O singura firma vrea sa modernizeze spatiile din jurul Palatului Administrativ la Timisoara. Lucrari de o jumatate de milion de euro

TIMISOARA. Dupa ce in 2020 s-au incheiat lucrarile de reabilitare a fatadelor Palatului Administrativ din Timisoara, ce adaposteste Consiliul Judetean Timis si Prefectura judetului, acum se va trece la modernizarea spatiilor exterioare ale impunatorului imobil.

CITESTE SI: Administratia Fritz cumpara o aplicatie de mobil de 300.000 de euro prin care sa promoveze evenimentele culturale din Timisoara. S-a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa o realizeze 

Consiliul Judetean Timis, care administreaza cladirea, a lansat in urma cu o luna o licitatie pentru gasirea unei firme care sa reconfigureze zonele din jurul ei si sa le transforme intr-un spatiu urban nou si primitor pe cele trei laturi. Aceasta presupune lucrari de reamenajare a trotuarelor, platformelor, iluminatului si spatiilor verzi.

La termenul limita de luni, o singura firma s-a inscris cu oferta. Este vorba despre Constructim, care are o experienta indelungata inclusiv in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara, cum ar fi Domul din Piata Unirii, fosta Banca de Scont, fostul liceu Miu, liceul Lenau. Lucreaza acum si pe alte fronturi: Campusul Scolar Lenau, Casa Armatei, Palatul Postelor, extinderea Spitalului Victor Babes si Liceul Ungureanu.

Lucrarile de executie care fac obiectul prezentei proceduri presupun urmatoarele: Reconfigurarea exterioarelor aferente cladirii Palatului Administrativ se face cu adoptarea unor solutii constructive moderne, creandu-se un spatiu urban innoit, cu caracter deschis si primitor. Se amenajeaza laturile exterioare ale cladirii spre sud (fatada principala), est (fatada laterala dreapta) si vest (fatada laterala stanga).
De asemenea, sunt propuse lucrari de reparatii la finisajele curtii interioare dinspre latura vestica a cladirii, curte care a fost usor deteriorata in urma lucrarilor de reabilitare a fatadelor, cu pastrarea solutiei adoptate de proiectant (2010).
Pe latura nordica a Palatului Administrativ, inspre Piata Eftimie Murgu, se amenajeaza o platforma de beton (4 x 11 m) pentru amplasarea a doua echipamente tip chiller, care fac parte integranta din noul sistem de incalzire/climatizare a corpului vechi.
Lucrarile prevazute sunt din specializarile: arhitectura (conceptul de amenajare), rezistenta (consolidare platforma acces, infrastructura trotuare, etc.), instalatii electrice (iluminat arhitectural al fatadelor), instalatii sanitare (sistem aspersoare intretinere zone verzi). Lucrarile care fac obiecul prezentei proceduri se vor realiza in 9 luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor de catre beneficiar„, se arata in documentatia postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

CITESTE SI: Legatura nestiuta dintre cladirea Consiliului Judetean si a Prefecturii Timis si Podul lui Apolodor din Damasc

Valoarea estimata a contractului a fost de 2.069.054 lei fara TVA, adica aproximativ 500.000 de euro cu tot cu TVA.

Oferta Constructim a intrat in evaluare tehnica. Daca va fi declarata castigatoare, firma va avea la dispozitie 9 luni pentru a finaliza lucrarile.

***

Cladirea Palatului Administrativ din Timisoara a fost resedinta rezidentului regal raspunzator de administrarea tinutului Timis (judetele Timis-Torontal, Arad, Caras-Severin si Hunedoara), creat in anul 1938, apoi sediul prefecturii Timis-Torontal.

Imobilul a fost destinat prin proiect si apoi executat pentru a functiona ca scoala de menaj, in perioada anilor ’30, fiind finantata de la bugetul de stat. Din cauza crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influenta asupra economiei Romaniei dar si asupra partii de vest a tarii, nu a putut fi terminat, a fost ridicat in rosu, acoperit si a stat nefinisat pana in anul 1938.

Odata cu infiintarea tinutului administrativ Timis si a numirii rezidentului regal in fruntea acestui tinut, se punea problema gasirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la solutia schimbarii destinatiei acestei cladiri, din scoala in Palat Administrativ. Fiind insa o cladire cu destinatie scoala, au fost necesare mai multe modificari in toata structura cladirii.

Reproiectarea cladirii, pentru a fi functionala ca sediu administrativ, s-a facut de renumitul profesor universitar de la Politehnica timisoreana, arhitectul Victor Vlad, in colaborare cu arhitectul Corneliu Liuba.

Lucrarile de reamenajare la cladire au inceput in anul 1938 si s-au incheiat la inceputul anilor ‘40. Asa cum ni se infatiseaza astazi, cladirea Palatului Administrativ este o constructie monumentala in stil modern.

In exterior dominante sunt insa elementele clasice, intr-o realizare cu materiale moderne. Cladirea impune prin proportii, volum si elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decoreaza fatada, la care fusul este finisat in terasit, restul fiind lucrat in piatra artificiala.

Din orice parte ai privi-o, ti se arata maiestuoasa, reprezentativa, in care specificul national este pus in evidenta fara ostentatie intr-o judicioasa compozitie de volume simple, agrementate cu elemente plastice de origine locala.

De-a lungul timpului, cladirea a suferit o serie de modificari interioare prin recompartimentarea spatiilor si redistribuirea functiunilor, mentinandu-se profilul administrativ. in perioada anilor 1968-1989, cladirea a fost folosita si de catre Comitetul Judetean Timis al PCR si UTC, Uniunea Judeteana a Cooperativelor Agricole de Productie si Garzile Patriotice.

In prezent cladirea este folosita ca sediu pentru Consiliul Judetean Timis si Institutia Prefectului Judetului Timis, fiind in proprietatea publica a judetului Timis si administrarea Consiliului Judetean Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nici nu ma asteptam la altceva :))
    fix doar o firma, ce coincidenta :)))

    • te-a oprit cineva sa vii la licitatie ?
      sau e mai usor sa comentezi ?

  2. ideal era sa-si faca naibii o parcare ca oricum ii teroare acolo in zona si tinandn cont ca cei ce au treaba.pe acolo sunt si multi de prin judet sa aiba unde sa lase oamenii masina….oricum regandorea urbana nu va fi pt oameni, va fi tot pt masini :)) sa nu-si piarda alea 10 locuri din fata smecherasii, cica pe 3 laturi, pai cladirea are 4 laturi