia Respublica, solicita beneficiarului lucrarii, Mitropolia Banatului, avizatorului si cofinantatorului lucrarii, Consiliul Local Timisoara, gravarea pe noile trepte sau contratrepte ale Catedralei a numele eroilor martiri mai sus amintiti”, se arata in adresa trimisa Consiliului Local Timisoara.

„In speranta ca usile Catedralei Mitropolitane vor fi deschise pentru aceasta actiune, iar Consiliul Local Timisoara considera oportuna aceasta metoda pentru venerarea eroilor rapusi de gloantele mitralierelor dictaturii comuniste, cu respect multumim!”, mai precizeaza reprezentantii revolutionarilor.

Consilierii locali au votat pentru „luarea la cunostinta” a adresei primita de Societatea Timisoara. Treptele Catedralei din Timisoara sunt inlocuite cu unele noi, din granit, care costa 100.000 de euro. 200.000 de lei este investitia Mitropoliei Banatului, iar 200.000 de lei a Primariei Timisoara si Consiliului Local.

CITESTE SI: Treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara, reabilitate cu bani din bugetul local. Vezi cat investeste Mitropolia Banatului!

CITESTE SI: Franturi din treptele Catedralei, stropite de sangele eroilor in Decembrie ’89, vor fi transformate in monument istoric

CITESTE SI: Cum au alocat consilierii locali 50.000 de euro din bugetul Timisoarei pentru inlocuirea treptelor de la Catedrala: ‘S-a votat pe incredere’!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. o sa isi puna Paisie Lugojanul placa la acele trepte, ca doar el le-a ctitorit…