Parada de inventii, la salonul de la Timisoara, organizat de Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I. Foto

TIMISOARA. Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I continua traditia si a adus la Timisoara inventatori din toata tara, dar si din strainatate, care isi pot prezenta ideile publicului larg.

CITESTE SI: Muzica, dans, traditii la Festivalul Etniilor de la Timisoara. Cap de afis, Damian Draghici. Intrarea e libera 

Salonul de International de Inventii si Inovatii Traian Vuia a ajuns la editia cu numarul 9 si are loc in acest final de saptamana la Casa Tineretului. Evenimentul stiintific a fost deschis cu interpretarea imnului de stat, dar si a imnului „Gaudeamus”, iar la festivitate au fost prezenti inventatori, dar si reprezentanti ai administratiei locale si judetene.

La editia din acest an au fost inscrise 307 inventii din toata tara si din strainatate, din 22 de domenii de activitate, printre care ingineria mediului, constructii, instalatii, transporturi, securitate sau agricultura.

Universitatea noastra a inteles aceasta diferenta. A inteles diferenta dintre idee si o idee care produce. A inteles diferenta intre o idee si pragmatismul punerii in practic…Cred ca inventatorii isi pot permite sa puna in practica curiozitatea. Ascultam un discurs motivational extrem de interesant al lui Denzel Washington, unul dintre actorii mei preferati, un om deosebit de inteligent si le spunea studentilor sa isi permita sa greseasca la nivel mare. Ei bine, doar in cazul in care nu lucram cu explozibil, in cazul inventatorilor, cred ca e bine sa gresim la nivel mare. Suntem interesati de zona aceasta antreprenoriala, dar cu cat partea de inovatii este mai mare in procesul unei institutii, cu atat zona de profit este mai mare. Tarile dezvoltate au inteles acest lucru si investesc in cercetare, in zona de inovare, investesc in creier, in ceea ce inseamna pareta aceasta de nou pentru ca aceasta aduce plus valoare in societate, asa cum este societatea romaneasca. Sa ne ajute Dumnezeu sa putem sa tinem tinerii inteligenti, sa avem oameni inteligenti, sa le putem crea conditii sa poata aduca plus valoare pentru Romania. Universitatea noastra a inteles acest lucru. Incurajam tinerii, incurajam ceea ce inseamna cercetare, si pentru cei care nu ne cunoasteti, fie ca sunteti din tara sau strainatate, va invitam pentru a lucra si a crea proiecte impreuna„, a declarat Alin Popescu, rectorul Universitatii de Stiintele Vietii ‘Regele Mihai I’ din Timisoara.

Sa schimb rolurile, pentru mine, a fost o sarcina si o responsabilitate imense. Calitatea de partener pana la aceasta editie am vazut numai jumatate din ce inseamna organizarea acestui grandios eveniment. Este un eveniment stiintific, dar deopotribva ingemaneaza multe aspecte pe care nu le-amn anticipat, dar speram la final acestui recital sa zambim, sa ne bucuram cu totii si sa spunem ca a fost bine. Sa fii organizator al Salonului International de Inventii si Inovatii Traian Vuia Timisoara este o onoare, un lucru asumat si este cred pentru universitatea noastra o recunoastere. Si o spun nu cu emfaza, si nici lipsita de modestie, in facultatile noastre, in universitate, rezultatele cercetarii trebuie diseminate, trebuie aduse la lumina, puse in valoare si nu ramase in sertar sau diplome pe pereti. este o provocare imensa. Daca aruncati o privire veti vedea ca in spatele meu e o echipa formata din studenti, doctoranzi, din colegii mei cadrele didactice, si sigur fara suportul conducerii acest eveniment nu ar fi avut loc„, a spus profesorul universitar doctor Narcisa Mederle, presedintele salonului.

La deschidere a fost prezent si omul care a creat salonul,. inventatorul Remi Radulescu, cel care a ramas alaturi de organizatori in functia de presedinte onorific.

Dupa editia cu numarul 8 eu am pus punct acestui evenimente pentru ca imi lua 2 luni din an si am acum alte oportunitati, alte provocari, si mi-am propus sa fac un pas inapoi. Ma bucur foarte tare ca domnul rector Cosmin Popescu a preluat acest salon pentru organizare, ma bucur foarte tare ca doamna profesor Narcisa Mederle a organizat bine de tot acest eveniment. Avem vreo 300 de inventii, din vreo 4 tari si este foarte important pentru mine. Salonul de Inventii Traian Vuia din Timisoara este un brand care trebuie sa ramana in vitrina de valori a Timisoarei, pentru ca ilustrii nostri inaintasi au iluminat Timisoara in 12 noiembrie 1888 si ne vad cu mandrie de acolo de sus. De aceea consider ca traditia trebuie sa continue. Avem foarte mare nevoie de un asmenea salon ca sa cream punti delegatura, spatii de promovare a inventicii romanesti macar. Acesta este motivul pentru ca inventica este fundamentala in evolutia lumii„, a spus Remi Radulescu, presedintele onorific al Salonului.

Iata programul complet al Salonului de Inventii si Inovatii:

15 iunie, 12.00-18.00 – Jurizare.
16 iunie, 9.00-18.00 – Jurizare/ vizitare standuri/ ateliere de lucru
17 iunie, 9.00-15.00 – Vizitare standuri
17 iunie, 15.00 – Acordarea medaliilor in standuri
17 iunie, 18.00 – Festivitatea de premiere, inchiderea oficiala a Salonului

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. e bine ca acesti inventori a-u mai bagat inca o data samburele in cireasa.