Renovarea Castelului Huniade, inca in faza semnarii contractelor de finantare. Cand ar putea incepe lucrarile de reabilitare a celei mai vechi cladiri din Timisoara

TIMISOARA. Anul trecut au fost aprobate, acum se semneaza efectiv contractele de finantare din cele trei surse care ar asigura o parte insemnata din lucrarile de restaurare a celei mai vechi cladiri din Timisoara inca in picioare – Castelul Huniade.

CITESTE SI: Intersectia Centura Sud Timisoara cu Drumul Boilor, in faza platii despagubirilor pentru proprietarii de terenuri expropriate. Ce se intampla pe santier. Video

Consiliul Judetean Timis anunta ca vor veni cele 35 de milioane de lei alocate prin Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). Acestea se adauga altor 32 de milioane lei obtinute prin PNRR.
Este asteptata acum parafarea unei a treia finantari prin Programul Intereg VI – A Romania Ungaria (Ro – HU), de unde s-ar putea primi intre 8 si 10 milioane de euro. Tot prin PNRR, pe un alt program, s-au mai obtinut 5 milioane de lei pentru interventii de consolidare.

Potrivit proiectului ‘Restaurare, consolidare si punere in valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare‘ finantat prin Programul de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, se vor realiza urmatoarele categorii de lucrari:
• pentru asigurarea stabilitatii terenului se vor executa injectari cu bentonita;
• consolidarea fundatiilor prin realizarea unui radier;
• consolidarea zidurilor si a boltilor in pericol de prabusire;
• asigurarea unor cote de nivel care sa permita o circulatie facila si sa respecte P 118/99 si P180/2022;
• eradicarea umiditatii si tratamente preventive;
• restaurarea arhitecturala conform solutiilor originare de la 1856, pentru pardoseala (paviment de marmura si parchet) si refacerea finisajelor arhitecturale;
• realizarea finisajelor in muzee cu materiale traditionale, care respecta avizele Ministerului Culturii;
• restaurarea fatadelor in conformitate cu studiul istoric si documentele din arhive;
• realizarea unui acces modern manual si automat prin montarea de echipamente moderne de eliberare bilete;
• pentru asigurarea in caz de efractie se va implementa un sistem modern video si de efractie si control acces pentru protejarea patrimoniului expus;
• vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat si protectie la efractie;
• pentru reeditarea imaginii originale se vor restaura elementele arhitecturale si componentele artistice conform studiilor si expertizelor deja intocmite.

La inceputul anului, reprezentantii Consiliului Judetean Timis anuntau ca in 2024 ar putea incepe lucrarile, iar pentru aceasta trebuie organizata licitatia pentru gasirea unui constructor. Estimau ca, daca nu vor aparea surprize, Castelul Huniade ar putea fi complet renovat in 2027.

***

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.

A fost inchis in urma cu mai bine de 15 ani pentru reabilitare, insa, din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate. In anul Capitalei Culturale a Europei, s-au incheiat interventiile de restaurare a Salii Cavalerilor, care a si fost deschisa publicului, adapostind expozitii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt peste 20 de milioane de euro disponibile în total. Este o sumă enormă cu care s-ar putea construi de nou acest edificiu.

    • sunt doar 4,5 mil euro in total !! nu ajung nici pentru 10 % !! Trebuie peste 50 mil euro pentru toata cladirea.
      e doar un anunt de campanie .

      • Cu 50 de milioane de euro în dărâmi tot, îl faci din materiale durabile moderne și refaci fațadele. Să fim serioși 50 de milioane e enorm pentru așa ceva.

  2. Corect. Sa isi ia partea CJT si “muzeul” sa ramana cum e de aproape 20 de ani. In continua degradare
    Copiii mei stiu doar din povesti ca timisoara “are” muzeu

    • Incompetenti, incapabili, cacanari..

    • Corect. Multumim PSD si PNL ca vi-ati facut nevoile pe el timp de 30 de ani.

      Mai bine il dadeau direct la Primarie sa il renoveze. Macar lor nu le lua 3 decenii jumate.

  3. Ultima data cand ati scris despre muzeu, 90% din articol era citat din ce a zis Nica. Patru ani l-ati tot pupat in cur si v-ati gudurat pe langa el asa cum m-am gudurat eu pe langa stapanii mei. Acuma vin si rezultatele muncii adica nimic. Mult succes la slugarit! Ca si eu am treaba cu pupatul de dosuri, ca d-aia ma platesc ai mei. Traiasca pungutza de pufuleti!

  4. Nu e nicio surpriza ca de atatia ani nu am fost in stare sa renovam un simbol al orasului. Timisoara de azi nu merita o asemenea cladire!

    • Imi place cum pe postarile ce tin de CJT nu vezi toti tampitii anti Fritz.

      Se ocupa redactia sa le stearga doar ce le convine.