Pista de biciclete care leaga Timisoara de Serbia va fi complet modernizata

TIMIȘOARA. Construită în urmă cu 10 ani, cea mai lungă pistă de biciclete din România, cea care leagă Timișoara de Serbia, va fi complet modernizată cu bani europeni.

CITESTE SI: ‘Tunelurile pentru ursi’, in linie dreapta pe Autostrada Vestului, intre Margina si Holdea. Ultimele imagini de pe santierul pe care lucreaza peste 700 de oameni. VIDEO

Traficul pe pistă s-a intensificat în ultimii ani de când este deschis regulat și punctul temporar de trecere frontieră spre țară vecină, iar iubitorii de plimbări pe două roți fac excursii.


Din păcate, nu puține au fost cazurile în care șoferi iresponsabili au sfidat legea și au intrat cu mașinile pe traseul destinat bicicliștilor, iar asta a dus la distrugerea asfaltului, și în multe locuri s-au căscat gropi.

Preluată nu demult de Consiliul Județean Timiș de la Apele Banat, pista de biciclete de 37 de kilometri, care pornește de la Timișoara și merge până în Serbia pe malul canalului Bega, urmează fie reabilitată.
Aceasta a fost cuprinsă în proiectul ‘Cu bicicletă prin vest – traseu cicloturisticîn cadrul căruia se vor amenaja piste pe o lungime de 1856 de kilometri lungime în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, proiect care se realizează cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR).

Pista de biciclete spre Serbia face parte din proiectul «Cu bicicletă prin vest – traseu cicloturistic», o investiție finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 11 – Turism și Cultură. Conform calendarului asumat, aceasta urmează să fie reabilitată cu fonduri europene până în iunie 2026, motiv pentru care nu pot fi derulate lucrări de reparații finanțate din bugetul județului„, explică pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții Consiliului Județean Timiș.

Așadar, pe pista de biciclete spre Serbia, se vor face doar intervenții pentru a o menține practicabilă până când vor începe lucrările de modernizare.

Studiul de Fezabilitate a fost deja finalizat, iar in perioada urmatoare se va lansa licitatia pentru proiectare si executie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nasol când o pista de biciclete nu tine nici 10 ani…care este logica acestei „investiții”? Milioane euro irosite ca niște pescari, navetiști ocazionali sau plictisiți de weekend sa pedaleze pe asfalt prin mijlocul campului? Oricine a fost pe pista respectiva…aproape a crăpat de plictiseala și căldură…pista nu oferă absolut nimic, peisaj dezolant, relaxare zero pt ca temperatura este în jur de 50 grade vara datorita asfaltului incins…este un traseu monoton care nu oferă nici o satisfacție, dimpotrivă.
    Da, desigur exista acei bicicliști hard core in mefdie 1 la 20000 locuitori, care se pudrează la coae, poarta spandex si pantofi speciali si trag de ei se parca sunt la Tour de France, înghițind muste aiurea pe traseu, dar totuși pasiunea lor nu justifica o asemenea risipă de bani. Altfel haide sa construim un teren de baseball, unul de golf și, de ce nu, o pista de Bob, sa I satisfacem si pe aia 67 de timișoreni card au aceste pasiuni.
    Apoi ne întrebam de ce avem 200 miliarde euro datorie externa și miliarde euro deficit lunar.

    • Deci tu esti cel din poza cu masina pe pista,sa inteleg.Daca nu-ti place,nu te du pe pista..Lasa-ne pe noi ceilalti „plictisiti” sa o savuram asa cum e.Tu ramai la terasa in oras, admira blocurile si creste-ti colesterolul.

      • Bravo aplau-dacule UE. Pentru inepții din astea îți dau ăștia bani cu grămada dar pentru obiective de care chiar beneficiază economia, acolo e mai greu. Ia vezi câți oameni folosesc pista de biciclete și pe ce distanță comparativ cu traficul de prin comunele din jurul orașului unde infrastructura este deficitară. Ăștia aloca fondurile de parcă noi am avea deja infrastructura lor iar fraierii aplaudă și mai vin si cu manipulări gen colesterol. Păi tu și-i de la ce apără problema asta și ce înseamnă din punct de vedere medical de te dai cu părerea? Precis ești vreu USR-ist corporatist, asta e clar.

        • stai linistit ca nu iau din banii tai pt pistele pt biciclisti! stam foarte slab la infrastructura velo, deci trebuie sa faca mai multe!

          • Iau din ai tuturor și i-au de unde trebuie și bagă unde nu trebuie că asta e cu fondurile europene. Sigur, așa intră mai mulți bani în buzunarul firmelor dar asta nu are treabă cu cetățenii care vor o infrastructură mai bună, fie că e rutieră, de educație sau de sănătate. Cu alea a mai greu dar atunci facem ce nu ne trebuie ca să putem spune ca am făcut ceva.

      • Bai gunoiule adunati in urma voastra gunoaiele ….iar microbuzul ce il vezi in poza este al controlului de frontiera …vinitura de kkt ce esti

    • Ăia hardcore sunt pe centură, i-am văzut pe acolo cât și pe drumuri județene unde merg în paralel pe mijlocul drumului de-a dracului ce sunt să aștepte mașinile după ei.

      • O veste buna, dar când vor începe lucrările la acele piste cu care ne aprindea imaginația Cristi Mos?

    • Nu it-i e clar ca aici se ia parandaratul mare?

  2. Chemati si judecati cei care au construito.Pusi la zid si palme peste fata,sa nu mai construiasca data viitoare asa mizerie.Puteau sa o faca lux de la inceput daca nu furau.Gunoaiele PS D iste,mai ales soarecu de alfred simionis

    • Baaa, te omoara ura eviscerala fata de oameni care n-au nicio treaba cu prostiile pe care le scrii. Cand a lucrat simonis la Ape, idiotule? Nu mi-e simpatic defel simonis, dar da-o dracu de treaba, habar nu ai ce vorbesti. pana una alta , ametitul asta de pesedist face mai multe pentru timis decat vor face oricare ti-ar fi favoritii. dar ti-e tie de musai sa spurci ca un soarec

      • Face pentru el ca să devină baron local și vom ajunge ca în patrulaterele roșii doar că de aici își poate trage rente mai mari.

        • Iat-i dracu bumbi, ca bati campi

          • Tu te încrezi în prietenul lui Ciolacu? Hai să fim serioși. Și Ciolacu oricum e pe făraș la PSD deci mai vin finanțări din părți și atunci rentele trebuie să vină din bugetul local că la băieți le e foame,

  3. Folosesc aceasta pista de 2-3 ori pe an, e un lucru bun pentru judet si oras. Am pedalat si cand afara erau 37°C, cand ai o oarecare viteza aerul te racoreste pana la un nivel acceptabil. Cine comenteaza ca e prea cald sau ca „nu are nimic de oferit” probabil ca nici nu are bicicleta. Da, e peisaj de pusta, n-avem munti si nici nu se vor face, dar de-a lungul Begai intotdeauna vezi ceva interesant. Plus ca drumul nu are pante, cu exceptia podurilor, e mare lucru pentru biciclisti. Peste saptamana e mai gol, cam 1 biciclist pe kilometru, insa la weekend e plin, inclusiv familii cu copii mai mici sau mai mari. Terasele aflate de-a lungul drumului ofera o placuta relaxare, un mic, un gratar, un suc. Daca ar fi lipsa de biciclisti acestia ar da faliment, nu e cazul. De acord ca a fost prost construita, s-a vazut de la inceput ca e de mantuiala. Nu ar fi fost normal sa se strice cand trece o masina mica, max. 400kg pe roata. Bani multi din care o buna parte s-au scurs in buzunarele unora. Intrebati-l pe Titu Bojin, el a fost in spatele afacerii. Mai multi biciclisti inseamna mai putini pacienti prin spitale sau cabinete medicale, si mai putina poluare.

    • Corect ,,,si eu folosesc pista dar ma dau cu Cross-ul, ca ma dor shalele de la pedalat

    • Iarăși propaganda fără nicio legătură cu realitatea. Numai fantasmagorii, exact ca în capul maestrului Fritz care este un habarnist notoriu infectat cu virusul woke dar și un șmecher care face învârteli imobiliare pentru prieteni.

  4. Facuta prost din start – fundatie slaba pentru ca cica nu era pentru masini. Dar cand vine un utilaj sa curete sau sa repare strica imediat. Nu mai zic de bizonii care urca des cu masini, tractoare, ATV – ei au distrus-o. Este cel mai vizitat obiectiv de agrement din judet si a ajutat si unii antreprenori care au facut terase langa pista. Sa o faca putin mai lata, sa intareasca acostamentul si sa puna stalpisori sa nu mai urce masini. Si nu ar strica sa mai faca niste zone de popas cu bancute, mese, si poduri pietonale peste Bega daca tot lucreaza .

    • Să pună bariere, cât să treacă un biciclist !!!

  5. Doamne fereste cati analfabeti cu drept de vot care pun cratime unde nu e nevoie comenteaza pe aici

  6. De unde venea răcoarea aia reconfortanta daca afara erau 37? Ce zici tu este ca vara nu trebuie sa pornim AC ul in masina cat timp termometrul nu trece de 40, deschidem geamurile si ne mângâie o briza răcoroasă, corect?
    Te-ai testat dacă nu ești Superman…ca noi ăștia restul suntem varza după 20km parcursi sub soarele dogoritor. Ma rog, sunt și aia care se excita doar dacă i bate cineva și le baga ceva în kr în timpul actului…poate și tu ești altfel când vine vorba de pedalat, găsești plăcere in caldura torida, deshidratare, transpirație abundenta, muste, monotonie, disconfort, etc.

    • Ăsta vorbește din auzite. La 25 de grade dacă bate soarele, te coci mergând pe jos și transpiri ca și cum ai fi făcut un duș. Ca să bagi viteză cu bicicleta îți trebuie mai multă energie, transpiri și mai mult. La 37 de grade te coci și nu ai cum să te răcorești decât prin transpirație. Dacă bei apă cu electroliți la greu, poate poate. Altfel te adună SMURD-ul de pe jos.

  7. Omul nu înțelege diferența dintre pedalat vara 15 minute in oraș, protejat deseori de umbra clădirilor sau a putinilor copaci rămași…si pedelatul la 40 grade in plin camp, pe asfaltul care radiază și urca temperatura.
    Omul clar nu știe ce înseamnă să pedalezi 60-70 km in asemenea conditii…în mod sigur a fost cu mașina la cârciumile de pe marginea Begai unde a vazut bicicletele disperatilor dupa lichide, mâncare și odihna…tragand astfel concluzia ca lumea a ieșit sa se simtă bine…cand de fapt majoritatea sunt biciclisti de 10 minute care au crezut ca acoperă 70 km cu o banană, un litru de apa și baton proteine, vara la 40 grade…si care după 50 minute de pedalat au înțeles ca i groasa rau si se întreabă cum naiba mai ajung înapoi acasa, măcinați de gânduri precum sa abandoneze bicicleta și sa cheme un Uber.
    Am fost pe traseul respectiv odată și mi-am jurat ca nu mai repet greșealăa, eram grup de vreo 20…crede-ma nimeni nu a gustat ieșirea si nu a mai existat dorința sa repetam experienta.
    Dacă vara in weekend am chef de pedalat o fac prin oraș…eventual pe lângă Timiș, dar în nici un caz pista dezolanta unde nu găsești un copac sa stai 5 minute la umbra…era cu totul altceva dacă ydiotii plantau copaci din 10m in 10m, daca din 5 în 5 km existau niște foraje de apa, mese… sa faci un popas…atunci altfel se punea problema, puteam discuta de plăcerea unei plimbari cu bicicleta…dar se rămâne totuși problema banilor cheltuiți, 4 milioane euro irositii pe ceva care nu a ținut nici 10 ani…
    Era de preferat o parcare etajata pe undeva in oras…sau o creșă și grădinița…ca nu îți trebuie pista sa mergi cu bicicleta, nu suntem Olanda unde 60% dintre locuitori pedalează…s a văzut într un videoclip recent mentalitatea romanilor, doar „boscheții” folosesc bicicleta…si fireste hipsterii care locuiesc în zona centrala și ocazional merg 800m la birou pe bicicletă…apoi se întreabă de ce navetiști nu fac 70 km pe zi la fel pentru ca este foarte plăcut și relaxant 🤣

    • Treaba sta asa: eu ma plimb cu bicicleta pe unde vreau, cand vreau, si la ce temperatura ma simt bine. Altii comenteaza ce vor, cand vor, si critica biciclistii care folosesc pista mentionata in articol. Vad ca am devenit un fel de inamic public pentru ca mi-am exprimat niste pareri si am povestit intamplari traite pe viu. Finalul e ca pista exista, asa imperfecta cum e, si ca se va moderniza in viitor. Cine castiga la faza asta? Cred ca cei ca mine, care se bucura sa pedaleze, iar comentatorii „contra-orice” vor avea (inca) o zi acra in viata lor. Spor la votare tuturor!

      • Nu prea câștigă nimeni deoarece costurile nu se justifică și nu se recuperează în vreun fel. Eventual ăia care fac comerț pe acolo câștigă bani de pe cei care se cred mari viteji și vin nepregătiți ajungând să plătească apa la preț de restaurant.
        Bine că avem bani de aruncat pentru fantasmagorii după care sunt crescute taxele să compenseze. Pierdem față de alte țări care știu să își concentreze resursele financiare, aia se întâmplă, după care ne mirăm de rezultate. Bine că sunt o grămadă de aplaudaci care să dea satisfacție administratorilor ineficienți.

      • Multe din lucrurile scrise anterior de @Daniel si altii sunt perfect valide pt experienta pe acea pista si chiar voiam sa argumentez si eu, cu unele puncte comune cu ei :
        1) Pista incepe din oras, dar pana la ea din oricare zona a orasului, incercat de cel putin 5 ani incoace de veri cu temp de 40-42°C (atentie, la umbra), treci pana la ea pe asfaltul care e deja incins vara si noroc cu cladirile si vreun spatiu verde care iti mai asigura umbra pana acolo => iar in plin camp fara locuri dese umbrite pt un popas, ca niste copaci cu coroane dese sau masute, banci e chiar neplacuta aceea caldura
        2) Lipsa popasurilor dotate cu spatii umbrite, cat si surse de apa potabila accesibile. Nu e placut sa mergi mereu la terase sau in comunele, satele vecine unde mai poti cauta apa. Cu 1-2 L apa nu e de gluma spus, ca rezisti doar dus-intors foarte aproape de oras => 10-20 km (dublu drumul dus-intors).
        3) Pista e prea ingusta in acest moment. Am fost pe ea si la pas, sa alerg, cat si pe bicicleta. Pt amb moduri nu e potrivita, fiindca biciclistii se amesteca cu trecatorii si invers. Exista si sicanari din partea unor biciclisti fara educatie daca esti prins la o plimbare sau o alergare simpla, dar asta e de bun simt si educatie care ne lipseste.
        4) Ca sa mergi comfortabil si repede, iti trebuie si o bicicleta buna, nu doar un teren propice. Cred ca ar trb sa auzim si experientele „mai mediocre”, adica cum nu toata populatia biciclista poseda modele de 3000-8000 lei cu care pot sa atinga viteze record, cat si modele adapatate la suprafete plane cum e cea a pistelor. Daca ai ghinion si ai doar o bicicleta de teren accidentat nu o sa ii placa cuiva sa pedaleze la maximum acolo (te intrec si mosii cu biciclete rabla, fara sa se forteze, nu glumesc). Recunosc ca vara e o senzatie de racorire de la curent, cand prinzi viteza si o poti mentine, dar daca nu ai un echipament performant la temp alea, peste ce suporta cu greu corpul uman, nu vad cum s-ar putea bucura oricine. Unii sunt mai rezistenti sau indura.
        5) Pista e pe langa Bega si asta inseamna automat tantari necontrolati, mai ales dincolo de oras. Avem din belsug si specia de tantar tigru, care e f activa si ziua. Esti des recoltat daca esti la pas, faci plimbari sau stai la un popas sa iti tragi sufletul.
        6) E legat si de peisaj, ca nu ai ce sa ii faci, intr-adevar e doar un camp si deo parte si de alta si nu ar atrage multe lume asta. In schimb distanta parcursa si experienta e altceva. Aici macar, daca ar fi mai bine si intretinuta zona pistei ar fi un lucru mai atragator. Ideile cu cativa copaci plantati din cativa in cativa metri, macar selectati cumva peisagistic sa arate mai placut vizual pe traseu ar fi foarte bune pistei.
        7) Treaba cu mai multi biciclisti = mai putini pacienti si poluare e foarte discutabila. Nici sa ne justificam punctele cu scenarii nerealiste. Sa inteleg ca statusul mai antrenat chiar asa de tare fereste oamenii de infectii, de paraziti, de accidente incat sa nu se mai prezinte la cabinete? Doar cei alergici la clasica ambrozie inca merg sa isi faca teste si sa isi ia retete, pt cand dau de zone precum cele de langa pista. Sau putem contrabalansa ironic, cu ceea ce fac multi oameni cand se saboteaza singuri din alte directii : fumeaza, alimentatie nesanatoasa (nu doar fast food, exces de zahar, grasimi trans, lipsa fibre, vitamine, etc.), fac gresit exercitiile fizice si atunci, pot sa pedaleze cat vor si sa fie cat de performanti, caci nu le va asigura ca o mare compensare pedalatul. Asta nu ins sa descurajam sportul si miscarea. E o constientizare a factorilor complecsi care se influenteaza unul pe altul.
        8) Investitia merita? Ca nr. de oameni care o vor folosi si perioada de timp? E un lucru important ca populatia noastra nu are multi biciclisti ca nr., fata de Olanda amintita. Asta nu ins ca nu putem sa nu ne cream propriile piste lungi si de calitate, insa pana atunci, investitiile cred ca ar conta sa fie directionate in locuri unde vor beneficia mai multi oameni, pe o perioada mai lunga de timp si care vor asigura la randul lor prosperitate si care sa atraga investitii la randul lor. Romania e deja plina de astfel de investitii dubioase de genul „parcuri, loc de joaca, terenuri de sport” in sate saracite de populatia activa care sa le foloseasca. In astfel de conditii ce viitor se sprijina? Sunt inca locuri care nu au toate conditiile necesare sa functioneze, chiar safe, in reglementari.
        Nu vreau sa para ca am aruncat doar cu puncte contra, fiindca pista are si puncte pozitive atinse pe aici. Nu cred ca in momentul de fata, s-ar merita fata de alte proiecte mai ample, de genul altor infrastructuri mai frecventate si la efectivul care o va folosi.

    • Evident. Eu am fost pe jos pe acolo și era spre final de septembrie când nu era prea cald, în jur de 20C. Chiar și așa simțeam cum mă arde soarele soarele și deși aveam șapcă, transpiram la greu. Lângă oraș mai sunt ceva pomi pe mal dar după câțiva km e plat iar copacii sunt din ce în ce mai rari. Am ajuns rupt și deshidratat acasă. Nici nu vreau să îmi închipui cum e la 37 de grade. Se pare că el vorbește din auzite, de parcă ar fi la munte unde într-adevăr vine aer rece din pădure. Aici și dacă bate vântul, aduce un aer uscat de zici că e din Sahara.

      • Am inteles hombre …voi cumpara un lot de copacei refuzati de catre vecini Maghiari cu 30% din valoarea reala si ai voi baga in contabilitate cu 300% si iaca asha tu vei avea umbra iar eu voi face de o ciorba …

  8. Am un prieten pe care-l voi numi, simplu, Radu.

    👀

    Are o firmă de construcții decentă, cu oameni buni și cu multe datorii pe la bănci. În loc să alerge după licitații publice pe SEAP, Radu primește lucrări doar prin lanțul subcontractărilor.
    Schema se repetă de fiecare dată:
    O firmă-„cap de linie” și foarte bine mufată, câștigă contractul cu statul la un preț extrem de mare. Apoi, acea firmă pasează lucrarea mai departe către o firmă-intermediar. Profitul lor scade ușor, dar și responsabilitatea scade. Acea firmă, își trage marja de profit pe dreapta, mai șurubărește puțin pe la deviz și caută la rândul ei executanți pe segmente mici.

    Aici intră Radu: vine cu oamenii, cu utilajele și cu munca efectivă. Pe hârtie apare la poziția a treia sau a patra din contract. Nu-l deranjează deloc.

    Diferența dintre prețul inițial și ce ajunge la Radu este semnificativă, dar încă suficientă pentru salarii, taxe, rate la banci și un profit care să țină firma pe linia de plutire. Bineinteles ca Radu, pentru a „ciuguli” cât mai mult, șurubărește și el la rândul lui, la deviz, la materiale, la calitate și cantități. Lucrarea prestată de el, este de căcat. Știe foarte bine asta. Dar va fi receptionată corespunzător, pentru că cei care au câștigat licitația își fac vacanțele prin Dubai cu reprezentanții beneficiarului.

    Când îl întreb de ce acceptă, răspunde că nu are conexiunile necesare să bată direct la ușa statului și nu vrea să piardă luni de zile în contestații. Preferă banii siguri, chiar dacă sunt mai puțini.

    Pe plan politic, acum, Radu îl susține pe Nicușor Dan. Anul trecut a votat cu Ciucă. Acum, a votat cu Crin.
    Îl sperie teribil posibilitatea ca un candidat de tip George Simion sau Călin Georgescu să răstoarne sistemul din temelii. În logica lui, orice schimbare radicală riscă să oprească fluxul lucrărilor, iar firma lui depinde de acest flux. Nu contează că banii se scurg prin trei/patru mâini înainte să ajungă la el; pentru Radu contează predictibilitatea.

    L-am întrebat dacă nu vede că labirintul acestor subcontractări îl ține pe loc. Știe. Recunoaște că marja lui ar fi dublă dacă ar licita singur. Știe și că fiecare intermediar își oprește partea din bani publici. Totuși, s-a obișnuit cu rolul său și nu-și imaginează alt scenariu. Zice că „ce-i în mână, nu-i minciună”

    Radu nu ia mită și nu aranjează licitații, dar depinde de cei care o fac. Acceptă regulile lor, deci contribuie la menținerea unui sistem care suge bani atât de la stat cât și de la el. Pe termen scurt își asigură existența, dar pe termen lung rămâne blocat la același nivel, fără acces real la contracte directe și fără portofoliu public real și solid.

    Îl susține pe ND nu din convingere, ci din teamă că o schimbare ar putea închide robinetul de lucrări. Radu știe că se zvârcolește într-o mizerie pe care o și recunoaște, dar de care nu vrea să se desprindă.

    Nici măcar nu vă imaginați câți „Radu” sunt în România. Și nici măcar nu vă imaginați sumele colosale care se sifonează prin ei. Bani care îmbogățesc elitele, în loc să fie cheltuiți pentru bunăstarea poporului.
    Trist.

    Voi cunoașteți vreun Radu?

    • Generalizezi prea repede , nu toti sunt hotii ..uni luam lucrarile pe barba noastra …iar uni vin cu dedicatie de la inaltul scaun …iar peste astia vin aia cu dedicatie de la U.E si iaca asa merg treburile

    • Eu cunosc un troll rusofil.