Prinde viteza construirea noii conducte de gaz ce pleaca de la Timisoara si va deservi locuitorii din sudul judetului pana la Moravita. A fost lansata licitatia de peste 17 milioane de euro

TIMISOARA. In urma demersurilor Consiliului Judetean Timis, in 20 aprilie, Guvernul Romaniei a declarat de interes national realizarea conductei de transport gaze naturale care sa deserveasca zona de sud a judetului, acolo unde de mai multi ani sunt probleme cu alimentarea. Clasificarea acordata de guvern a insemnat mai putina birocratie si urgentarea tuturor demersurilor.

Astfel, la o luna de la aceasta decizie, iata ca Transgaz a si lansat licitatia pentru a gasi o firma care sa construiasca noua conducta, de 52,3 km, care va porni de la Timisoara si va asigura furnizarea gazelor locuitorilor pana la Deta si Moravita.

CITESTE SI: In sfarsit. Se cauta o firma care sa largeasca la 4 benzi lotul cu stalpi de troleibuz pe soseaua Timisoara – Dumbravita – Autostrada Vestului. Licitatie de 7 milioane de euro

Conform documentatiei din Sistemul de Achizitii Publice, odata cu teava va fi trasa si fibra optica si se va asigura alimentarea cu energie electrica a statiilor de protectie catodica.

Valoarea estimata a contractului este de 71.708.269 de lei, fara TVA, adica aproape 17 milioane si jumatate de euro, cu TVA.

In prezent localitatile Deta, Denta, Voiteg, Banloc, Moravita sunt alimentate din zacamantul din zona Foeni-Partos aflat in administrarea OMV Petrom. Din cauza faptului ca zacamantul este epuizat, era necesara gasirea unei solutii de alimentare cu gaze a localitatilor mentionate.

Tinand cont de faptul ca zona de sud a judetului Timis nu poate fi in prezent alimentata cu gaze naturale din Sistemul National de Transport, din cauza lipsei conductelor, iar o serie de operatori de sisteme au solicitat racordarea la sistemul national de transport gaze naturale, s-a impus necesitatea construirii unei conducte pe directia localitatilor Timisoara –Deta – Denta – Moravita, judetul Timis, care poate acoperi necesarul de gaze naturale pentru consumul casnic si industrial a unui numar de cel putin 11 unitati administrative teritoriale.

Noua conducta va traversa localitatile: Giroc, Sag, Padureni, Parta, Jebel, Ciacova, Voiteg, Ghilad, Deta, Banloc, Denta si Moravita.

Proiectul ″Conducta de transport gaze naturale Timisoara-Deta-Denta-Moravita – inclusiv alimentarea cu energie electrica, protectie catodica si fibra optica”, in lungime de 52,3 km, este inclus in Programele de Modernizare si Dezvoltare al SNTGN Transgaz SA Medias, si va fi finantat din surse proprii ale societatii.

Conducta de transport gaze naturale Timisoara-Deta-Denta-Moravita va fi una complet noua, cuplata la Sistemul National de Transport al Gazelor Natural,e care, in perspectiva, prin dezvoltari ulterioare, poate contribui la extinderea zonelor alimentate cu gaze naturale in zona de Vest si Sud-Vest a Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...