Reabilitarea Primariei Vechi din Timisoara, doua variante. Una de 16 milioane de euro, alta de 17, bani din bugetul orasului. Video

TIMISOARA. Administratia Fritz vrea sa inceapa lucrarile de renovare la cladirea ce adaposteste Primaria Veche, din Piata Libertatii. Consilierii locali urmeaza sa voteze un proiect de hotarare prin care sa aprobe indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea ce ar urma sa aiba loc.

CITESTE SI: Sa ramana o singura banda de circulatie pentru masini, prioritate sa aiba biciclistii si pietonii. Planul de regenerare urbana din zona Piata Maria – Piata Mocioni al Primariei Timisoara, in dezbatere cu cetatenii, astazi. Video

Practic, firma care a intocmit documentatia a elaborat doua variante de lucru, una cu valoare totala a invesitiei de aproape 78 de milioane de lei, cealalta de aproape 83 de milioane de lei.

Printre altele, reabilitarea Primariei Vechi ar urma sa cuprinda atat lucrari de reparatii, cat si interventii estetice:

Prin documentatia elaborata se propune reabilitarea capitala a imobilelor existente, dupa cum urmeaza:
– Lucrari de reparatii si consolidare pentru punerea in siguranta a imobilului la actiuni seismice,
– Reabilitarea constructiei in scopul protejarii cladirii de intemperii, respectiv pentru imbunatatirea aspectului exterior si a confortului interior. Pentru reabilitare vor fi foloste materiale compatibile (lemn, piatra, caramida etc),
– Inlocuire instalatii de utilitati interioare/exterioare,
– Reabilitarea curtilor interioare.
– Punerea in valoare a potentialului istoric si arhitectural al imobilului, imobil emblematic al orasului„, se arata in documentatia aferenta proiectului de hotarare.

Durata lucrarilor ar urma sa fie de 32 de luni, din care 8 luni vor fi dedicate proiectarii. Fondurile pentru realizarea reabilitarii Primariei Vechi ar urma sa fie asigurate din bugetul orasului.

Va reamintim, Primaria Veche din Piata Libertatii a fost construita incepand cu anul 1731 cand, in Ajunul Craciunului, primarul de atunci, Peter Solderer, punea piatra de temelie a acestei cladiri, care avea sa fie ridicata pe fundatia baii turcesti din fosta Piata de Parada.

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Primaria Veche, ridicata pe locul fostei bai turcesti, bombardata in asediul de 107 zile si transformata in casa Facultatii de Muzica. Foto si video

Primaria veche a trecut prin mai multe transformari de-a lungul anilor, prima dintre acestea avand loc in 1782 cand corpul de vest a fost reconstruit de Joseph Aigner.

In 1849, fatada cladirii este deteriorata in timpul asediului de 107 zile al trupelor maghiare, aflate in conflict cu monarhia habsburgica. Imobilul este bombardat si sufera avarii serioase. Patru ani mai tarziu demareaza si proiectul de refacere, fatada fiind adusa la forma pe care o vedem in zilele noastre.

In 1935 a fost realizata o reparatie capitala a imobilului, iar Primaria si-a desfasurat activitatea in cladirea din Piata Libertatii pana in 1949, cand a fost ridicat actualul sediu de pe bulevardul C.D. Loga.

In 2019, administratia Robu semna contractul pentru servicii de proiectare pentru lucrarile de reabilitare a cladirii Primariei Vechi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Tion spune:

  Pai nu mai bine construiti una 9 La bani aia?

 2. JAF din Banii noștri...păi DC să mai plătim atunci impozite? spune:

  FRITZ=același POLITRUC FALS precum partidele noastre MIORITICE , doar o altă ploșniță care suge bani din averea publică precum Mafia din Italia

 3. carol spune:

  aia e… ac recas nu a fost Poli
  Hai Politehnica Timișoara, vom reveni cândva.
  Papagalii postaci(tnl, tsd, plm) sa comenteze…
  Politrucii care fura motorina(mile forum rattplm) si altele sunt bucuroși că vor putea vopsi autobuzele în culori de partid

 4. lopy spune:

  jaf la drumul mare ?

 5. opinia spune:

  Vrei sa zici ca acele ruine de pe vremea imperiului austro-ungar nu au vaoare istorica ? Vrei sa zici ca ar fi mai bine ceva nou in locul la niste putregaiuri ? Totusi, traiesti in Timisoara ? Nu ai vazut ce se intamppla prin oras ? Orice e din vechiul imperiu e slavit la nivel de sanctitate.