Redescoperiti arhitectii care ne-au lasat zestrea fabuloasa de cladiri monument la Timisoara. O saptamana de povesti nestiute ale unor talente remarcabile

TIMISOARA. Timisorenii sunt invitati sa ii (re)descopere pe cei ce si-au pus amprenta pe arhitectura de poveste a orasului.

Vreme de 7 zile, Asociatia Prin Banat, prin proiectul Heritage of Timisoara, organizeaza, deopotriva fizic si online, o serie de evenimente dedicate arhitectilor care au gandit aspectul Timisoarei in perioada 1880-1950.

Povestile fascinante ale celor care, prin talentul si munca lor, i-au conferit Timisoarei titulatura de Mica Viena, si nu numai, László Székely, Eduard (Ede) Reiter, Jakab Klein, Martin Gemeinhardt, Lipót Baumhorn si Albert Krausz vor fi spuse in expozitii si conferinte ce vor fi organizate intre 8 si 13 noiembrie.

Iata programul evenimentelor Heritage of Timisoara Architects | HoT: week!

Luni, 8 noiembrie, este expozitie de ilustratii Heritage of Timisoara: Architects | HoT: week. Se intampla in Piata Unirii, de la ora 19.00, unde Ana Kun, Andreea Muntean (Dushky), Razvan Cornici, Ovidiu Batista, Kristina Malajmare, Dan Ungureanu, Lucian Popovici si Adina Sufana au pregatit o colectie de ilustratii inspirate din istoria si starea de conservare actuala a imobilelor istorice ale celor sase arhitecti.

Marti, 9 noiembrie, tot de la ora 19.00, din sala monumentala a Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”, va fi lansat oficial albumul „Detaliul Secession – Timisoara”. Rezultat al colaborarii dintre Mihai Moldovan, Maria Postea si Bogdan Gargarita, acest volum isi propune sa promoveze stilul Secession si este un „must” in biblioteca oricarui pasionat de arhitectura si case cu poveste.

Miercuri, 10 noiembrie, de la ora 20.00, debuteaza seria se scurtmetraje dedicate celor sase arhitecti. Primul ii este dedicat lui Martin Gemeinhardt, cel caruia Timisoara ii datoreaza casele cu pauni. Scurtmetrajele sunt realizate de cei de la Noiseloop Studio si sunt un melanj perfect intre tehnologia secolului XXI si pasiunea noastra pentru arhitectura si istorie.

Joi, 11 noiembrie, de la ora 17.00, sunteti invitati in Piata Traian. Vor fi asamblate aici instalatiile urbane iluminate la care am lucrat, in ultimele saptamâni, alaturi de cei de la FOR. Fatadele unor case proiectate de cei sase arhitecti au fost recreate, cu mare grija pentru detalii, si abia asteptam sa le descoperiti.

Vineri, 12 noiembrie, de la ora 17.00, e vremea pentru Policy Dialogue #1. in colaborare cu cei de la Biroul Reabilitare Cartiere Istorice si Monumente al Primariei Timisoara, incercam sa aflam cum putem pastra casele valoroase pe care orasul le are inca, dar si cât de actuala este Lista monumentelor istorice.

Sambata, 13 noiembrie, va asteptam la conferintele Heritage of Timisoara: Architects, La Centrul Reformat Noul Mileniu, va fi o serie de conferinta, dupa cum urmeaza: Getta Neumann va vorbi despre Jakab Klein, Ágnes Ivett Oszkó il va readuce in atentia publicului pe Lipót Baumhorn, Ileana Pintilie Teleaga va dezvalui amanunte mai putin stiute despre Martin Gemeinhardt. Marius Cornea va oferi o perspectiva asupra vietii lui Albert Krausz, povestea lui László Székely va fi spusa de Szekernyés János, iar cea a lui Ede Reiter, de Mihai Opris.

Totodata, vor fi organizate si tururi ghidate, dupa urmatorul program:

Sambata, 13 noiembrie
orele 10 – 12 – Alexandra Irimia (Tur Reiter)
orele 12 – 14 – Vlad Pata (Tur Klein)
orele 14 – 16 – Claudia Tanasescu (Tur Krausz)

Duminica, 14 noiembrie
orele 10 -12 – Endre Ban Silveszte (Tur Székely)
orele 12 – 14 – Ludovic Satmari (Tur Gemeinhardt)
orele 14 – 16 – Claudia Tanasescu (Tur Baumhorn)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe ce adresa putem sa vedem online?