Primaria Timisoara scumpeste incarcarea masinilor electrice la statiile din cartiere

TIMISOARA. La cele 16 statii pentru incarcarea masinilor electrice din Timisoara, de vineri, soferii vor gasi un tarif mai mare. Primaria anunta majorarea preturilor.
Reprezentantii municipalitatii spun ca de vina este scumpirea curentului.

CITESTE SI: Haos, avize expirate si lipsuri in documentatia Primariei Timisoara. A fost suspendata licitatia pentru amenajarea a inca 21 de statii de incarcare pentru masinile electrice in cartiere 

De mâine prețul la stațiile de încărcare a mașinilor electrice din oraș va fi de 1,20 lei/kwh
⚡️ Scumpirea curentului ne-a obligat să adaptăm și noi tariful, dar fără să vă descentrăm bugetul!
🔋Descarci 10 bani în plus la stație și pleci la drum încărcat cu energie verde!„, au transmis reprezentantii Primariei Timisoara pe pagina de Facebook.

Va reamintim, in ultimii ani, primaria a reusit sa amenajeze 16 statii de incarcare in cartiere, finantate de la Administratia Fondului de Mediu.

O noua licitatie pentru suplimentarea numarului de statii a esuat, iar reluarea procedurii, dupa cateva luni, este suspendata

Dupa o prima licitatie ratata in primavara, Primaria Timisoara a reluat la inceputul lunii septembrie procedura pentru gasirea unei firme care sa amenajeze alte 21 de statii de incarcare pentru masinile electrice in cartierele orasului. Aceasta a fost suspendata insa de CNSC, fiind depusa o contestatie de catre unul dintre competitori care, dupa ce a solicitatat primariei clarificari, reclama haos, avize expirate si chiar ilegalitati in documentatia municipalitatii postata in SEAP.

Reprezentantii firmei au pus mai multe intrebari Primariei Timisoara in legatura cu datele din caietul de sarcini, iar raspunsurile nu au fost de natura sa lamureasca aspecte esentiale legate de proiect, astfel ca, sustin ei, este imposibil de realizat o oferta in lipsa lor. De aceea s-au indreptat spre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

In baza celor reclamate, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis sa suspende licitatia Primariei Timisoara pana la luarea unei decizii.

Va remintim, aceasta noua licitatie a fost lansata de municipalitate la doi ani si jumatate de la aprobarea Studiului de Fezabilitate. Cele 21 de statii s-ar adauga celor 16 deja instalate in 2022 pentru masinile elecitrce si hibrid, tot pe banii Administratiei Fondului de Mediu, care le-a finantat si pe primele la Timisoara.

Probleme si la prima licitatie, care a fost anulata

La termenul limita pentru depunerea ofertelor la licitatia din primavara, o singura firma s-a inscris in cursa pentru castigarea contractului estimat la 3.329.770 lei fara TVA, adica aproape 800.000 de euro cu TVA. Este vorba despre Electroechipament Industrial. Pe cand era in evaluare tehnica, procedura a fost atunci anulata.

Statiile ar trebui instalate pe:

– Strada Arhitect Ion Mincu (parcarea existentă Punct termic nr 39)
– Aleea Balcic / Intrarea Iasomiei (parcarea existentă Punct Termic nr 29)
– Strada Dej (parcarea existenta Punct Termic nr 35)
– Strada Brandusei nr 9 (parcarea existenta Punct Termic nr 49)
– Strada Traian Novac (parcarea existenta Punct Termic nr 48A)
– Strada Dinu Lipatti (parcarea existenta Punct Termic nr 44)
– Strada Gavril Musicescu (parcarea existenta Punct Termic nr 83)
– Strada Pepinierei (parcarea existenta Punct Termic nr 54)
– Strada Astrilor /Strada Sirius (parcarea existenta Punct Termic nr 91)
– Aleea Poienitei (parcarea existenta Punct Termic nr 86)
– Strada Bacovia nr 5 (parcarea existenta Punct Termic nr 75)
– Intrarea Petalelor (parcarea existenta Punct Termic nr 88)
– Intrarea Meseriasilor (parcarea existenta CET Buzias)
– Strada Eugen Cuteanu (parcarea existenta Punct Termic CT Freidorf)
– Strada Macin (parcarea existenta CET UMT)
– Intrarea Zanelor nr.3A (parcarea existenta Punct Termic nr 49A)
– Strada Martir Marius Ciopec (parcarea existenta Punct Termic nr 53)
– Strada Alexandru Vaida – Voievod (parcarea existenta Punct Termic nr 13A)
– Aleea Amicitiei (parcarea existenta Punct Termic nr 27)
– Strada Invatatorului (parcarea existenta Punct Termic nr 45)
– Strada Nicolae Ilieşu (parcarea existenta Punct Termic nr 55)

Firmele interesate ar fi trebuit sa depuna de asta data ofertele pana in 30 septembrie, iar valoarea estimata a contractului este aceeasi ca in primavara: aproape 800.000 de euro cu TVA. Deocamdata, procedura e suspendata.

Statiile de incarcare deja instalate, in prima etapa, la Timisoara sunt situate pe bd. I.C. Bratianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piata Iancu Huniade, Acad. Alexandru Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 statii, str. Plauțius Andronescu, str. Astrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Sagului.

Tarifele de incarcare sunt acum 25-30 de lei, in functie de capacitatea bateriei.

La Timisoara sunt inregistrate aproximativ 3.000 de masini electrice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. … Și uite așa odată cu creșterea numărului de mașini electrice se va scumpi și curentul o să fie mai scump decât benzina. Aceeași strategie a fost și la gaz, în anul 2000 m³ de gaz era 30 de bani, astăzi este 3 RON subvenționat. Peste 10 ani o să fie curentul mai scump decât benzina și motorina. Cumpărați vă mașini electrice !

    • Deci crezi ca peste 10 ani benzina va ramane la acelasi pret ca astazi?

      „în anul 2000 m³ de gaz era 30 de bani”. Chiar?

      • Va fi chiar mai ieftină în anumite țări în care va fi dezirabil să trăiești. În Uniunea Colectivistă Europeană, va fi ca în URSS pe vremuri. Penurie, scumpiri, blackout și alte binefaceri ale eco-marximului. Asta desigur dacă nu votăm cum trebuie la alegeri.

  2. Și Retim scumpește gunoiul în fiecare lună. Primăria doarme…