Premierul Nicolae Ciuca, la deschiderea programului Capitala Europeana a Culturii: Sunt convins ca Timisoara va continua modelul Sibiului si va straluci in acest an

TIMISOARA. Prim-ministrul Romaniei Nicolae Ciuca s-a aflat vineri seara, la Timisoara, la deschiderea programului Capitala Europeana a Culturii, iar in discursul sau a mentionat eforturile pe care orasul le-a facut pentru obtinerea acestui titlu.

CITESTE SI: Timisoara, in sarbatoare. Va straluci si va intra in istoria capitalelor culturale ale Europei. Programul deschiderii TM2023 

Premierul Nicolae Ciuca a subliniat ca este convins ca Timisoara va continua modelul Sibiului, primul oras din Romania care a mai detinut acest titlu in anul 2007.

Este o deosebita onoare sa ma aflu astazi la Timisoara, pentru a participa impreuna la ceremonia de lansare „Timisoara, Capitala Culturala Europeana a anului 2023”. Scriem astazi o noua pagina de istorie in parcursul european dinamic al Romaniei. Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul orasului Sibiu, prima gazda romaneasca a Capitalei Culturale Europene. Lectiile Sibiului, oras in care am avut bucuria sa revin ieri, au confirmat valoarea adaugata adusa de purtarea, pentru un an de zile, alaturi de Luxemburg, a stindardului culturii europene. Sunt convins ca Timisoara va continua modelul si va straluci in acest an, asa cum sugestiv indica motto-ul “Revarsa-ti lumina, Lumineaza-ti orasul”. Timisoara nu este doar orasul-martir care a aprins scanteia libertatii in 1989 – “Azi la Timisoara, maine in toata tara!”. Timisoara este orasul-punte intre comunitatile culturale din Europa, care emana neincetat vibratiile de cooperare, dialog si creativitate in randul generatiilor sale seculare unite in diversitate”, a declarat Nicolae Ciuca, vineri, pe scena Operei din Timisoara, locul unde s-a deschis oficial programul Capitala Europeana a Culturii 2023.

Premierul a mentionat, in discursul sau si contextul geo-politc.

In actualul context geopolitic complex pe care il traversam pe fondul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, valorile unitatii, solidaritatii si ale cooperarii intre natiuni sunt cu atat mai pretioase. Cultura le potenteaza ca forma universala de exprimare a constiintei iluminate de dorinta libertatii de exprimare, de coeziune si de pace. Pe acest fundal si in virtutea experientei sale consistente in gazduirea si asistarea refugiatilor, Timisoara a demonstrat o data in plus ca este cetatea-oras de referinta in promovarea cooperarii inter-culturale, actionand in solidaritate profunda cu artistii ucraineni si diferitele organizatii culturale”, a afirmat Ciuca.

Nicolae Ciuca s-a referit si la demersurile facute de Timisoara pentru acest titlu.

Obtinerea statutului de Capitala Culturala Europeana a fost marcata de pregatiri temeinice, initiate inca din 2015, si care au presupus parcurgerea unor etape procedurale complexe si bifarea unor pasi laboriosi de depunere a candidaturii, pre-selectie, monitorizare a stadiului pregatirilor si, in final, preluare a titulaturii efective. Doresc sa felicit, pe aceasta cale, toti actorii guvernamentali si locali implicati in procesul obtinerii de catre Timisoara a statutului de Capitala Culturala Europeana. Le multumesc tuturor celor implicati, societatii civile si voluntarilor pentru eforturile sustinute si neintrerupte depuse. ii asigur de continuarea sprijinului material si uman din partea Guvernului Romaniei”, a precizat premierul.

Prim-ministrul s-a referit, de asemenea, la diversitatea culturala.

Multumesc, in egala masura, Comisiei Europene pentru sprijinul oferit Timisoarei in parcursul spre obtinerea acestui titlu de marca. Capitala Culturala Europeana a demonstrat in mod constant ca politicile culturale sunt la fel de importante ca tehnologia, comertul si economia. O identitate europeana puternica nu se poate construi doar pe declaratii politice, tratate si drept secundar, ci si pe cultura si valori culturale. Dupa cum spunea unul dintre arhitectii Uniunii Europene moderne [Jacques Delors ] “nu ne putem indragosti de o Piata Interna”, deoarece o constiinta europeana nu se poate construi doar pe cifre. Avem nevoie de un suflet al Uniunii, iar acesta este reprezentat de diversitatea noastra culturala si lingvistica. Mostenirea culturala de exceptie, creativitatea si bogatia acesteia au deschis, in 2007, drumul Romaniei in Uniunea Europeana si au situat-o in prim planul valorilor culturale ale comunitatii.
Astazi, aceleasi valori dau suflet identitatii europene puternice a Romaniei si ii sustin idealurile de dezvoltare, bunastare si de accedere la cea mai reprezentativa organizatie economica a lumii”, a subliniat premierul.

Nicolae Ciuca a urat succes Timisoarei.

Orasul martir care a aprins scanteia libertatii in 1989 deschide incepand de astazi noi punti de legatura intre comunitatile culturale si isi exerseaza vocatia europeana – astazi in Timisoara, maine in intreaga Europa. Urez succes Timisoarei si timisorenilor in continuarea contributiei lor la cultura romaneasca si europeana”, a incheiat premierul Nicolae Ciuca.

CITESTE SI: Binoclu panoramic la ultimul etaj al schelei din Piata Victoriei, la Timisoara. Oamenii vor putea urca in ‘Gradina verticala’ cu peste 1300 de plante chiar din primul weekend al Capitalei Culturale Europene. Foto 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.