Noutati :

Prima arestare a unui “avocat” din barourile paralele, perceputa la Timisoara ca inceputul sfarsitului pentru avocatura clandestina din Romania

14 mai, 2013 - 11:11 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
2

Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida in aceaste zile daca primul avocat clandestin din Romania arestat preventiv pentru exercitarea ilegala a unei profesii va fi cercetat in stare de libertate sau ramane dupa gratii.

Decanul Baroului Paralel din Bacau, Vasile Botomei, a fost retinut la sfarsitul saptamanii trecute de procurori, iar Curtea de Apel Bacau a dispus, in premiera nationala de la aparitia avocaturii clandestine, in anul 2003, arestarea preventiva a unui jurist ce imbraca ilegal roba de avocat.

In  referatul cu propunerea de arestare, procurorii au retinut faptul ca inculpatul Botomei Vasile “a introdus in circuitul civil inscrisuri cu continut neadevarat prin folosirea de denumiri si insemne, a exercitat activitati si acte specifice profesiei de avocat fara a indeplini conditiile prevazute de lege si neavand dobandita calitatea de avocat, activitate prin care a reusit sa induca in eroare mai multe parti vatamate, carora le-a creat un prejudiciu in cuantum total de 9.500 lei”.

Mai mult, in scopul inducerii in eroare si a altor persoane, “decanul” baroului fantoma a publicat in mod repetat anunturi in ziare locale, precum si pe site-ul pe care il administreaza, din care reiesea faptul ca organizeaza concursuri de admitere pentru avocati stagiari si definitivi. in aceste conditii, Curtea de Apel Bacau a admis propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva a lui Vasile Botomei pentru infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, exercitarea fara drept a unei profesii, folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „UNBR”, folosirea insemnelor specifice profesiei in alte conditii decat cele prevazute de lege si inselaciune.

Arestarea decanului baroului paralel din Bacau este o decizie istorica a justitiei, ce poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru avocatura clandestina din Romania. Totodata, dosarul intrumentat de catre procurorii bacauani se constituie intr-un precedent pentru toate unitatile de parchet din tara unde sunt inregistrate plangeri penale impotriva absolventilor de drept care practica avocatura clandestina”, ne-a declarat un reprezentant al Baroului Timis, cu precizarea ca si in capitala Banatului sunt inregistrate peste 100 de plangeri impotriva avocatilor clandestini. De partea cealalta, avocatii din baroul paralel spun ca Vasile Botomei a fost arestat pentru ca a savarsit si alte infractiuni, care nu au legatura cu avocatura. “Vasile Botomei a dobandit calitatea de avocat in Baroul Bota, unde a avut o activitate deosebita, chiar a pledat si la CEDO intr-un anumit dosar, insa in urma cu doi ani a incercat sa preia in forta conducerea nationala a barourilor infiintate de Pompiliu Bota si a fost exclus din avocatura. De atunci, Vasile Botomei a exercitat ilegal profesia de avocat, motiv pentru care a si fost arestat”, ne-a precizat un avocat clandestin din Timis.

In opinia sa, care nu difera foarte mult de cea a sefului sau, Pompiliu Bota, cata vreme denumirile de “Barou” si “UNBR” sunt inregistrate legal de catre barourile paralele, de practicarea avocaturii clandestine ar trebui acuzati avocatii din barourile clasice.

Urmeaza ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa decida daca decanul baroului clandestin din Bacau ramane in arest. in cazul in care va fi gasit vinovat de practicarea ilegala a avocaturii, dar mai ales de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune, Vasile Botomei risca pana la 15 ani de inchisoare.

Reamintim ca, in 2012, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat si pe “inventatorul” barourilor paralele din Romania, Pompiliu Bota, la 6 luni de inchisoare cu suspendare, pentru exercitarea fara drept a unei profesii. In cazul sau, procurorii nu au retinut si savarsirea infractiunii de inselaciune…Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Botomei nu a fost arestat pentru ca facea parte din baroul lui Bota , ci pentru faptul ca dupa ce a fost exclus din avocatura a practicat fara niciun drept avocatura. Nu incurcati borcanele.Daca tot va expriamati pe aici parelile , informati-va bine si nu induceti lumea in eroare.Referitor la cele 100 de plangeri impotriva avocatilor lui Bota, nu sperati ca vor fi inchisi. Daca sunt din UNBR2004 ,vor fi liberi. Avocatii lui BOTA au acte……… Mafia este mare dar judecatorii au verticalitate si nu cred ca se lasa influientati de presiunile celor care au ciolanul in avocatura traditionala. R.IL- va hotari!!!

  2. Decanul Botomei Vasile,a facut un experiment stiintific din organizarea si functionarea profesiei de avocat.Din anul 2005 si pana in 2014 a lucrat la teza sa de doctorat in drept,denumit:Raspunderea administrativa.Aspecte practico-stiintifice in plan comparat:Republica Moldova si Romania.Conceptul de uralism de Barouri de avocati a facut obiectul studiului stiitific din tema tezei.Pe parcursul cercetarii stiintifice in plan comparat cu avocaturs din alte state din tarile UE,in planul de pregatire doctorala a aplicat constituires unei noi organizatii profesionake de tip Uniune Nationala a Barourilor din Romania,pentru a implementa conceptul de uralism de Uniuni Nationale a Barourilor -UNBR.A reusit infiintarea prin acte autorizate de notar,judecator si prin autorizare a functionarii prin Ministerul Finantelor Publice sa publice inca o organizarie de tip UNBR si inca un Barou denumit Baroul Bucuresti.A luat doctoratul cu aceste rezultate.A revolutionat profesia de avocat din Romania.A obtinut diploma de doctor din Romania din anul 2014..Proiectele din teza pentru aolicarea raspunderii administrative a procurorilir si a judecatorilir sunt implementate de Ministrul de justitie Dr.Tudorel Toader.
    Dnul Tudorel Toader a fost expert la teza de doctorat care a aprobat rezuktatul tezei in domeniile cercetate si in rezultatele publicate.
    A dovedit tot ce trebuia dovedit! Este legal sa fie concurenta prin mai multe UNBR-uri in care fuecare Uniune sa aiba cate un Barou de avocati in pluralism de barouri la nivel judetean.
    A facut ce trebuia sa faca un doctor in drept in cadrul unei teze autentice,originala si buna de aplicat in legile tarii.