Pariul cu agricultura bio pe bani europeni, castigat de un banatean harnic. A mers pana in Japonia sa invete cum sa cultive legume sanatoase pentru 200 de familii din Timisoara. Foto si video

TIMIS. O poveste de succes construita cu multa munca in Timis. A pariat pe agricultura bio si a castigat. Vorbim de un producator de legume din comuna Belint, care a renuntat in urma cu 10 ani sa mai foloseasca ingrasaminte chimice si a dezvoltat agricultura sanatoasa. Acum, pe baza unui abonament, in fiecare saptamana ii aprovizioneaza cu cate un cos de legume proaspete si suta la suta naturale pe cei care vor sa manance sanatos. Chiar daca sunt ceva mai scumpe ca-n piata, timisorenii nu se dau in laturi cand vine vorba de produse bio.

Ioan Jivu este unul dintre putinii agricultori din Banat care cultiva legume in sistem bio. A scris un proiect european in urma cu 10 ani si a reusit sa obtina fondurile necesare ca sa-si infiinteze o gradina de legume si zarzavat. Ca sa vada cum functioneaza sistemul a mers in Japonia si in Franta, unde a invatat de la specialisti. Odata intors acasa, in Timis, a inceput sa dezvolte afacerea in fiecare an, iar acum face agricultura bio pe mai bine 5 hectare.


Aproape 200 de familii sunt abonate in fiecare an la cosul saptamanal cu legume sanatoase, iar agricultorul are grija sa nu lipseasca niciun produs de sezon.

Aici pot sa va arat o varza care este atinsa de melc, dar consumatorul din program de la mine prefera sa manace o varza de felul asta, chiar daca gaseste un melc inauntru. Stie ca este sanatoasa, netratata. Si ca dimensiune… nu este o varza mare, dar e sanatoasa„, explica Ioan Jivu, cultivatorul de legume bio din Belint.

Preturile pentru intreg anul sunt stabilite inca din luna noiembrie a celui anterior, iar agricultorul reuseste sa-si vanda toata productia.

Am stabilit un necesar al unei familii de 2+1. Dansii au spus: am nevoie de 3 kg de cartofi pe saptamana, 2 kg de rosii, 2 kg de vinete. Ei au stabilit cantitatile. Acele cantitati se vor gasi in cos. Daca cineva doreste in plus, eu ii fac un cos suplimentar„, spune Ioan Jivu.

Afacerea lui Ioan Jivu este una de familie, bazata pe foarte multa munca, iar majoritatea lucrarilor se fac manual.

Lucrez cot la cot cu nepotul, cu unchiul, cu sotul. Si nu prea avem oameni. Asta e principala problema in agricultura, forta de munca”, explica Elena Jivu, agricultoare bio.

Conditia esentiala pentru a dezvolta o productie bio este aceea de a folosi pe parcelele cu legume doar ingrasamant natural.

Chiar se poate sa nu folosesc niciun fel de ingrasamant, niciun fel de chimical. Se poate. Si acum 40 -50 de ani, cand nu existeau toate aceste chimicale, tot aceleasi legume s-au facut„, explica producatorul.

In fiecare an, reprezentanti ai Directiei Agricole Timis verifica daca sunt respectate normele pentru agricultura bio. Din acesta cauza, Ioan Jivu are grija sa nu planteze decat propriile rasaduri, pe care le creste in mai multe sere mici.

Si, pentru ca nu duce lipsa de clienti, Ioan Jivu este printre putinii agricultori care nu isi duce marfa la piata, ci o vinde doar pe baza de abonament. Iar an de an, are peste 30 de sortimente de legume.

Clientii ii sunt fideli. Unii dintre ei au o vechime de cativa ani.

Am umplut portbagajul cu bunatatile de la domnul Jivu. Suntem foarte multumiti. In fiecare vineri facem o aprovizionare substantiala, sanatoasa„, explica o timisoreanca ce cumpara legume de multa vreme de la Belint.

Pe noi ne-a castigat de clienti acum 2 ani. Marfa e extraordinara. Legumele sunt naturale, din ele pregatim mancarea pentru nepoti, pentru toata familia„, adauga un alt abonat.

Oarecum am schimbat si stilul de viata. Am invatat sa gatim legume. Si chiar am luat retete de la doamna Jivu, am invatat sa gatim dovlecel, am invatat sa gatim conopida„, precizeaza o alta clienta.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Respect!

  2. Ha ha ha, banatean harnic, o raritate, de asta a si aparut in ziar. Ce face domnul se face de o viata pe la sate, dar a pus banateanul coada la cireasa si s-a dus in japonia sa invete cum :)))

    • Pupici!

    • Esti doar un hater jegos si pizmos. Faci tu, mah, agricultura bio, mah? Ai reusit tu cu manutzele alea doua sa scrii un proiect european si sa obtii bani, mah? Sa pui pe picioare ditamai plantatia? Sigur ca in capul tau mic si prost se face asta peste tot la sate in Banat.
      Bine mah ca asa te roade pizma de mooori. Hahalera imputzita. Asta facetzi bah, de dupa tastaturi. Ii f..teti in gura pe aia de muncesc, de fac ceva, de reusesc ceva in viata asta. Iar voi? Niste looooseri sunteti, bah, hateri de kkt

  3. Bravo Ramo !!!!!!! subscriu tot ceea ce spui…..prostul intotdeauna moare de grija altuia si lenesul de foamea care i-l face sa bata campii si sa arunce cu venin .felicitari familiei Jivu !