Noutati :

Primarul PDL din Biled, Leontin Duta, achitat de judecatorii timisoreni

3 iulie, 2012 - 10:20 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
0

TIMIS. Magistratii Judecatoriei Timisoara au stabilit ca edilul timisean Leontin Duta nu se face vinovat de infractiunea de tentativa de deturnare de fonduri europene. Procesul a durat aproape 3 ani dupa ce procurorii DNA Timisoara l-au trimis pe primarul din Biled in judecata.

Primarul de Biled a depus documente la APIA in 2009 prin care a solicitat obtinerea de subventii din bani europeni pentru pasunea comunei. Pajistea insa ar fi fost inchiriata unei asociatii Viitorul bilezean, in conditiile in care o parte din teren ar fi fost dat deja in arenda unei alte asociatii, cea a Crescatorilor de Vaci cu Lapte din Timis.  Primarul a sustinut ca n-a facut altceva decat sa atraga fonduri in comuna.

Inspectorii APIA au fost sesizati ca terenul respectiv era inchiriat si au refuzat plata subventiilor, sesizand DNA. In urma investigatiilor, procurorii DNA Timisoara au decis trimiterea primarului in judecata pentru tentativa de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care sa aiba ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al UE.

In acelasi dosar, Duta a fost scos de sub urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, aceeasi decizie fiind luata si in cazul viceprimarul comunei, Constantin Glodeanu, acuzat tot de abuz in serviciu.

Nu am dat declaratii false pentru a obtine subventii din fondurile CE. Am fost indus in eroare de terminologia folosita in declaratia tip in care nu se face vorbire de vreun contract de administrare a pasunii, ci doar de contract de arenda, concesiune sau inchiriere. Am avut cele mai bune intentii in sensul ca daca as fi obtinut pentru consiliul local sau Primarie subventiile de la APIA acestea ar fi fost folosite in interesul comunitatii”, a declarat Leontin Duta in apararea sa.

Dupa doi ani si trei luni de la trimiterea in judecata, magistratii instantei locale au finalizat dezbaterile in dosarul 6295/325/2010 si au hotarat achitarea fostului si actualului primar pentru acuzatia de “tentativa la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, sau din bugetele administrate cu acestea, ori in numele lor”, obligandu-l doar la plata unei amenzi administrative de 1000 de lei.

Totodata, instanta a respins pretentiile civile ale Asociatiei crescatorilor de animale Viitorul Bilezean, in timp ce APIA a renuntat sa se mai instituie ca parte civila in dosar.

Este dificil sa obtii achitarea unui primar PD-L in aceste vremuri tulburi de guvernare USL, insa magistratii Judecatoriei Timisoara au dovedit ca nu tin cont de eventualele presiuni politice si au pronuntat o sentinta legala si justa in acest dosar. Am cerut audierea tuturor membrilor Consiliului local Biled, dar si al sefului APIA, domnul Faur, pentru a dovedi ca nu a existat nici o intentie de fraudare a fondurilor UE. in final, au fost audiati peste 30 de martori, iar concluzia s-a conturat cu claritate”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro avocatul lui Duta, Florin Kovacs.

Sentinta Judecatoriei Timisoara poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile.

Va reamintim, Leontin Duta a fost reales primar, pentru al doilea mandat, la scrutinul din 10 iunie, obtinand cu 6 voturi mai mult decat contracandidatul lui de la USL.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...