TIMIȘOARA. Pasarela Îndrăgostiților din Timișoara a fost închisă pietonilor de către primărie încă din aprilie 2023, pentru că n-ar mai fi sigură. În octombrie 2024, primarul Dominic Fritz anunța că a semnat contractul cu câștigatorul licitația pentru reconstrucția acestui pod peste Bega.
Primăria Timișoara preciza că vechea pasarela avea să fie demolată, iar în loc ridicată o alta nouă și modernă. Mai mult, lucrările aveau ca termen 11 luni, dintre care 3 proiectarea și 8 construcția. Asta înseamnă că în această toamnă, pasarela ar trebui să fie… gata.
Nu doar că nu se va întâmplă asta, dar până în acest moment, în teren, nu s-a mișcat un pai. Nu s-a ‘demolat’ nici măcar un… lacăt de pe faimoasa balustradă lângă care îndrăgostiții își jurau iubire veșnică.
Cât despre demolarea podului și începerea noii construcții, nici vorbă.
Reprezentanții Primăriei Timișoara dau vina pe Comisia Zonală a Monumentelor Istorice care nu și-a dat încă avizul pentru construcție, întrucât specialiștii socotesc că proiectul administrației Fritz prevede o punte mult mai înaltă și mai amplă, volumetric vorbind, pentru un pasaj pietonal, decât este podul istoric Decebal de la Băile Neptun, aflat în imediata apropiere, și l-ar pune pe acesta în ‘umbră‘.
Cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat, spun reprezentanții primăriei, au avizat o înălțime de 5,3 metri de la luciul apei, iar Podul Decebal, monument istoric, este cel mai scund pod de peste Bega, premiat internațional la vremea ridicării lui pentru o soluție inginerească strălucită, fiind pe atunci cel mai lung pod pe grinzi de beton armat din toată Europa.
FOTO: Facebook/Timisoara – oras european
Astăzi, podul rezistă cu succes, e traversat deopotriva de mașini, tramvaie și pietoni și și-a păstrat frumusetea de odinioară.
La o aruncătură de băț de Podul Decebal, în dreptul Parcului Copiilor, se găsește Pasarela Îndrăgostiților care ar fi trebuit să fie deja demolată, iar lucrările pentru construirea alteia în loc aproape de final.
Deocamdată, firma angajată de primărie a făcut doar Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru viitoarea pasarelă, care ar trebui să arate cândva ca în imaginea de mai jos.
„Municipalitatea așteaptă, în acest moment, avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, singurul care lipsește din lista celor necesare la nivelul proiectului tehnic. Deși a emis un aviz favorabil în etapa DALI, forma discutată acum în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice înseamnă o schimbare radicală de poziție: reducerea înălțimii pasarelei, contrar avizelor deja emise de alte autorități. Este o lucrare necesară pentru oraș, pentru timișoreni, în condițiile în care actuala pasarelă prezintă un risc major de prăbușire, conform expertizei tehnice. Așteptăm avizul pentru ca investiția să poată merge mai departe, fără a fi reluată de la zero – întrucât modificarea înălțimii ar impune schimbarea structurii, adică întoarcerea la etapa zero„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Silvana Andreaș, șef Comunicare în Primăria Timișoara.
De partea cealaltă, specialiștii din Comisia Zonală a Monumentelor Istorice vor să se asigure că noua pasarelă dorită de administrația Fritz nu va știrbi din frumusețea valorosului Pod Decebal.
„Ei (Primăria Timișoara – n.r.) au schimbat arhitectura, iar comisia, la faza asta, și nu noi, ci cei din comisie au spus că e excesiv, și din punct de vedere estetic, și din punct de vedere al volumului. Nu e o decizie personală a mea, e decizia Comisiei Zonale de Monumente, o comisie numită de ministru, care cuprinde arhitecți șefi din 4 județe și specialiști în arhitectură și patrimoniu care iau decizii importante în domeniu.
A fost și discuția legată de înălțime. După comisie, am început să analizăm care este adevărul, de fapt, dacă există acea prevedere cu 5,5 m înălțime față de luciul apei.
Înălțând atât, aparatul de urcare devine imens, e un pod cu o urcare/coborâre mare, în trepte. Au spus că ‘vrem brutalism’, iar, arhitectural, nu e cea mai fericită soluție în zona aceea. Dintr-o pasarela discretă, devine centrul atenției„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș.
Sorin Predescu atrage atenția că nu a fost respins proiectul, ci Comisia Zonală de Monumente va analiza toate detaliile înainte de a da avizul.
„De fapt, nu am respins poiectul, ci s-au cerut lămuriri. Nu e un blocaj, e încă o etapă de analiză. Probabil, la următoarea comisie, vom avea mai multe de comunicat, vom strânge opiniile membrilor comisiei. A fost un pic șocant pentru comisie (proietul – n.r.), iar specialiștii au simțit nevoia să spună să ne mai uităm o dată. Vom vedea atunci în ce măsură este nevoie de o modificare„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș.
„De ce să pună în umbră podul lu’ Decebal puntea nemțească a lui Fritz?”
„Recomandarea de la Apele Române a fost că podurile noi să fie mai înalte. Eu am dat autorizația când s-a refăcut Podul Dragalina și am cerut să fie mai înalt, pentru a se putea naviga pe Bega.
Înălțimea pasarelei ar trebui să fie minim egală cu cel mai jos pod, care este Podul Decebal.
De ce să pună în umbră podul lu’ Decebal cu puntea nemțeasca a lui Fritz?„, a conchis glumeț pentru opiniatimisoarei.ro fostul șef de la Apele Banat, Titu Bojin, specialist în amenajări hidrografice, care a condus peste 20 de ani ABAB.
Va reamintim, în august 2023, studiul de fezabilitate pentru Pasarela de la Parcul Copiilor a fost aprobat de către consilierii locali. S-a decis că actualul pod pietonal să fie demolat, iar în loc să se construiască unul nou nouț, pe același amplasament. Acesta ar urma să aibă 52 de metri lungime și o lățime de 5 metri, va fi prevăzut și cu piste de biciclete, rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, spații verzi și iluminat arhitectural. Se va implementa și o soluție pentru păstrarea lacătelor de pe vechea pasarela.
Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 7,74 milioane de lei fără TVA, adică aproape 2 milioane de euro cu TVA. Asocierea cu care Primăria Timișoara a încheiat contractul pentru lucrare este Cardinal DP Construct – Cam Proiect, care s-a angajat ca pana ….. va fi gata.
Pasarela actuală, construită în 1949, se află într-o stare avansată de degradare, având infiltrații la nivelul structurii de rezistență.
La Pasarela Gelu – Crizantemelor, in Iosefin, de asemenea reconstruita, termenul de executie, care era de 6 luni, a fost depasit si prelungit de mai multe ori, iar acum la mai bine de un an de cand a fost data in circulatie pietonilor si biciclistilor, primaria refuza receptia lucrarii si a cumparat expertiza, intrucat sunt suspiciuni ca ar fi probleme grave de structura si siguranta.
VIDEO: Facebook/Cristian Sandu
Pareri
decii userei vor brutalism.. le place brutal :)))) a trecut parada voastra
Quintesenta acestui oras…decidentii vor tot felul de fantasmagorii, dar nu pot. Realmente, orasul este condus de diletanti jalnici
Ai folosit dictionarul de sinonime pe fiecare cuvant? :)) dar da, ai dreptate
Asa se inampla când ai armate de bugetari care trebuie sa dea avize și aprobari inutile. Lucrarea nu se va mai face niciodată!
Daca se va interzice accesul oltenilor pe pasarela respectiva, mai rezista inca 300 ani fara probleme.
Fritz e un esec pentru Timisoara.
MAI FAC USERISTII LU FRITZ CIUCIU PASARELĂ NOUĂ,SIGUR PROIECTU VA FI BLOCAT DE COMISIA DE MONUMENTE
da ce plm va plangeti atata frate, aveti de ocolit 300m pt celalalt pod, natie de lenesi
Oamenii în vârstă sau cu bagaje/copii/cărucioare/câini nu pot sări gardul.
si poate cate unu cu BMW
De acord cu „natie de lenesi”, dar pasarela aia avea un farmec aparte si au strabatut-o generatii intregi de studenti.
ce kkt decand se numeste pasarela Indragostitilor? poate pentru vinituri noi timisoreni nu ai zicem asa
Nu conteaza! Nu conteazs ca orasul e murdar. Nu conteaza ca aproape nu mai avem viata de noapte.
Important e ca ne administreaza partidul celor care vor banane si blugi.
PS In cateva zile vom avea un nou festival in oras. Asta conteaza !
Acelasi user face 10 comentarii, Ce tare, jack, nelu , purcelu…etc ba da timp mult mai ai. Mai ales ca esti de la partid si probabil in ceva CA
Având în vedere că pasarela este destul de aproape de podul Decebal, nu este neapărat o necesitate, dar dacă chiar s-ar dori înlocuirea celei vechi, atunci ar trebui făcut ceva simplu, nu o altă ctitorie faraonică, cu prețuri și întârzieri pe măsură, a maestrului Fritz care se pare că nu mai știe cum să bage banii din buget în buzunare private. Pentru ce este nevoie de așa ceva acolo? De ce trebuie să fie astfel de dimensiuni și prețuri demne de un pod rutier? Evident că poduri rutiere la Jiul, ISHO și undeva în zona Plopi nu se fac, unde alta dar ar da în vileag pasarelele acestui șarlatan pe care electoratul naiv continuă să îl viteze și să îl considere un guru, devenind practic martorii lui.
macar Fritzy stie romana
titu bojin scoli
1968 – 1970 Mecanic utilaje grele, transport, construcţii Şcoala Profesională Biled
1976 – 1977 Maistru mecanic Şcoala Tehnică de Maiştrii Mecanici Cernavodă
1977-1980 Construcţii şi instalaţii sanitare Liceul Industrial Timişoara
1980-1981 Şcoala Interjudeţeană
1985-1989 Institutul de Ştiinţe Politice şi Economice din Bucureşti
1990-1993 Economist Universitatea de Vest Timişoara-Facultatea de Ştiinte Economice
1995 Curs specializare gr.I pentru folosirea substanţelor chimice în domeniul agricol – Timişoara
1997 Curs management în domeniul agroindustrial, îmbunătăţiri funciare şi sisteme de irigaţii – Salonic, Grecia
2000 Curs studii postuniversitare – Managementul relaţiilor comerciale – Universitatea de Vest Timişoara
2000 – 2001 Master în Marketing şi gestiunea afacerilor – Universitatea de Vest Timişoara
2001 – 2004 Doctor în inginerie civilă Universitatea Politehnica Timişoara Facultatea de Hidrotehnică
a devenit maistru inainte de a termina liceul
economist cu doctorat in hidrotehnica
dar macar are stefan gheorghjiu (in cinci ani)
Din surse: la Directia Apelor, in anii ’80, postul domnului Bojin era etichetat drept „buldozerist”. In paralel, „pasiunii” pentru stiinte politice i se zicea pe vremea aceea mai scurt: „securist”.
Frimos. Cu o mana taiem de la unii cu alta dam la altii. Sper sa iasa o pasarela frumosa facuta din banii bugetarilor.
Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș, zice că:
– Dintr-o pasarela discretă, devine centrul atenției
– Nu am respins poiectul, e încă o etapă de analiză.
– Specialiștii au simțit nevoia să spună să ne mai uităm o dată.
In principiu sunt de acord cu domnul Predescu, dar cât Dumnezeu durează acest „uitat”? Caci ei nu trebuie sa faca măsurători, expertize și proiecte tehnice, ci doar sa-și spună părerea. La această oră incă nu știu dacă prevederea cu inălțimea minima e corectă. Eu, un simplu cetațean de rând, pot afla in 24 de ore.
Avize dosare hârtie și tot așa până pică
În două-trei săptămâni este gata cu prefabricate incompetenți să faceți un pod minuscul