Povesti, muzica sau un pat care se misca in functie de pozitiile copilului care sta pe el, in camera senzoriala inaugurata de DGASPC Timis

TIMISOARA. Copiii cu diferite deficiente vor fi ajutati sa treaca peste ele prin intermediul terapiei intr-o camera special amenajata.

CITESTE SI: Bataie pe dotarile pentru cea mai moderna Unitate de Primiri Urgente din vestul Romaniei, la Spitalul Judetean Timisoara. 7 firme vor sa aduca aparatura pentru noul corp UPU. Parterul va fi functional din iulie 

Camera senzoriala a fost creata de Directia Generala de Asistenta Sociala, iar in aceasta incinta cei mici vor putea invata despre mediul inconjurator prin intermediul celor cinci simturi: vaz, auz, miros, pipait si gust.

Interventiile senzoriale pot ajuca un copil la diminuarea anxietatii, cresterea capacitatii de concetrare si scaderea celei de distragere, cesterea confortului in mediul inconjurator, duc la reducerea comportamentelor stereotipe, faciliteaza interactiunile pozitive cu altii sau imbunatatesc comunicarea.

Fiecare copil care va opta pentru acest program va beneficia de un profil senzorial complex, bazat pe informaţii obţinute din surse şi contexte cȃt mai variate si de un plan individual de integrare senzoriala. Materialele-stimul pot fi extrem de variate astfel incat sa acopere cat mai mult din nevoile copilului, iar creativitatea si spontaneitatea sa fie incurajate de ambele parti, atat din partea copilului, cat si a terapeutului.

Un loc cu povesti, cu muzica placuta, cu un pat minunat care se misca dupa cum se misca si copilul care sta pe el, cu lumini speciale, nisip kinetic si o multime de alte dotari aparte – este vorba despre camera de stimulare senzoriala amenajata in cadrul complexului de servicii sociale destinate copiilor cu dizabilitati din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis. Ajunsi in camera de stimulare senzoriala, alaturi de terapeuti specializati, cei mici redescopera starea de confort fiziologic, descatuseaza emotiile pozitive, se bucura si rad si, in timp, ajung sa depaseasca unele limitari fizice sau psihice impuse de dizabilitate. Camera senzoriala este un spatiu sigur, adaptat nevoilor fiecarui copil… un loc unde se pot linisti si isi pot linisti simturile. Ea vine atat in sprijinul copiilor din comunitate, cat si a celor aflati in centrele de recuperare. Aceasta a fost realizata in cadrul unui parteneriat intre DGASPC Timis, Asociatia Dr. Iren Alexoi – Pentru Sanatate, Moto Aikon si Shopping City Timisoara, toti partenerii nostri intelegand pe deplin importanta unei astfel de camere pentru dezvoltarea si recuperarea copiilor cu dizabilitati„, a menționat doamna Monica Trusca, director executiv protectia drepturilor copilului.

Valoarea totala a proiectului de amenajare a camerei senzoriale, dar si a unui loc de joaca este de 84.500 de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.