O piateta istorica din Timisoara ar putea reveni la stralucirea de odinioara. O statuie, o fantana si o cladire iluminata arhitectural vor schimba infatisarea zonei

TIMISOARA. O intreaga zona urmeaza sa fie complet reabilitata, pentru a reveni la eleganta de odinioara.
Este vorba despre scuarul din Piata Mocioni, care, cel mai probabil anul viitor, va intra intr-o ampla modernizare.

CITESTE SI: E jale. Cu ziduri scorojite, schele putine si multa nepasare, centrul istoric asteapta rusinat 2021, anul in care Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei. Harta cladirilor lasate in paragina 

Cladirea ce margineste scuarul urmeaza sa fie renovata si iluminata arhitectural, iar din scuar vor disparea toate gheretele care exista in prezent.

„Am fost in Piata Mocioni, in Iosefin. Acolo functiona un restaurant, Sinaia. Tot platoul acela este lasat de izbeliste. Cladirile sunt si ele in paragina, dar sunt proprietati private. Vom amenaja frumos acea piata si vom face ca oamenii sa se poata simti bine, sa isi petreaca timpul liber. Nu e o amenajare foarte costisitoare. Trebuie sa punem in valoare acea cladire din spate. Cand ea va fi reabilitata si luminata artistic, o sa arate foarte bine. Punem, poate, o statuie, o sa fie, poate, o fantana. Nu e facut proiectul. E decizia de a pune in valoare acea zona. Va trebui sa se intervina si la carosabil. Unele borduri sunt sparte. trotuarul are denivelari, este cu pavaj mai vechi, si va trebui refacut. Nu putem sa facem acum, ca vine iarna, dar trebuie sa intervenim si acolo”, a spus primarul Nicolae Robu.

Spațiul initial al pietei a fost definit drept un spatiu rectangular similar pietelor din celelalte zone istorice ale orasului, bazate pe structura stradala ortogonala, cu loturi dreptunghiulare de dimensiune apropiata orientate cu latura scurta catre piata.

Din punct de vedere teritorial insa, bulevardul 16 Decembrie 1989 (denumit anterior 6 Martie si Hunyadi) a constituit intotdeauna granita intre cartierele Iosefin si Elisabetin. Piata Alexandru Mocioni este segmentata de bulevard in doua parti distincte, de forma si suprafata inegale. Aceste doua parti, din punct de vedere administrativ, au fost dintotdeauna separate ca apartenenta si au avut inclusiv denumiri diferite. Fragmentul de nord-vest, apartinand cartierului Iosefin si avand o forma triunghiulara, a fost denumit initial Piata Küttl, dupa numele unui primar timisorean, iar ulterior, in anii comunismului, era cunoscuta drept Piata Sinaia, dupa numele restaurantului din zona. Concomitent, fragmentul de sud-est, avand forma trapezoidala si fiind organizat initial ca parc urban, apartinea administrativ cartierului Elisabetin si s-a numit inițial Piata Josif, iar ulterior Asanesti.

Spatiul construit aferent Pietei Küttl se dezvolta in timp inainte de restul pietei. In anul 1894, municipalitatea devine proprietar pe terenul fostei esplanade, insa incearca fara succes sa gaseasca cumparatori pentru noile parcele propuse spre vanzare. Ca solutie la lipsa de atractivitate a zonei propuse spre dezvoltare, municipalitatea decide sa realizeze prin fonduri proprii un imobil in cadrul pietei, unind doua parcele pe latura de vest a pietei pentru a construi intre anii 1896–1897 Palatul Fondului de Pensii al Municipiului, un palat monumental ce functiona ca o casa de raport. Actiunea isi atinge pe deplin scopul, astfel incat pana la sfarsitul anului 1896 sunt vandute cinci parcele din vecinatatea palatului, iar dupa anul 1901 s-a ocupat cu cladiri si frontul de sud al pietei, apartinand cartierului Elisabetin. In anul 1921 avea sa se construieasca pe fostul parc al cartierului Biserica Nasterea Maicii Domnului.

Scuarul de pe partea apartinand cartierului Iosefin se pastreaza ani buni ca o mini gradina publica, pentru ca mai apoi sa devina terasa de restaurant, iar astazi un platou ocupat de tonete.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1. Daca o sa plantati arbusti, ganditi-va ca: in sensul giratoriu, din cauza arbustilor, vizibilitatea asupra tramvaiului ce vine din Iosefin este precara; de asemeni, introduceti o atentionare de „galben intermitent” pentru autovehiculele ce se apropie de linia de tramvai cand tramvaiul se apropie de intersectie (uneori vine cu mult peste normalul de 30 km/h).
    2. Aspectul al 2-lea este valabil si in alte intersectii (vezi chiar piata din Iosefin)

  2. cand am citit ‘stralucirea de odinioara’ am crezut ca vin austriecii inapoi. dar de fapt va fi un nou kitch. vor taia toti pomii si vor pune luminite

  3. Nu s-a numit niciodata acel loc „Piata Sinaia”. Prin anii ’70-’80, muncitorii din zona, majoritatea veniti din departari, nu puteau pronunta „Kuttl”, asa ca au dat-o pe „Sinaia”, asa cum se numea birtul din intersectie (pe vremuri restaurant de lux…). Iar biserica ortodoxa, prima catedrala ortodox-romaneasca din Timisoara (oras catolic la origini), a fost ridicata prin 1936, nu 1921, cum scrie in articol. De fapt, cine are ochi sa vada, poate vedea si acum ca piata a fost extraordinar de frumoasa, mare si cu cladiri superbe, iar acest implant religios in inima ei a distrus esenta ei. Ca e binevenita acolo, e alt aspect.

    • Bine c-au trebuit sa vina unii din departari ca sa ne aduca denumiri gen Sinaia si (H)Asanesti. Ce-ar fi sa mergem sa colindam regatul si sa ne plangem ca ne sta-n gat tiganeasca locala, sa cerem (cativa noi-veniti) sa puna denumiri „exotice”?

  4. Pentru cine nu stie, cladirile din fundal sunt cele din spatele bisericii.

    • 1. … cladirile din fundal sunt cele din spatele bisericii! Asa aratau inainte de a se construi biserica!
      2. … există o viziune de viitor pentru acest oraș, cu lucruri clar planificate… ? Ooare? “To be, or not to be, that is the question” (WS).
      3. … nu mai plantati wc-uri din alea oribile in oras ,… . Este mai simplu „sa faci pe unde te apuca”!
      4. … nu puteau pronunta „Kuttl” (nume austriac)… dar nici altele!

  5. Va rog din toata inima , nu mai plantati wc-uri dinalea oribile in oras , este horror.

    Mai degraba se se investeasca in cateva puncte mai principale cateva wc-uri publice cu plata ,insa sa fie curatate.

  6. Serios, doar acum vede primarul piața aceasta, sau cum arată ea? Dar restul piețelor și piațetelor din oraș? În afară de P-ța Unirii nicio altă piața nu s-a refăcut (dacă considerați P-ța Libertății reabilitată, da, s-au pus dale noi dar s-au tăiat copacii iar clădirile, majoritate ale primăriei sau ale statului arată groaznic).

    Întrebarea e: există o viziune de viitor pentru acest oraș, cu lucruri clar planificate sau suntem la cheremul primarului să mai vadă, sau poate nu vreo altă piața din oraș? Și atunci să decidă e asta o refacem, pe asta nu…

  7. Taiat pomii, pus o fantana cu luminite. oras de manelisti

  8. priveste ultima imagine din articol ! mai sunt oamenii de atunci ?