Noutati :

Paisie Lugojanul preia din atributiile Mitropolitului Banatului IPS Nicolae Corneanu, din pricina starii de sanatate a acestuia? Mitropolitul nu mai are drept de semnatura

20 mai, 2011 - 05:43 PM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: SOCIAL
4

Starea de sanatate a Mitropolitului Banatului a fost analizata astazi in Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Suferinta IPS Nicolae Corneanu a indreptatit cea mai inalta autoritate a BOR sa ia in calcul delegarea unora dintre atributiile acestuia. Cum ar fi dreptul de a iscali documente oficiale.

„A fost pe ordinea de zi a Sfantului Sinod din cauza starii de sanatate a Inalt Prea Sfintitului, insa noi nu am primit nimic oficial. Nu doresc sa comentez nimic neoficial. Daca ar fi adevarat ce am auzit si noi, nu ar inseamna practic nimic. IPS Nicolae Corneanu ramane Mitropolit, iar Preasfintitul parinte vicar Paisie Lugojanul primeste noi atributii suplimentare”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Marius Florescu, purtator de cuvant al Mitropoliei Banatului.

Este stiut faptul ca IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, in varsta de 87 de ani este suferind de mai mult timp si a aparut tot mai rar in public in ultima vreme.

Sfantul Sinod, cea mai inalta autoritate a BOR, pentru toate problemele dogmatice si canonice, precum si pentru cele bisericesti de orice natura este prezidat de patriarhul Romaniei. Sinodul este format din inalti prelati: mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi titulari, episcopi vicari si arhierei vicari. Ei se intrunesc de mai multe ori pe an in Palatul Patriarhiei din Dealul Mitropoliei.

Cine este Paisie Lugojanul?

Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei Paisie  Lugojanul  s-a nascut la 24 octombrie 1971, in localitatea Curtea de Arges (judetul Arges), din parintii ortodocsi.
Clasele I – VIII le-a facut in Curtea de Arges, la fel si Liceul Agroindustrial (1986 – 1990). Este licentiat al Facultatii de Medicina Veterinara din Timisoara (1991 – 1997), dar si al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de vest din Timisoara (1997 – 2001)
A activat in cadrul Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Timisoara (1992-1998) si a indeplinit functia de vicepresedinte (1993-1994), implicandu-se in toate activitatile desfasurate de aceasta asociatie, in mod special in organizarea conferintelor de spiritualitate;
A fost uns in monahism la Catedrala episcopala din Giula (1999) si hirotonit ierodiacon (6 august 1999) si ieromonah (7 august 1999). A fost, de asemenea superior al Paraclisului Episcopal din Bichis (2001-2006), eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula (2002-2006) si secretar eparhial de limba romana al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria (2003-2006);
PS Paisie Lugojanul a fost preot slujitor in parohia Otlaca Pusta (2003-2006) si in alte parohii, cu delegatia Chiriahului. In parohia Otlaca Pusta a asigurat si predarea orelor de Religie pentru copiii romani de la scoala generala;
El a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei in 9 februarie 2006, cu titlul „Lugojanu” si instalat in Catedrala Mitropolitana din Timisoara in duminica din 19 februarie acelasi an.
La propunerea Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului i-a acordat rangul de protosinghel (22 ianuarie 2003) si tot la recomandarea Chiriarhului, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist i-a acordat inalta distinctie „Crucea Patriarhala”.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. CĂTRE TOȚI CREDINCIOȘII DIN BANAT!!!

  Către toți cei care cred că bunul simț, toleranța și bunavecinătate mai reprezintă ceva pentru urbea noastră, ortodocși, catolici, greco-catolici, protestanți, neoprotestanți, musulmani, mozaici, toți cei care într-o formă sau alta ați beneficiat de PAX NICOLAUS în materie de religie,

  Având în vedere decizia UNILATERALĂ a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la deposedarea de drepturile legitime a Mitropolitului Nicolae,

  VĂ CHEMĂM
  Să vă exprimați sprijinul, alături de preoții bănățeni pentru mitropolitul nostru, prin solicitarea către Sfântul Sinod a temeiului și a referatului pe baza căruia s-a luat o astfel de decizie care lezează grav episcopatul bănățean și prin acest precedent însăși ființa Bisericii Ortodoxe.
  Solicitările vor fi depuse prin efortul dumneavoastră la toate bisericile pe bază de tabele cu nume, prenume, adresă, etc, și vor exprima dezacordul nostru în ceea ce privește actul samavolnic determinat de dezimformările purtate de terți către Sfântul Sinod.
  Totodată solicităm prin această acțiune și cercetarea cauzelor acestui accident nefericit!
  Vă așteptăm, pentru pacea duhovnicească din această zonă să reacționați și să depuneți aceste solicitări la toate bisericile din Banat și la sediile eparhiilor care formează Mitropolia Banatului!

  OAMENI BUNI!
  Demonstrați acum că Biserica nu este doar o instituție de funcționari, așa cum propovăduiesc unii, ci Biserica suntem noi OAMENII!!! pentru ca
  AZI ÎN TIMIȘOARA MÂINE ÎN TOATĂ ȚARA, să nu se fi strigat în zadar!!!

 2. mum …..bea un pahar cu apa…racorests-te…si taci !

 3. Deci acest Paisie este un absolvent de liceu agro-industrial in anii 80. In traducere e un prost care n-a reusit sa intre nici macar la un liceu decent. A facut fac de medicina veterinara, la umplutura de dupa 90 si s-a strecurat in ierarhie cu un ocol pe la micile parohii romane din Ungaria. Si ASTA il „lucreaza” si vrea sa-i ia locul IPS Corneanu?

 4. Scoala are un rol important in evolutia noastra inclusiv in cea a d-lui dr. veterinar Paisie.Cred cu certitudine ca trebuie sa ai o chemare pt a sluji in biserica si nu sa faci din asta o afacere.Concret acestui domn i se potriveste cu siguranta mult mai bine o turma de oi sau o cireada de vaci pe care sa le trateze,sa le ingrijeasca.Dar cred ca nici aici nu e pregatit.Din pacate!