Noutati :

Peste 4 milioane de euro costa reparatiile la 3 licee mari din Timisoara. Nicolae Robu spune NU banilor de la nemti si foloseste fonduri din bugetul local

6 mai, 2014 - 03:16 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. 18,8 milioane de lei. Atat ne costa reparatiile la 3 dintre cele mai mari licee din Timisoara: Nikolaus Lenau, C.D. Loga si Jean Louis Calderon. Desi ar fi trebuit renovate cu bani de la nemti, primarul Nicolae Robu sustine acum ca prima varianta de finantare o reprezinta bugetul local. Asta daca nu putem folosi banii europeni necheltuiti in exercitiul financiar 2007 – 2013.

Licitatiile s-au finalizat deja, desi nu exista surse de finantare clare. Cu toate astea, in bugetul local au fost prevazute sume pentru desemnarea lucrarilor, urmand ca banii sa fie alocati anual.

CITESTE SI: Licitatii fara surse de finantare la Primaria Timisoara. Elevii invata in santier la Lenau, Nicolae Robu spera la bani europeni pentru continuarea lucrarilor

Primarul Nicolae Robu sustine ca lucrarile pot incepe oricand, in conditiile in care se stabileste sursa finantarii, preferabil bani europeni. Daca nu primim bani europeni, facem cu fonduri locale.

„Am semnat contractele de executie pentru lucrarile de reabilitare, modernizare si echipare a infrastructurii educationale la liceele Lenau, Loga si Calderon. La Lenau a castigat firma Kasdum cu 5,2 milioane de lei, la Loga Constructim cu 5,6 milioane de lei, iar la Calderon Paulus SRL, cu 8 milioane de lei. Noi am prevazut in bugetul local sume pentru demararea lucrarilor in ideea unei finantari multianuale, dar nu pe bugetul local mizam, ci pe obtinerea de bani europeni din redistribuirea sumelor ramase necheltuite. Contractul a fost semnat cu o clauza prezenta de la inceput, o clauza suspensiva. Daca nu exista capacitate financiara, facem cu bani din bugetul local”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Pentru renovarea cladirilor istorice din oras, cum ar fi cele in care functioneaza liceele Lenau, C.D. Loga si Jean Louis Calderon, Primaria Timisoara a lansat un proiect cu Banca de Dezvoltare si Reconstructie a Germaniei, care ne imprumuta cu 5 milioane de euro, din care doar 3 milioane sunt bani rambursabili, adica trebuie restituiti. Primaria urma sa dea inapoi banii Germaniei intr-un termen de 30 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani si o dobanda de 2%. Pe lista imobilelor ce trebuie reparate cu bani de la nemti se afla si alte cladiri, printre care si cea de pe strada Gheorghe Lazar nr. 1, unde este si sediul PNL.

Intrebat de ce nu se folosesc, asa cum era programat, acesti bani pentru renovarea liceelor, primarul Nicolae Robu a raspuns ca banii nu se pierd si ca prima cladire pe lista este cea in care isi are sediul Partidul National Liberal. La Liceul Lenau au inceput deja lucrarile si s-au oprit, pentru ca firma care castigase licitatia a dat faliment.

„Incepem lucrarile la nevoie chiar cu bani din bugetul local. Facem toate diligentele si suntem optimisti ca vom reusi sa obtinem finantare din acele fonduri europene din acele exercitii necheltuite. Ceea ce am prevazut la Lenau e diferit fata de finantarea initiala. Pe fondurile Kfw rambursate si din acea componenta grant de la Banca de Dezvoltare a Germaniei s-au prevazut doar lucrari la acoperis si fatade. Daca vom reusi sa accedem la fonduri europene, atunci pe acestea vom putea sa facem mult mai mult. Este posibil sa executam reparatiile exterioare – sa finalizam acoperisul si pereti exteriori – pe aceeasi linie de finantare de la Kfw. Nu se pierde niciun ban in nicio situatie. Este in fruntea listei cladirea de pe Gheorghe Lazar nr. 1”, a explicat primarul.

Nicolae Robu n-a stiut sa ne spuna la ce vor fi folosite exact fondurile din bugetul local in ceea ce priveste reparatiile la cele 3 licee. „Nu pot spune la ce se va lucra cu bani din bugetul local. Insa suntem pregatiti, nu lasam de izbeliste aceste licee. Finantarea europeana nu e o certitudine, desi este foarte probabila. Ca rezerva, suntem pregatiti sa demaram lucrarile pe fonduri de la bugetul local”, a conchis Robu.

Video-ul nu poate fi incarcat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Loga zice> bineeeeeeeeeeeeeee ! In sfarsit ! bravo !