TIMISOARA. Dupa o prima licitatie ratata in primavara, Primaria Timisoara reia procedura pentru gasirea unei firme care sa amenajeze alte 21 de statii de incarcare pentru masinile electrice in cartierele orasului.
Aceasta la doi ani si jumatate de la aprobarea Studului de Fezabilitate. Cele 21 de statii s-ar adauga celor 16 deja instalate in 2022 pentru masinile elecitrce si hibrid, tot pe banii Administratiei Fondului de Mediu, care le-a finantat si pe primele la Timisoara.
La termenul limita pentru depunerea ofertelor la licitatia din primavara, o singura firma s-a inscris in cursa pentru castigarea contractului estimat la 3.329.770 lei fara TVA, adica aproape 800.000 de euro cu TVA. Este vorba despre Electroechipament Industrial. Aflata in evaluare tehnica, insa, procedura a fost anulata.
Si acum documentatia intocmita si donata de Aquatim inca de acum doi ani si jumatate sta la baza licitatiei prin care sa fie desemnata firma care sa faca proiectul tehnic si sa instaleze statiile pe:
– Strada Arhitect Ion Mincu (parcarea existentă Punct termic nr 39)
– Aleea Balcic / Intrarea Iasomiei (parcarea existentă Punct Termic nr 29)
– Strada Dej (parcarea existenta Punct Termic nr 35)
– Strada Brandusei nr 9 (parcarea existenta Punct Termic nr 49)
– Strada Traian Novac (parcarea existenta Punct Termic nr 48A)
– Strada Dinu Lipatti (parcarea existenta Punct Termic nr 44)
– Strada Gavril Musicescu (parcarea existenta Punct Termic nr 83)
– Strada Pepinierei (parcarea existenta Punct Termic nr 54)
– Strada Astrilor /Strada Sirius (parcarea existenta Punct Termic nr 91)
– Aleea Poienitei (parcarea existenta Punct Termic nr 86)
– Strada Bacovia nr 5 (parcarea existenta Punct Termic nr 75)
– Intrarea Petalelor (parcarea existenta Punct Termic nr 88)
– Intrarea Meseriasilor (parcarea existenta CET Buzias)
– Strada Eugen Cuteanu (parcarea existenta Punct Termic CT Freidorf)
– Strada Macin (parcarea existenta CET UMT)
– Intrarea Zanelor nr.3A (parcarea existenta Punct Termic nr 49A)
– Strada Martir Marius Ciopec (parcarea existenta Punct Termic nr 53)
– Strada Alexandru Vaida – Voievod (parcarea existenta Punct Termic nr 13A)
– Aleea Amicitiei (parcarea existenta Punct Termic nr 27)
– Strada Invatatorului (parcarea existenta Punct Termic nr 45)
– Strada Nicolae Ilieşu (parcarea existenta Punct Termic nr 55)
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 30 septembrie, iar valoarea estimata a contractului este aceeasi ca in primavara: aproape 800.000 de euro cu TVA.
Statiile de incarcare deja instalate in prima etapa la Timisoara sunt situate pe bd. I.C. Bratianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piata Iancu Huniade, Acad. Alexandru Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 statii, str. Plauțius Andronescu, str. Astrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Sagului.
Tarifele de incarcare sunt 25-30 de lei, in functie de capacitatea bateriei.
La Timisoara sunt inregistrate aproximativ 3.000 de masini electrice.
Pareri
Se pare ca povestea cu masinile electrice v-a fi un esec monumental. Reciclare baterii, capacitate de transport a energiei electrice, spatii de incarcare, incendii ff greu de controlat, dominatie a tarilor cu resurse de litiu (China), etc. Prin tarile cu cetateni incaltati de mai multe generatii, vanzarile de „electrice” s-au prabusit. Cata vreme procentul de masini electrice e mic, merge. Daca ar creste …
Tehnologia evolueaza, stai linistit. Problema mai mare e electricitatea: pret si distributie. Si cea mai mare problema: infrastructura de transport/parcare, la cum sunt orasele, nu poti avea „fiecare cu masina lui”.
Investitie paguboasa.
37 de statii pentru 3000 de masini la o piata in cadere libera…O prostie…🙄
Ce tare, noi investim in „tehnologii” de multi ani depasite si abandonate de altii. Masinile electrice sunt depasite, nimeni nu mai fabrica, dar noi hop sa investim milioane euro in proiecte esuate.
Dar parcari, dom’ primar pe cand? Ca de bun sa ne luati banii cu timpark, sunteti. Ati distrus tot, toate strazile, nu mai ai unde sa parchezi.
Parcari pentru cetetzele tdi? spatii verzi, piste de biciclete nu? Sa respirati aer curat nu? Va place sa respirati diesel-ul… Cand vulpea nu ajunge la struguri spune ca sunt acri… prea saraci pentru masini nepoluante.
XYZ, masinile electrice polueaza mai mult, dar nu direct, cum le incarci desteptule? Nu tot cu diesel? Ia vezi autocarele noastre „electrice” de la RATT cum se incarca de la electrogenuri. IQ -20
Mai multe statii incarcare inseamna consum mai mult, incurajare sa se cumpere mai multe vehicule la o piata pe cale de disparitie si apoi ce faci cu deseurile alea imense numite acumulatori? Dar IQ-ul tau de -20 nu are cum sa cuprinda astea.
Toti va crederi „green” dar telefoanele voastre, hainele voastre cum sunt produse si transportate?
De exemplu pe strada Macin (parcarea existenta CET UMT) cine isi va incarca autoturismul electric? Acolo e ghetou oltenesco-moldovenesc.