Binoclu panoramic la ultimul etaj al schelei din Piata Victoriei, la Timisoara. Oamenii vor putea urca in ‘Gradina verticala’ cu peste 1300 de plante chiar din primul weekend al Capitalei Culturale Europene. Foto

TIMISOARA. Controversata instalatie pe schela din plin centrul Timisoarei, ridicata pentru deschiderea Capitalei Culturale a Europei, va fi deschisa publicului din acest weekend.

CITESTE SI: Se dezvaluie primele evenimente din programul Timisoara 2023. Surprizele din Expozitia Victor Brauner – Inventii si magie. Foto 

La Gradina verticala ce poarta numele ‘Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara‘ se fac ultimele retusuri inaintea marelui eveniment, iar angajatii Horticultura asaza ultimele ghivece si jardiniere pe cele 5 platforme ale constructiei.

Primii curiosi vor putea urca pe schela incepand de sambata dimineata de la ora 10.00. Responsabilii de proiect le transmit timisorenilor sa aiba rabdare si ii indeamna sa viziteze pepiniera in toate anotimpurile.

Instalatia se va deschide pentru public sambata dimineata, de la 10 dimineata la 10 seara in fiecare zi. Vor fi afisate conditiile de vizitare, instructiunile de siguranta si vor fi colegi ai nostri pe fiecare nivel si la intrare, care vor explica aceste instructiuni, capacitatea maxima si modul in care functioneaza turnul. Ce ar trebui sa stie cei care vor urca este ca e o instalatie facuta sa fie activa, sa se organizeze o serie de ateliere si activitati, de alte continuturi culturale. Este o pepiniera, o instalatie vie si ar trebui sa aiba rabdare cu ea, sa o urmareasca pe tot parcursul lunilor viitoare. Ar trebui sa o reviziteze din timp in timp pentru ca vor avea imagini total diferite in diverse anotimpuri. Vor fi si plante care vor fi sadite in lunile de primavara, va inverzi, vor aparea frunzele, vor ingalbeni si vor pica. Pana la sfarsitul anului va fi o instalatie dinamica. Vegetatia e in repaus acum, de-asta e doar structura, apar doar crengile fara frunze, dar lucrurile se vor schimba in mod spectaculos. Invitam timisorenii sa viziteze instalatia si sa aiba rabdare„, spune Cosmina Goagea, curator pentru teritoriul „Locuri” in cadrul programului Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii.

Cei care se vor incumeta sa urce pana la ultimul etaj vor vedea Piata Victoriei de sus, dar si o parte din zona de nord-est a Timisoarei.

La ultimul etaj al constructiei, pe partea dinspre strada Alba Iulia, urmeaza sa fie asezat si un binoclu panoramic, pe care responsabilii de proiect l-au confundat cu un ‘telescop’ (dispozitiv pentru cercetarea astrilor, n.r.), despre care au spus ca va fi la dispozitia turistilor care doresc sa priveasca mai atent cladirile inalte ale orasului ce ar putea fi observate de pe schela.

Va fi un telescop, pe partea nord-est pentru ca aici avem cea mai buna perspectiva. Cu telescopul se va ‘citi’ acest skyline si vom avea o aplicatie de realitate augmentata care va indica cladirile. Avem biserica Millenium, hotel Continental, biserica Ecaterina, avem turnul primei banci din Timisoara. O sa fie o serie de informatii citite. Practic, din turn poti sa relationezi spatial cu restul orasului„, a spus Alex Ciobota, peisagist.

Gradina verticala care se ridica in centrul Timisoarei va ramane in Piata Victoriei pana in luna decembrie. Constructia are 26 de metri si pe cele 5 etaje vor fi 1306 plante. Numarul lor nu are vreo semnificatie anume, ci la aceasta suma au ajuns initiatorii proiectului cand au facut calculele pentru a vedea cate ghivece incap pe platforme.

Din ratiuni de siguranta, in turnul verde din Piata Victoriei nu vor putea urca mai mult de 50 de oameni deodata. Totodata, doritorii vor avea acces in Pepiniera in mod organizat, in baza unui dispozitiv de numarare, iar voluntarii vor fi prezenti la fiecare etaj in permanenta in timpul programului de vizitare.
Urcarea in gradina verticala va fi gratuita.

Deocamdata, nu se stie ce evenimente vor fi organizate in gradina verticala pe parcursul anului, organizatorii urmand sa faca un apel de proiecte si sa aleaga dintre propuneri.

Instalatia, pentru care Primaria Timisoara a platit 350.000 de euro, a iscat vii reactii in spatiul public in ultimele zile, multi timisoreni socotind ca aceasta nu este potrivita in spatiul dintre Catedrala si Opera.
Proiectul a fost semnat de un arhitect din Barcelona si a fost implementat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis. Plantele au fost asigurate de Horticultura si Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara. In luna decembrie, acestea vor putea fi cumparate de catre cetateni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. hai cucu tremurul

  2. Ce mizerie

  3. Oribila din orice punct de vedere. Rusine Primariei Timisoara, primarului Fritz, consilierului personal Graf, consilierului Negrisanu – ultimii doi se dau mari arhitecti, rusine Ordinului Arhitectilor Filiala Timis pentru aceasta structura. Ghivecele de plastic, de diferite culori, cu plante , dintre care unele arata deplorabil, amplasate pe o structura metalica lucitoare in soare, troneaza in mijlocul unei piete cu valoare istorica. Lipseste poza cu wc-ul din fata Operei, fantana cu pesti vopsita in rosu, wc-urile de la subsol distruse, mizeria dintre copacii din fata Castelului Huniade. Acolo au fost tancurile la Revolutie si voi maturati cu istoria si valoarea simbolica pe jos.

    • * lovitura de stat

  4. ce hidoșenie

  5. Sa pune niste antene parabolice in varf……..

  6. Cred că ne vom face de rușine cu aspectul mizerabil din centru, parcuri murdare, fântana cu pești oribilă și acum schela asta care strică tot aspectul centrului cu clădiri care stau să cadă, muzeu îi plângi de milă, nici artiști nu sunt de capitală europeană.

  7. Cine e iresponsabilul ce a avut aceasta idee idioata, periculoasa si inestetica?
    Pare o persoana incompetenta ce nu merita postul detinut.

    E un risc inutil. Puteau bine nersi sa o faca pe sol aranjata frumos ceva gen Timfloralis.

    Bine ca Timfloralis l au desfintat si au organizat o schela de constructii pe care au aruncat niste plante.

    In caz de vreun incident mai vinovati vor fi cei ce se catara pt ca atat i a dus capul sa riste sa se urce pe acolo sperand ca sunt safe.
    Si o fac singuri cu mana lor.

    Nu stiu ce face si ISU, cum a permis un astfel de proiect.
    Trebuia sa il interzica din start dar coruptia e mare.. Unde nu sunt corupti sunt iresponsabili sau incompetenti.

    Asta caracterizeaza angajatii statului roman : coruptie, incompetenta si iresponsabilitate.
    De la portarul spitalului ce ia spaga si pana la cei aflati in fruntea statului.

  8. Oribila schela, prost gust si lipsa de viziune.
    Administratia Fritz este cred cea mai slaba sau una dintre cela mai slabe administratii.
    Pacat de originile distinsului primar.
    Chicios si chicioasa viziune a municipalitatii.

  9. Arata foarte urat acolo lângă clădirile istorice, poate în alta locație, sar acolo, categoric nu!!!! Foarte urat!

  10. Din punct de vedere al structurii e totul ok. E o schela professionala care la latinea bazei pe care o are nu are nicio problema la 26 de metri inaltime, iar amprenta la vant e minima.

    Evident nu e pentru batrani (majoritatea) si cei cu deficiente locomotorii si/sau fobii de profil.

  11. pacat ca nu pun flori si la metroul lu Robu ..dadea bine

  12. Mi se par comentarii pur răutăcioase,deoarece cei care critică nu au propus nimic ei,sa nu zic mai bun,dar au avut șansa căci a fost lansata sesiunea de sugestii de către centru de proiecte.Deci,sugestii..?

    • Daca era NIMIC in locul schelei era mai bine.
      Nu e ca suntem nemultumiti ca „se putea mai bine”, ci ca schela e un minus. E o oribilitate.
      Strica aspectul. E neplacut la ochi.
      E o schela cu cateva ghivece inauntru .
      Tu iti dai seama ca cineva e platit pentru ideile astea ?

    • Ti se par… dar limba româna cum ti se pare?

  13. Ioan Holender, fostul director al operei din Viena, a părăsit sala de spectacole a Operei din Timișoara, dezgustat de CHICIUL DE PROST GUST AL PROGRAMULUI, TIMIȘOARA CAPITALA CULTURALĂ.

  14. Si asa vor vedea cum ne batem joc de frumusetile acestui oras si prin urmare de aceasta frumoasa tara, pe care au grija alesii nostrii sa o suga de resurse