Primele lucrari la Centrul de legume si fructe construit de Consiliul Judetean Timis, la Tomnatic

TIMISOARA. S-a pus piatra de temelie si se lucreaza la fundatie, la primul Centru de legume si fructe din judet, construit de Consiliul Judetean Timis, in cadrul unui proiect pilot.

CITESTE SI:  Incep lucrarile de peste 2 milioane si jumatate de lei pentru MultipleXity, Centrul de Tehnologie si Arta de la Timisoara

Este un proiect important, demarat de administratiile anterioare. Acum am intrat in faza de execuie pe teren a acestei investitii. In contextul actual geo-politic este un proiect cu o importanta cu atat mai mare, pentru ca se prefigureaza o criza agricola, iar astfel de poriecte vor ajuta producatorii si consumatorii sa obtina produse de calitate si care sa fie depozitate in conditii specifice astfel incat recoltele sa dureze mai mult timp. Noi speram sa finalizam lucrarile, conform contractului, intr-un an de zile, apoi sa discutam despre partea de operare a noului Centru de legume. Ne dorim ca acest Centru sa fie operat chiar de producatori, de o asociatie de producatori, ii indemnam sa se asocieze si sa formeze clustere astfel incat sa isi gestioneze aceatsa investitie pe care noi o punem la dispozitie, in mod corespunzator si sa se preteze la obiectivele pe care si le-au stabilit, de a avea produse proaspete pe care sa le livreze nu de pe camp, ci din depozit.

Facilitatile pot fi folosite in functie de nevoi. Exista spatii mai mari si mai mici, exista camere frigo acolo planificate si toate aceste facilitati vor fi utilizate conform necesarului, de catre producator si dorim sa fie cat mai multi care sa foloseasca aceasta facilitate.
S-a pus piatra de temelie, se lucreaza la fundatie si sper ca anul acesta sa terminam aceasta hala si sa o dotam cu ce este nevoie. Provocarea noastra este sa o facem operationala si producatorii sa profite de aceasta oportunitate”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Centrul de legume si fructe vine in sprijinul micilor producatori din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele invecinate, Lenauheim, Comlosu Mare, Teremia Mare, Sanpetru Mare, Periam, Pesac, Varias etc.

In urma investitiei vor fi create 28 de noi locuri de munca.

Depozitul va avea rolul de a asigura mentinerea calitatii si proprietatilor legumelor si fructelor, in vederea consumului pe perioada toamna – primavara sau chiar pana in perioada noilor productii. De asemenea, depozitul trebuie sa asigure conditiile tehnologice pentru preluarea, pastrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Antreprenorul, asocierea dintre firmele SC Taiv Davis – Lucas SRL – SC Procad SRL, are la dispozitie 20 de luni pentru a preda obiectivul.

Zona Tomnatic a fost aleasa in urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Judetean, de catre Universitatea de Știinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului privind sectorul de legume si fructe la nivelul judetului.

Contractul de proiectare si executie este de aproape 20,6 milioane lei si include dotarea cu echipamente, precum si linii de sortare, colectare, refrigerare.
Constructia se face pe un teren de 11.500 mp, iar costurile cu utilajele si echipamentele tehnologice se ridica la peste un milion de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. calimero spune:

  Acest centru trebuia facut acum 30 de ani,acum sint tot mai putini legumicultori,si nu este decit un pretext pentru a angaja si mai multi bugetari.
  Ar trebui dat spre administrare unei companii private contra unei chirii decente,deoarece in aceasta tara aproape tot ce tine de stat in ultimii 33 de ani merge vertiginos spre faliment.(angajati prea multi,cheltuieli prea mari,zile linere prea multe,tot felul de sporuri inventate,etc.).

  • Dada spune:

   Ce logica de 2 bani.
   De ce nu a facut o companie privata acest centru?
   Cum adica sa faca statul spatii de depozitare si sa le exploateze privatii???
   Pai primul lucru ce l-ar face privatii ar fi sa faca specula sa mareasca preturile. Tocmai de aceea este facut acest centru, pentru a da o alternativa la privati (adica supermarketuri)

 2. 314zde_PSD spune:

  daca il face Nica ramane la stadiul de macheta si piatra de temelie .

 3. RUSINE spune:

  Daca a zis Nica e clar ca nu se va face nimic …vezi stadion , sala polivalenta , castelul Huniazilor .

 4. Mioriticus spune:

  Marele Nica care rămâne mereu la stadiul de început , mulți șoferi se gîndesc zilnic la acest napoleon de Dudești cînd au drum către Giarmata și autostradă ,mulți îi doresc căldură maximă.