Se dezvaluie primele evenimente din programul Timisoara 2023. Surprizele din Expozitia Victor Brauner – Inventii si magie. Foto

TIMISOARA. Cea mai importanta retrospectiva a artistului roman Victor Brauner organizata in Europa de Est se deschide publicului din Timisoara, incepand din 17 septembrie, in cadrul programul TM 2023.

Expozitia eveniment ‘Inventii si magie” aduce la Timisoara aproximativ 100 de lucrari, de la picturi, desene, sculpturi, ilustratii de carte si pana  la documente, menite sa ofere o imagine de ansamblu a creatiei si vietii lui Victor Brauner.

CITESTE SI: Concerte, spectacole cu papusi gigant, expozitii, tururi ghidate sau proiectii de film. Programul deschiderii Timisoara – Capitala Europeana a Culturii, pe zile si ore

Victor Brauner este un reper important in istoria mondiala a artei, o figura marcanta a curentului suprarealist si ne bucura faptul ca aceasta expozitie de la Timisoara este prima retrospectiva serioasa a artistului organizata vreodata in tara noastra. Pentru noi ideea organizarii unei expozitii Victor Brauner inseamna nu doar sprijinirea unui act artistic valoros, ci si o provocare administrativa pentru a face din acest muzeu un lacas care sa fie capabil sa organizeze astfel de expozitii de o anvergura internationala. Investitiile de peste doua milioane de euro pe care Consiliul Judetean Timis le-au facut in Muzeul de Arta Timisoara au facut din aceasta institutie cea mai adaptata din regiunea noastra, daca nu de pe un areal mai larg, pentru a putea gazdui astfel de evenimente. Ambitia noastra este sa includem Muzeul National de Arta Timisoara in circuitul muzeelor europene de prestigiu care pot organiza expozitii internationale”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Expozitia poate fi vizitata intre 17 si 19 februarie, la Muzeul de Arta din Timisoara, accesul fiind gratuit in aceasta perioada. Apoi, lucrarile vor putea fi vizitate contra cost pana in 28 mai.

Este o intoarcere simbolica acasa pentru Victor Brauner, un important artist roman, care a trait ulterior si a activat in Franta, dar el a fost in anii 20-30 unul din stalpii avangardei bucurestene, dupa care se alatura miscarii surealiste a lui André Breton si devine acolo unul dintre artistii importanti a acelei miscari. Este un artist prezent in marile muzee din lume, in marile retrospective ale surealismului. Ne bucuram foarte mult ca el se intoarce in Romania, ca in sfarsit are loc aceasta prima retrospectiva adevarata a lui Victor Brauner si la noi. Ne bucuram ca ea se intampla in acest context frumos pentru Timisoara, proiectul Capitala Culturala, si credem ca astfel de artisti istorici, artisti de patrimoniu trebuie descoperiti sau redescoperiti de publicul larg, alaturi de alti artisti tineri pe care cu siguranta ii vom descoperi in alte proiecte in timpul acestui an. Este prima retrospectiva si in Romania si in Europa de Est”, a precizat Ovidiu Sandor, președintele Fundatiei Art Encounters din Timisoara.

Expozitia va beneficia si de un Catalog in limba romana si engleza, care cuprinde lucrari academice ale mai multor specialisti romani, o biografie Victor Brauner si fotografii vechi, selectate de curator. Albumul va fi lansat in cadrul unui eveniment special sambata, 18 februarie, de la ora 14.00, la Muzeul de Arta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. probabil si asta e un idiot si incapabil pentru „expertii si specialistii” din Timisoara, cei care critica toate initiativele din oras

    • b0$$ ma lesi ? o fi si asta ceva artist aka masina de spalat bani.
      o sa aplaud/inCURajez initiativele care au sens si aduc un + orasului. galerii de arta pot sa vad si online.

      • si de snobi amatori de arta e plina lumea

  2. Surealism îi zice suprarealismului ? Rămâneți la imobiliare, dle, cultura e o pălărie pentru capete mai rafinate.

    • precum ziceam ..