Povestile glorioasei cetati Troia, aduse la Timisoara intr-o expozitie impresionanta la Muzeul Banatului. Foto

TIMISOARA. Cetatea cu zidurile de netrecut a antichitatii isi dezvaluie cateva dintre secrete la Timisoara, intr-o expozitie adusa in premiera in Romania.

CITESTE SI: Biciclete noi instalate pe malurile canalului Bega, in Timisoara 

Muzeul National de Istorie al Banatului ii asteapta pe timisoreni in Bastionul Theresia cu o expozitie de artefacte descoperite de arheologul Heinrich Schliemann in zona cetatii antice Troia.

Arheologul german, care intre 1871 si 1890 a intreprins nu mai putin de sapte expeditii de sapaturi la Troia, a lasat omenirii un tezaur impresionant de artefacte, unele dintre ele aduse si la Timisoara.

Vase de lut de toate felurile si marimile, dar si din metal, mici statui sau diferite instrumente din metal si un tipar din piatra, toate sunt in expozitia Schliemann din Bastionul Theresia, unde este prezentata si viata celui supranumit „descoperitorul Troiei”.

CITESTE SI: Accident langa Timisoara. Motociclist zdrobit. Ce greseala a facut o soferita 

Este vorba despre viata arheologului Heinrich Schliemann si cateva piese gasite, cum spune el, la Troia. Sunt piese originale, majoritatea, doar cateva replici, care au fost luate in al doilea razboi mondial de catre rusi si duse la Moscova la muzeul Puskin… Acest proiect s-a realizat cu Muzeul de Pre si Protoistorie din Berlin, o colaborare care a inceput din 2007, datorita sitului arheologic de la Cornesti-Iarcuri, si acest interes stiintific s-a transformat intr-o prietenie, iar aceasta prietenie este rezultatul primei expozitii aduse in Romania despre Schliemann si Troia„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Ilas, Managerul Muzeului National al Banatului.

Managerul Muzeului a dezvaluit si o surpriza pe care spera sa o ofere timisorenilor in 2021, atunci cand orasul va fi Capitala Europeana a Culturii.

CITESTE SI: Momentul in care se deschide traficului Pasajul Jiul din Timisoara. Ultimul anunt primarului Nicolae Robu

Ea este pregatitoarea expozitiei Troia pe care dorim sa o aducem in 2021. Am discutat deja la Consiliul Judetean, dar vom avea nevoie si de fonduri guvernamentale. Este o expozitie care este asigurata la 1,5 milioane de euro, mult mai mare, pe care trebuie sa o facem in Castelul Huniade, nu in Bastion. Este prima conditie pusa de catre Muzeul de Pre si Protoistorie din Berlin. Este nevoie de finalizarea castelului, care sper ca se va face, si este nevoie si de suma cu care se va aduce expozitia. Daca expozitia Heinrich Schliemann a costa destul de mult,  Troia va costa de 10 ori mai mult„, a completat Claudiu Ilas.

Cei care doresc sa vada o parte din istoria cetatii Troiei pot vizita expozitia de la Bastionul Theresia. Intrarea pentru copii, elevi, studenti, profesori si persoane cu handicap este libera, iar pentru cei care nu fac parte din aceste categorii, pretul biletului este de 2 lei. Expozitia va fi deschisa pana in 25 februarie 2018.

CITESTE SI: Una cate una, cladirile istorice din Timisoara isi schimba infatisarea. De ce nu e ritmul mai alert 

Heinrich Schliemann, cel care da numele expozitiei, a fost un arheolog german, care si-a inceput cariera in domeniul comertului. Odata ce activitatea sa in domeniu s-a extins, Schliemann a ajuns sa stapaneasca perfect nu mai putin de 15 limbi straine, lucru care i-a adus si numirea ca reprezentant comercial al Germaniei la Sankt Petersburg. Datorita afacerilor prospere pe care le avea, el a devenit un om bogat, astfel ca dupa 1867 a inceput sa calatoreasca foarte mult si a devenit arheolog. In cercetarile sale, Schliemann a incercat sa dovedeasca istoricitatea Razboiului Troian, iar intre 1871 si 1872 a reusit sa dovedeasca faptul ca cetatea Troiei se afla in zona localitatii Isarlik din Turcia.

Arheologul german a mai facut cercetari arheoilogice la Micene, Orchomenos si Tirint, iar de-a lungul anilor a reusit sa insele vigilenta autoritatilor otomane si a dus mai multe artefacte descoperite in Troia, in Germania natala.
Heinrich Schliemann a murit in 26 decembrie 1890, dupa ce s-a prabusit pe strada, in timp ce se plimba prin orasul italian Napoli. A fost inmormantat la inceputul lui 1891, intr-un mausoleu pe o colina din Atena, orasul in care s-a stabilit spre finalul vietii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.